Himlen kan vänta


Redan för hundratals år sedan skrevs det böcker om hälsosamt leverne som ordinerade vegetarisk kost och motion. Man misstänkte att människans egentligen kunde bli en bra bit över hundra år, för se bara hur gamla de blev i gamla testamentet. Francis Bacon skrev att den nya naturvetenskapen en dag skulle avskaffa själva döden.


Även om forskarna ständigt träter om exakt hur farliga stekta ägg är så vet vi ändå mer idag än nånsin förr om hur man lever ett långt och friskt liv. Att man bör käka mer frukt och grönt, motionera och meditera är gammal skåpmat idag. Medellivslängden fortsätter att öka och vissa forskare tror att människan egentligen har en naturlig livslängd på över hundra år om inget tar livet av henne. 40-talisterna kommer att bli besvärliga pensionärer som vägrar att sitta still och lida i tysthet.


Vissa spanar dock mot ännu större möjligheter. Vissa funderar på om inte den naturliga livslängden kan höjas till kanske 150 år? 200 år? Eller om det naturliga åldrandet kan avstanna helt så att man blir i princip odödlig så länge som ingen olycka eller sjukdom tar livet av en. Det finns faktiskt primitiva organismer som har den sortens odödlighet. Och forskarna har även lyckats höja livslängden på olika försöksdjur.


Vissa personer har en kapplöpning med döden. Det gäller att leva så länge som möjligt eftersom den medicinska vetenskapen ständigt går frammåt, så ju längre man lever desto längre kan vetenskapen hålla liv i en. Är man trettio idag så kan man räkna med femtio år till. Men om femtio år så lever folk tills de är hundratio. Och när man fyller hundra, 2077, så lever folk tills de är hundrafemtio. Osv.


Tydligen premieras kvantitet före kvalitet i levnadsår när ett av förslagen för långt leverne är att alltid vara hungrig, ett annat att alltid frysa. Dock ser jag ingenstans förslaget att män borde kastrera sej. Men det är faktiskt sant. Kastrerade män lever i genomsnitt längre än vanliga män.


Det räcker inte att bara kapa sädesledaren utan själva testiklarna måste avlägsnas. Testosteronhalten kommer naturligtvis att chocksjunka och det är just det som gör att kvinnor lever längre än män. Män med kulor i påsen vill säga. Ett par cohjones är en dödlig börda.


För vissa behöver döden inte vara slutet bara för att döden är slutet. Har man lust att leva, pengar över och ingen tro på det hinsides så kan man välja att frysa ner sej i väntan på medicinska framsteg.


Robert Anton Wilson om odödlighet

Är det så bra egentligen?

Några tips för längre liv hittar man här.


Odödlighet lär ha tunga konsekvenser. Kommer alla att kunna ta del av denna nya teknik? Vad händer med överbefolkningen? Kommer det att bli förbjudet att få barn? Vad kommer en livförsäkring att kosta? Hur kommer ett testamente att se ut? Vad säger religionerna?


Och vad ska man göra? Det kommer bara att ta hundra år att t.ex klättra uppför alla berg på Jorden, segla över alla hav och utforska alla grottor. När man är tusen år kommer man att vara riktigt less på enkla nöjen. Antingen sväljer man ett självmordspiller eller så lär man sej att uppskatta livet på nya sätt. Läser de tiotusen viktigaste böckerna i litteraturhistorien t.ex. Bodhidarma, som introducerade buddhismen i Kina, satt enligt legenden och mediterade framför en vägg i nio år. Det är såna övningar som man kommer att ha tid med.


Andra bloggar om

leda
dödslängtan
dekadens
vetenskap
medicin
forskning


det är tanken som räknas

Ikväll är jag slö och låter länkarna göra jobbet åt mej. Men så betyder ju blogg ursprungligen weblog.


Dekret från lyckoministeriet

image37

Jimpan-Jimmy med bloggen Strötankar och sentenser tar upp en kommande bok om lyckoforskning, av Bengt Brülde, som redan recenserats i både AB och SvD. Lyckoforskning tycker jag är intressant. När man jämför olika länder så ser man på samhällsnivå att t.ex följande faktorer är viktiga för en lycklig befolkning:

- Ett demokratiskt och stabilt statsskick och ett dynamiskt civilsamhälle, rikt på tillit och socialt kapital.

