465

Idag är det två år sen jag döpte en blogg till Tempus Fugit.
Tiden går. Tänkte bara säga det.
Det här är inlägg nr. 465.
Under dessa år har jag ibland, liksom andra, känt för att lägga av med bloggandet. Knepet är att då ta en kortare eller längre paus utan att svära att aldrig komma tillbaka. För förr eller senare så vill man ju börja igen.
Just nu vill jag gärna ta ett litet helguppehåll, men samtidigt så vet jag att jag antagligen kommer att vara rätt upptagen och tvingas blogga mindre de närmaste månaderna. Så då vill jag ju gärna hålla ut ett tag till.


På bloggtips.se är det just nu dom här ämnena som jag nyligen har skrivit om:

vetenskap, forskning, övrigt, fysik, psykologi, humor, biologi, musik, samhälle, politik, film, litteratur, meta, filosofi, teknik, bloggosfären, integritet, övervakning, storebror, konst, astronomi


Men det där ändras ju konstant. Mina kategorier har idag så här många poster:


övrigt 85

vetenskap 56

filosofi 40

bloggosfären/meta 32

samhälle 30

politik 28

psykologi 27

film 25

litteratur 21

musik 20

teknik 19

ekonomi 18

juridik 18

konst 10

Utbildning 8

matematik 7

mat 6

paranormalt 3


Jag drar slutsatsen att jag borde skriva mer om "paranormalt", "mat" och "matematik". Annars så är ju kategorierna rätt överlappande och trots det så har jag ibland lyckats få in posterna i fel kategori. Ordning är för medelmåttor. Ett geni behärskar kaos.
Det var lite kul när bloggtips.se i mitten av hösten visade "Gödel" som en kategori som jag "ofta" skrev om. Jag fick faktiskt en del besök på de där posterna. Som vanligt känner jag att jag gärna skulle vilja ha lite mer feedback från läsarna. Är det någon av mina postningar som du tycker är extra bra? Eller dålig? Någon kategori du vill se mer av? Eller mindre?


några flix

Jag såg Kaena - profetsian, på tv6 igår. En visuell fröjd, även om handling, personligheter och sånt var lite grovhugget. Sevärd tyckte jag dock. Axis Mundi, världsträdet som förbinder de två världarna himmel och jord, hade en central plats.


Guldkompassen såg jag på bio. Trots att den har gått i två veckor så var salongen överfull. Jag fick en rätt dålig plats, jag som är van att sitta var jag vill. Det är nog tio år sen jag satt i en full biosalong. Det kändes lite klaustrofobiskt. Brevid mej satt en tjej och en kille som snackade igenom hela filmen. Så det fanns omständigheter som nog bidrog till att jag kände mej lite besviken. Som jag misstänkte så kommer de mer filosofiska sidorna av boken dåligt fram i filmformatet och kvar blir en fantasysaga för 11-åringar. Som sådan var den nog inte så illa.


The Order/The Sin Eater råkade jag se på tv utan att känna till den alls. Jag tyckte att den var rätt bra, men den har tydligen fått dålig kritik, t.ex på Rotten Tomatoes. Jag antar att om man förväntar sej en ockult rysare så blir man nog besviken. Den var mer mysrysig än skrämmande, ung. som en engelsk mordgåta. Det är alltid bäst att närma sej en film förutsättningslöst. Då ser man vad den är snarare än vad den inte är.


andra bloggar om

film,

bio,

Guldkompassen,


I got your number

Ett nytt lagförslag om att polisen ska kunna begära ut ip-nummer utan brottsmisstanke får en ganska enhällig bedömning av svenska bloggare.

Hos BetaAlfa:

"Kanske en vacker dag inom snar framtid på Tjuvlyssnat:
Man 1: - Vilken försäkrings-GPS har du?
Man 2: - Jag har ingen, jag gillar den inte...
Man 1: - Vafan, är du pedofil eller?"

Hos Mina Moderata Karameller:


"Möjliga exempel:

- Vi ser att ni har ett IP-nummer, därför ska ni betala TV-licens!!!

- Vi ser här att ni har haft väldigt mycket kontakt med det här IP-numret men vi kan inte se att ni deklarerat för eventuella inkomster vi anser att ni har haft.

- Vi ser här att ni har haft väldigt mycket kontakt med det här IP-numret som har obetalada skatter därför ålägger vi er att betala dem.

- Vi ser här att ni haft väldigt mycket kontakt med det här IP-numret därför anser vi att ni är gifta och vi drar in alla bidrag.

- Vi ser här att ni har haft alldeles för mycket kontakt med olika IP-nummer. Det är inte tillåtet att ha fler än 10 om dagen, därefter utgår extra skatt.