- En viss nivå av materiell välfärd ska vara uppnådd, men därutöver har tillväxten ingen större betydelse. Sverige har t ex för länge sedan uppnått denna nivå. Då är andra faktorer viktigare.

- De ekonomiska klyftorna ska inte vara alltför stora och arbetslösheten inte alltför hög. Huruvida ett land är en välfärdsstat, har omfattande skattefinansiering av sociala tjänster, tycks ha mindre betydelse.

- Det bör råda en individualistisk kultur, där människor har stor frihet att själva bestämma sina liv (alltså inte detsamma som en egoistisk, "sköt dig själv och skit i andra"-kultur)


Jimmy frågar om lyckoforskningen bör användas i politiskt syfte? Bör man t.o.m. försöka få folk att vilja sånt som gör dem lyckliga? Hans kommentatorer är skeptiska. Marcus med Frihet och sanning citerar den liberala maximen att politiker inte kan göra människor lyckliga utan bara skapa förutsättningar för lycka.


Har inte det med den sista punkten av de fyra att göra? Att människor blir lyckliga av att få sköta sej själv? Vill man inspireras av lyckoforskningen i sin politiska uppfattning så bör man ge människor möjligheter att bestämma över sina egna liv. Ett sätt kan vara att inte som politiker bestämma så mycket ovanifrån vad folk kan och bör få göra. Detta pekar i en liberal riktning.


Mera vänstervridet tycks det vara att relativ jämlikhet och låg arbetslöshet tycks vara viktigare för lycka än hög tillväxt och hög materiell standard. Detta behöver dock inte nödvändigtvis uppnås genom en stor offentlig sektor. Lyckas man genom ett starkt civilsamhälle skapa arbetstillfällen och relativ jämlikhet så fungerar det också. En annan punkt är ju att ett dynamiskt civilsamhälle som är rikt på tillit och socialt kapital gör människor lyckliga.


Att som politiker skapa en viss "kultur" eller "anda" i ett land torde vara väldigt svårt. Att ändra folks uppfattning och beteende i enskilda frågor går nog men att skapa en positiv och hjälpsam kultur i stort låter rätt knepigt. Har du några förslag?

image38


Andra bloggar om

politik
samhälle
demokrati
liberalism
vänstern
arbetslösa

socialliberalism

högern


incitament

Jag skickade ju för en tid sen vidare frågan om varför jag bloggar. Dessa var de svar som jag fick.


Ljusets rörelse i vattnet

"Vet inte. Kanske för att det ligger i tiden just att blogga, kanske för att tipsa andra människor om speciella saker, eller för att skriva av sig, för att slippa prata. Eller. Jag vet inte faktiskt inte. Tyvärr. Orkar nog inte fundera på varför jag bloggar, jag bara bloggar."


Läst och tänkt i Annien

"Svaret är enkelt: för att jag har ett behov av att uttrycka mig. Jag tänker genom att skriva, förstår saker genom att formulera dem. Och så vill jag kommunicera det med andra, annars finns det liksom ingen poäng. Därför ger jag ut fanzines (det blir ett nytt, med delvis förnyat koncept, om någon månad!), därför bloggar jag, därför recenserar jag, och så vidare."


kaffepaus

"Varför jag bloggar?

Faktiskt mest för att sortera ut trådarna i mitt eget huvud genom att även skriva ner dem. Tanken är att det skall göra dem tydligare och klara, genom att utsätta dem för en större tankeprocess än eget inre grubblande, och en öppen debatt för den som är sugen på att kommentera... om nu läsekretsen bara kan öka ;)"


Mynningen

"Det är så här:

Mynningen är en löst sammansatt grupp av politiskt oberoende men passionerade universalgenier. Samtliga är febrigt verksamma inom diverse områden främst inom kultursfären, varför bloggandet sker till och från. Mynningen kom till av sig själv, för att fylla behovet av ett ut- och inflöde för allt det som kan tänkas vara av värde i detta svårdechiffrerade sammelsurium som vår tid erbjuder oss. Bloggen skiljer sig från andra bloggar eftersom det finns fler skribenter och att den inte har någon typisk dagbokskaraktär. Mynningen är ett av många försök att vara ett med informationsflödet; att stå ut med selektionen av Det Oöverskådliga genom att låta saker passera igenom. Mynningen undersöker vad som finns inuti och utanför, och vad som finns inuti det. Expressiv Introspektion. En oavslutad och gåtfull associationskedja, där varje länk har en mynning, och där Mynningen är länken mellan skämt och allvar.

Har vi uttryckt oss tillräckligt klart?"

 

Tyvärr verkar ingen vilja skicka frågan vidare.


stenig himmel

På 60-talet antog Drake att varannat solsystem hade planeter. Idag har ca 230 exoplaneter hittats. Även om man inte vet säkert hur vanligt det är med planetsystem så verkar det inte vara extremt ovanligt.

Att varannan stjärna skulle kunna ha planeter verkar ännu möjligt. Med de nuvarande metoderna så är det stora, tunga planeter som hittas lättast, men teoretiska modeller för hur planeter bildas pekar på att mindre jord-liknande planeter skulle kunna vara rätt vanliga, kanske t.o.m. vanligare än gasjättar. Även dubbelsystem kan ha planeter.

Gliese 581 befinner sig visserligen 20 ljusår bort, men det är inte den närmaste planeten som har hittats, bara den närmaste jordliknande planeten som har hittats hittills. Som Centauri Dreams skriver så tycks Gliese 581 ha fått ovanligt stort medialt genomslag. När jag läste nyheten tidigt på morgonen så tänkte jag först skriva en snabb post om den tills jag såg att Bloggelito redan hade skrivit en post. Då tänkte jag fula tankar och tänkte ignorera hela Gliesehypen. Tills nu.

Det är inte närmaste exoplaneten. T.o.m. den närmaste stjärnan, Proxima Centauri, 4,22 ljusår bort, skulle kunna ha en planet. Det finns vaga indicier som tyder på det.

Gliese 581 kan ha en hel del vatten. Vissa planeter skulle kunna ha fantastiska mängder vatten.

Vatten består ju av två rätt vanliga grundämnen - väte och syre - och inte heller kol är alltför sällsynt. Man har hittat aminosyror i kometer och interstellära moln och överallt.

Livet på jorden tycks ha uppstått rätt snart efter att det var möjligt. Detta skulle kunna tyda på att liv kanske uppstår rätt lätt när omständigheterna föreligger.

Om nu liv finns så är det troligaste dock att det mesta livet är rätt lågt. Under största delen av sin historia på jorden så har livet mest bestått av anaeroba bakterier och sån skit. Ännu idag så är den totala biomassan av mikroorganismer större än biomassan av makroorganismer. Å andra sidan så innebär ju frånvaron av intelligent liv att ingen förbjuder oss att flytta till en beboelig planet så snart vi har löst transportproblemet.

Andra bloggar om
Gliese 581
planeter
rymden
rymdforskning
vetenskap
astronomi
581c
581 c
exoplaneter

Tips för hälsofreaks

Gräva guld, knapra kråka, klia ögat från insidan, värma pekfingret, alla gör det och det är inget att skämmas för. Det hjälper bara ditt immunförsvar att utforska oskadligjorda mikroorganismer.

Sömn är väldigt viktigt för hälsa, välmående, skönhet och långt liv. Bästa tiden att sova är på mornarna. Det är då det känns bäst iallafall.

Om du skulle råka konsumera någon frukt så se till att den är spritmarinerad. Jag dricker bara sprit för fruktens skull.

Sen så gäller det ju att hålla sej borta från hälsovådliga substanser

andra bloggar om
hälsa
friskvård
livsstil

Kolla, dom rör på sej!

Bertrand Russell

Nietzsche, Freud och Einstein

Chomsky och Foucault

Derrida

Heidegger
Huxley
Jung

Freuds röst


Andra bloggar om
filosofi
youtube


Sagans kosmos

Under 80-talet, under min tidiga tonårstid, missade jag inte ett avsnitt av Carl Sagans tv-serie Cosmos. Två klipp.


No rest for the wicked

Ok, jag är tillbaks i stan men jag orkar inte skriva något idag. Jag har sovit för lite två nätter i rad. Jag noterar att jag har haft en del trafik när jag har varit borta och gissar att det är En saga i många världar som har dragit folk. Min blogg dök även upp på Knuff.se för att jag hade länkat wikipediaartikeln om epigenetics, som var aktuell för någon vecka sen. Fast jag skrev om den förra året. Jo, innan jag lägger mej kan jag också tipsa om flygande heliumturbiner, appropå luftskepp och sånt. God natt.

En vecka av abstinens

Jag kommer att vara bortrest en vecka och kommer antagligen inte att kunna blogga.
Under tiden kan ni t.ex roa er med de tio bloggarna i min antibloggroll.
Istället för en bloggroll med bloggar som jag gillar så är det en bloggroll med bloggar som gillar mej.
Fast jag gillar ju dem också, såklart.
Senaste tillskottet är
A World of Abstinence.

En saga i många världar

Warning. Plot and ending revealed below.

The children of Hurin är en "ny" bok av Tolkien och son som ska ges ut 17:e april.

 

Hurins barn är den tragiska sagan om Turin Turambar och hans syster Niniel, och Turin är protagonisten. Den är tidigare publicerad i olika versioner, t.ex i Silmarillion

 

Berättelsen om Turin Turambar har likheter med legenden om Kullervo, en figur från det finska nationaleposet Kalevala, liksom med Oidipus och Sigurdsagan.

 

Turin liknar Sigurd själv, eftersom bägge är kända för att ha dödat varsin mäktiga och magiska drake. Bägge drakdödarna dör själva kort efter sina fruar, vilket dock inte är ovanligt i hjältesagor.

 

Turin påminner även om Sigmund, Sigurds far i Volungasagan, i den inscestuösa relation som han har med sin syster, som är en parallell till äktenskapet mellan Turin och Nienor. I Wagners opera Valkyrian, även den inspirerad av Volsungmyterna, så är Siegmund och Sieglinde paralleller till Turin och Nienor.

 

Det finns ett tema med svärd i Hurins barn. Eöl den mörke alven smidde två svärd ur en järnmeteorit. Anglachel: Järn av Den Flammande Stjärnan gav han till Thingol som betalning för att stanna i skogen, Nan Elmoth, men Anguriel: Järn av den brinnande stjärnan behöll han för sig själv. Det stals senare från Eöl av hans son Maeglin, när han och hans mor Aredhel flydde Nan Elmoth för Gondolin. Det antas vara förlorat vid Gondolins fall.

 

Thingol gav svärdet för förvaring till sin undersåte Beleg. När Beleg band loss den medvetslöse Turin, så gled eller föll svärdet och skar Turin i hans fot. Turin vaknade och kände inte igen Beleg i mörkret. Han tog tag i Anglachel och dödade honom. Turin började bära svärdet efter Belegs död. Det smiddes om av expertsmederna vid Nargothrond och döptes om till Gurthang Dödens Järn. Orcherna och alverna kallade både vapnet och Turin själv Mormegil, som betyder svart svärd.


När Turin upptäckte att hans maka Nienor faktiskt var hans syster och att hon hade begått självmord så föll han i desperation på sitt svärd. Vad som hände med Gurthang efter Turins död är okänt.


Turin har en del likheter med Michael Moorcocks Elric of Melnibone, som också är baserad på Kullervo. Båda är antihjältar som svingar tänkande svarta svärd. De dödar oavsiktligt vänner och älskade med svärden och dödas av dem. Michael Moorcocks tragiska hjälte Elric av Melnibone innehåller många element som är inspirerade av Kullervo. Speciellt tydligt är det nästan identiska svaret som bägge protagonisternas svärd ger sin herre innan självmordet.

 

Bägge svärden, Anglachel och Stormbringer, är en del av ett par, men den detaljen finns inte med i den tidigaste versionen av Turins historia, i Boken om Förlorade Berättelser, från 1920-talet. De första Elrichistorierna publicerades före Silmarillion, så detaljen med de två svarta svärden tycks ha hittats på av bägge författarna oberoende av varandra. Moorcock har uttryckt sitt ogillande av Tolkiens böcker och har sannolikt inte velat inspirera eller inspireras av honom.

 

Stormbringer har ett systersvärd som kallas Mournblade, som bars av Elrics kusin Yyrkoon. Elric och hans kusin Yyrkoon fann två svärd, de bägge runklingorna runeblades, och började slåss. Elric avväpnade Yyrkoonmed Stormbringer och Mourneblade försvann. Senare återvänder Elric till Imrryr efter en lång resa och konfronterar Yyrkoon som har gripit tronen i Elrics frånvaro. Yyrkoon har återfått Mourneblade på något sätt och angriper med det. Elric och Stormbringer dödar Yyrkoon och Mourneblade försvinner ur historien.


Det visar sig att Ödets representanter, som varken tjänar Kaos eller Lagen, återhämtar Mourneblade från undervärlden. De ger det till Elric och förklarar att the runeblades skapades för att bäras av de med Melniboneanskt blod som ett försvar mot styrkan hos Kaos' Döda Gudar. Elric ger Mourneblade till en släkting och de två dras in i en strid mellan gudar. Elric åkallar tusentals andra av Stormbringers demonsort, även de i svärdform.


Multiversum består av flera universum, många lager av dimensioner, sfärer, och alternativa världar. Där utkämpas den eviga kampen mellan Lag och Kaos, de två huvudkrafterna i Moorcocks multiversum . I alla dessa dimensioner och världar kämpar dessa krafter men en seger för antingen Lag eller Kaos skulle vara katastofalt för mänskligheten, och därför behöver en balans upprätthållas.

 

Den Evige Kämpen, en hjälte som existerar i alla dimensioner, tider och världar, är av ödet utvald att kämpa för Balansen - men han känner ofta inte till sin roll, och kämpar ibland mot den, utan att lyckas. Den mest kända inkarnationen av Den Evige Kämpen är Elric av Melnibone.

 

Alla inkarnationer av Den evige Kämpen är varianter av varandra, och kämpen kan också bli inkarnerad som följeslagare till en annan av sina exemplar, eller som följeslagare till en motsatt sida.


Några av inkarnationerna av den evige kämpen är: Jherek Carnelian, Jerry Cornelius och Corum Jhaelen Irsei (ett anagram av "Jeremiah Cornelius")


Moorcock använder sej mycket av initialerna "JC" och det är också "Jesus Christ" initialer. Moorcocks novell Behold the man som fick ett Nebula-pris 1967 handlar om en tidsresenär som tar på sej rollen som Kristus. Under den här tiden så skrev han ibland under pseudonymen "James Colvin".


Moorcock har tillåtit flera andra författare att skapa historier i hans Jerry Cornelius-universum. Brian Aldiss, M. John Harrison, Norman Spinrad and James Sallis, m.fl har skrivit sådana historier.


Serieskapare som Brian Tawn, Grant Morrison och andra har också använt Moorcocks figurer antingen direkt eller som inspiration för sitt eget arbete. Han är också vän till serieskaparen Alan Moore och tillät Moore att använda flera av hans egna copyrightade figurer i Moores The League of Extraordinary Gentlemen. De två har framträtt på scen på the Vanbrugh Theatre i London i january 2006 då de diskuterade Moorcock's arbete.

 

Terry Pratchetts roman Magins färg, innehåller ett tänkande magiskt svärd kallat Kring. Dets brukar tjata ändlöst om hjältarna som har ägt det och om seklerna som det låg på botten av en sjö. Dess magiska förmåga är att skapa flashiga specialeffekter under strid.

 

Poul Andersson skrev boken Det brutna svärdet, vars ägare konverserar med ett talande svärd innan han begår självmord. I Tolkiens Ringen-trilogi förekommer givetvis ett brutet svärd.

 

Figuren Anakin Skywalker i Star Warseposet har en del likheter med Kullervo. Anakin är en slav utan far, som uttrycker sin vrede genom sin kraftfulla magi, dödar sin mors mördare och som dör av egen vilja, dock inte genom självmord utan genom självuppoffring.


Andra bloggar om

Children of Hurin

böcker

läsning

litteratur

fantasy

Vad har Nietzsche och Borgkollektivet gemensamt?

Folk brukar sällan anklaga mej för att vara perfektionist. Men det kanske jag är iallafall. Åtminstone filosofiskt sett.

Andra bloggar om
filosofi
perfektionism

Cigarrformade flying objects

Jag älskar luftskepp, zeppelinare och även vanliga luftballonger som man ser över städerna om somrarna när de tittar ner på parkerna och trafiklederna. Approximation har skrivit en lång, bra post om luftskepp. Fram för fler luftskepp!

Varför bloggar jag?

Hm, varför kliar det? Aj djäklar, jag har fått ett blogg-meme taggat. Vetenskapsnytt-Malin skickar vidare frågan "varför bloggar du (?)" till mej. Man ska nämna fem saker och sen skicka frågan vidare till fem andra bloggare.


Bloggar jag? Jag förnekar allting och skyller på sinnesförvirring. Jasså, inte det. Usch, svårt. Jag får fuska lite. Fyra nyanser av brunt är så snäll att han svarar på frågan åt mej.


Jag sprider kunskap, tankar och funderingar, jag håller igång och utvecklar mitt skrivande, jag har en ursäkt att slösurfa på mysko websiter istället för att göra något nyttigt, jag marknadsför mej själv och är närvarande i ett sorts offentligt media, kanske kan detta leda till en bok eller nått i en avlägsen framtid.

Jag tror inte att jag hittills har knutit så många kontakter och hittat så många affärspartners, men kanske med tiden? Jag fick en tanke: kanske om jag börjar kommentera andras bloggar mer så kan det göra att jag själv får fler kommentarer? Värt att pröva.


Jag jag har iallafall redan åsikter om ditt och datt, jag lägger iallafall redan ihop två och två och jag tröttar redan omgivningen med humor som bara jag förstår. Varför inte exponera allt detta för allmänheten?


Och så bloggar jag för att rädda världen. Icke att förglömma. Eller om det var för att ta över världen? Sak samma.


Vilka fem ska nu få frågan? Carl Bildt kanske? Linda Skugge? Nä, det får bli:


Mynningen
Ljusets rörelse i vatten
Utsikt från höjden
Läst och tänkt i Annien
Kaffepaus

Andra bloggar om

bloggosfären
bloggar
blogg
bloggande
blogga
bloggning


Projektioner på en vit duk

Och så lite kul underlag för fria fantasier; en framtidsprognos över vilka uppfinningar vi kan vänta oss de kommande åren fram till 2050. En ganska optimistisk prognos, men vem är jag att leka skeptiker?


Warpdrive ca 2040? Det är svårt att sia om radikalt annorlunda vetenskap som bygger på fantastiska upptäckter. Det kan komma imorgon eller aldrig. Ca 2040 är ung. lika osannolikt som vilket annat årtal som helst.


Han har en artificiell hjärna ca 2050. Det är en intressant idé som jag tror att jag ska skriva mer om.


Hittat här.


Andra bloggar om

uppfinningar

framtiden


Aterosklerosvaccin

På svt-text-tv stod det något om att man har gjort framsteg i försöken att utveckla ett aterosklerosvaccin, ett vaccin mot återförkalkning/åderförfettning, som är en av Sveriges vanligaste sjukdomar, med följder som hjärtinfarkt och stroke m.m. På nätet tycks jag inte hitta något dagsaktuellt, bara några år gamla nyheter om att forskning om ett sånt vaccin pågår.


Medan vi ändå är i blodomloppet så har man utvecklat ett sätt att förvandla alla blodgrupper till blodgrupp 0, den enda blodgrupp som alla kan ta emot.


Tillägg: Antagligen handlade det egentligen om detta.

Andra bloggar om

medicin

forskning
sjukvård


Påsk

Mitt förra inlägg hamnade på knuff.ses framsida, under "inlägg". Nu är det bara kvar här. Jag inspirerades naturligtvis av uppståndelsen kring kisskonsten här i Umeå. Många frågar sig om detta är vad skattepengar bör användas till. Jag hade kunnat gå upp och kissat för bara halva summan. En del får lust att urinera över hela spektaklet. Kom ihåg att en konstnär aldrig slutgiltigt kan bestämma vad ett konstverk betyder. Det är lite grann upp till dej. Gult är för övrigt en påskfärg.

För ett år sedan postade jag detta inlägg på långfredagen och detta på påskdagen. Den som vill kan fungera över symboliken i det.


Artes Liberales

Art liberated är ett projekt för den konst som lyckas göra sej förbjuden. Ett konststycke i sej i en modern tolerant värld. Grundaren av Art liberated heter Palle Torsson och är själv en konstnär som har fått ett konstverk förbjudet. Palle Torsson vill nog helst göra sej ett namn av sej själv men även hans föräldrar var kända, som kläddesigners.


Fortfarande är det så att viss konst faktiskt blir förbjuden, även i Sverige. Detta är ju intressant. Eftersom vi har yttrandefrihet i landet så är det aldrig officiellt för att tysta en åsikt, utan för andra skäl. En alldeles extra dimension får ju konst som lyckas bli förbjuden. Som lyckas göra ett rejält intryck på den verklighet som den låtsas att den inte kommenterar.

Sen så har vi ju konst som de danska muhammedteckningarna som många vill ha förbjuden men där myndigheterna faktiskt står emot. Som Ecce homo.


Palle bryter bilden av konceptkonstnären lite när han säger vilken som är den "korrekta" tolkningen av hans verk, nämligen en profeministisk tolkning. Konstnärer brukar annars låta folk tolka sina verk hur dom vill. Fast det är klart, blir man anklagad för att vara pedofil så vill man kanske förklara sej.

Andra bloggar om

konst
Art Liberated
Palle Torsson
Pippi Examples


Bi.ologi

We are all born naked. Everything else is drag, right? I often fell that I am a gay man trapped in this body.
Pamela Anderson

Det är ganska få som definierar sej som homo- eller bisexuella, speciellt med tanke på möjligheten att kanske 100% av kvinnorna är bi.

Enligt en amerikansk undersökning såg sig 2,8% av kvinnorna som bi, 1,3% homo och 3,8% nånting annat. Detta torde betyda att 92% såg sej själva som hetero.

Rimligen torde det även vara fler män som är homo och bi än som säger sej vara det eftersom det onekligen finns en heteronormativitet i samhället. 1,8% av männen sade sig vara bi, 2,3 homo och 3,9 nånting annat. Följdaktligen torde 91% se sig som hetero.

Det kan vara så att queerteorin stämmer - för kvinnor. De har nämligen en sexualitet som verkar vara rätt socialt formbar. Det är då naturligt för dem att tro att män fungerar på liknande sätt. Men så är det kanske inte. Mäns sexualitet verkar i högre grad vara genetiskt bestämd. Kanske är majoriteten av män heterosexuella på genetiska grunder och det är då inte mycket att göra åt.

Men queerteorin är ju en bögteori från början? Ja, queerteori är postmodern bögpropaganda. Som postmodern teori är den socialkonstruktivistisk. Postmoderna feminister har gillat och accepterat stora delar av den. Dock finns det de queerteoretiker som tycker att prostitution är ett frivillig sexuellt val och där håller inte många feminister med.

Statistik tyder på att det finns en ärftlig komponent i homosexualitet, men trots en mångfald av hypoteser så har ingen mekanism bevisats vara den verksamma. Homosexuella män tänder på samma manliga feromoner som kvinnor. Transsexuella har en del i hjärnan som är som det motsatta könets, vilket skiljer dem från homosexuella.

Bruden lägger en inte helt ointressant vinkel på det hela.

En del hbt-personer ser med skepsis på medicinsk och biologisk forskning kring deras sexualitet. De är rädda att man egentligen bara försöker att "bota sjukdomen" och de undrar vad för nytta sån forskning egentligen kan göra annars? Med tanke på historien så är sån skepsis förståelig, men jag delar den inte. Hittills har forskningen mest bara lyckats bevisa att hbt är något naturligt.

Om alla kvinnor skulle vara bisexuella och några män är homo och bi, så innebär det att av hela befolkningen så är bisexualitet det klart vanligaste och att heterosexualitet är en sorts begränsning som en minoritet av befolkningen har, ung. som ett slags handikapp.


image34
Andra bloggar om

sex
homosexuella

bisexualitet
biologi
kvinnor
män
heterosexualitet
Queer

sexualitet
homosexualitet
hbt


Första kvartalet

Detta är min topplista för årets första tre månader. Januari kommer inte alls med eftersom besöksfrekvensen höjdes i början av februari. Detta är troligen kopplat till Twingly. Trots att jag nästan inte alls pingar Twingly längre så ligger jag kvar på en högre nivå. Kanske har hela bloggosfären fått en högre besöksfrekvens? Eller så har ett gäng nya läsare upptäckt just min blogg.

Mest träffar på samma dag fick Amsagor och gensvar. Den publicerades när feminism kontra biologi striden rådde och jag tror att jag fick så många besök helt enkelt för att jag länkade till "sex and intelligence" på Wikipedia som nog många fann intressant och kanske även provocerande.

Det tycks som om populärvetenskap ger mej många läsare. Kanske borde jag koncentrera mej mer på det? Men om det är många läsare jag vill ha så borde jag nog koncentrera mej på nakna kändisar istället.

1. 121
Amsagor och gensvar
2. 102 Bland fauner och fascister, En myriad läsare
3. 98 Shamans have mutated into the entertainer (inte riktigt en naken kändis, men nästan)
4. 80 Svenskt näringsliv vill ha mer politiska åtgärder, Last3months.fm
5. 79 Något att ge ut?
6. 75 Ubik (något att ge ut?)
7. 73 Pump up the volume (Ett ljus i mörkret, Dödsdrog rehabiliteras)
8. 71 Kvantdatorn runt hörnet
9. 71 Det cancer avskyr
10. 70 Ett ljus i mörkret, Dödsdrog rehabiliteras
11. 69 You've been a NAUGHTY scientist!
12. 66 Marilyn Vos Savant
13. 66 Öppet brev till Derrida ( + dagen efter 69 = 135 på två dagar?)
14. 64 Den prekära applikationen
15. 63 John Stuart Mill, The return of the living dead
16. 63 Alternativ till övervakning?
17. 63 (Brainy bangers ball)
18, 62 Kommentatorer
19. 60 Fri och oberoende
20. 60 Apophenia

Poster inom parentes publicerades dagen innan och har troligen gett besökare även dagen efter publicering.

Andra bloggar om
besöksstatistik

Monstermatematik

2-dimensionell symmetri

Först ut i Sverige var vad jag kan se Vetenskapsnytt. Malin och hennes kommentatorer hade också länkar till engelska sidor som försökte förklara vad det hela gick ut på.


Först därefter reagerade dagspressen. Den första artikeln var inte lika utförlig som Vetenskapsnytts postning. Nu verkar SvD vilja ta igen det.

Idag publicerar de en ny artikel om E8, som är mer genomarbetad, mer pedagogisk och med ny information. Så ska det se ut.


För övrigt så går det inte att söka efter E8 på Knuff.se eftersom söksträngen måste vara minst tre tecken. Men jag tror inte att jag hade hittat så mycket. Det går ju att googla iofs.


andra bloggar om

matematik


Pro tes et kontra

Framtidstanken har en länk till en sida om "bionic man" ute i bland "surftipsen" i högermarginalen.
Där kan man bl.a läsa om ett konstgjort öga som låter mycket som det konstgjorda öga som jag skrev om för en månad sen, och där ögonprofessorn rättade mej, eller rättare sagt rättade svd-reportern, om att det var ett chip som var själva grejen, vilken det också är här.
Sedan går artikeln igenom kroppsdel efter kroppsdel som kan bytas ut om man får den i kläm.
T.o.m. en del av hjärnan kan bytas ut vilket är extra intressant.
Hur stor del av hjärnan kan man i framtiden byta ut och fortfarande vara samma medvetna själ? Alltihopa?

Andra bloggar om
medicin
teknik