- Vi ser att ni har haft alldeles för mycket kontakt med olika IP-nummer. Det är ett IP-nummer som fildelar väldigt mycket, därför anser vi att ni också har många olagligt nedladdade filer på er dator.

fyll på själva..."


Hos Stationsvakt:

"Fan, även om regerings och polismänniskorna gör helt normala saker i sina egna kök (till exempel), så vore det väl jävligt jobbigt för dem om jag stod i deras trädgård i mörkret, med näsan tryckt mot köksfönstret, gloendes in på dem."


Hos Deep Edition:

"I grunden tror jag Bodströmsamhället inte har så mycket med de multinationella bolagens önskan om att skydda sina copyright utan om ett mycket mer genomgripande kontrollbehov. Det som sker är att att staten går från att se varje person som oskyldig tills det motbevisats - av domstol, till det orwellianska att varje person är potentiellt skyldig - och det är upp till den personen att bevisa sin oskuld. "

och

"Det som fascinerar är att i den här frågan så handlar det inte om några politiska gränsdragningar: tittar man igenom opassandes länklista så finns såväl Blogge, jag såväl som Jinge med samtidigt som Mary känner sig skymfad av dem hon ställt sig bakom - och även Svensson från sin vänsterkant påpekar den stora faran. Det handlar om en större fråga: om frihet kontra falsk säkerhet. Och insikten om att en polis som inte längre står till svars för någon blir en fara för det fria ordet. "


Några lite till vänster: Jinge, Svensson, Promemorian och Opassande.


Antag bara, och detta är knappast orealistiskt, att det som kan hända, kommer att kända

(någon, nånstans, nångång).

Okända människor skulle kunna kartlägga ditt liv detaljerat för okända syften.

Känns det orealistiskt?

Därför att du redan alltid gör som man bör och därför vet att du är trygg?

Därför att myndigheter aldrig har satt oskyldiga människor i klistret förr, definitivt inte i Sverige?

Nyligen har det varit inte en utan tre skandaler i England där mydigheters omfattande dataregister råkar ha kommit på avvägar.

Trackback, trackback, trackback, trackback,
Knuff

andra bloggar om:
integritet,
övervakning,
ip-nummer,
politik


Thor och Thorild

"Den mystiska gestalt diktjaget möter är Thor. Dikten börjar med att guden tonar fram ur ett stormigt landskap och kallar på diktaren, som bävande och lycklig (=effekten av det sublima) hörsammar kallelsen. Han får lyssna till Thors utbrott av harm över världens skick, en replik som med blasfemiskt patos utbreder sig över alltings bräcklighet och snara förstörelse. Diktjagets närvaro gör från början situationen dialogisk, även om avsnittet formellt är en monolog.


Sedan inträffar ett av de brott som kommer att dela dikten i sex partier (några egentliga strofer förekommer inte i denna fria pseudopindariska versbehandling). Det som händer är att dialogen upphör och jaget får en vision, sedan Thors blixt banat väg för blicken. Jaget ser en vacker flicka som utsätts för sin grymme faders maktutövning. Till denna novelett fogas en embematisk tablå. En tyrannisk envåldshärskare, sekunderad av påven i åsneskepnad, släpper loss en vargflock till mord och djävulskap. Det är kriget som åsyftas. Synen upphör plötsligt med ett dubbelt verop.


Där bryter Thors stämma åter in, och jaget försöker att vrida åskviggen ur gudens händer för att utplåna den besudlade världen. Texten har alltså återvänt till dialogens plats. Då öppnar sig den tredje synen, än fantasifullare än de föregående. Den tornar upp sig likt en allegorisk tavla av obestämt drömlik fason. Arrangemanget har tycke av påkostad operascenografi. Överst öppnar sig himlen, nederst helvetets klyfta. Någonstans i mitten står kyrkans tempel, där prästerna är sysselsatta med att pressa skatter ur folket. Thorild parodierar grymt den kristna nattvardsritualen. Ovanför templet sitter universitetets lärde, som är lögnens och våldets försvarare och den falska samhällsordningens stöttepelare. Men en motbild finns någonstans i den hemska tavlan, en ädel vis på en blommande kulle. Den Vise predikar Thorilds naturfilosofi och betonar speciellt förtjänstens rätt. Hans anförande möts av raseriskrän från präster, tyranner och lärde, som snart lyckas få filosofen bränd på bål. Endast det enkla lantfolket sympatiserar med den lynchade.


Även denna tredje syn förflyktigas. Diktjaget ropar på Thor och vill förinta världen med gudens vapen. Thor replikerar att Ödet, som står över gudarna, inte ger sitt samtycke till en sådan städning, att han således är förhindrad att ingripa men åtminstone visat diktaren sakernas verkliga tillstånd. Den dialogiska scenen fortsätter därefter som pantomim. Thor skakar åskan över diktaren och slår in en gnista i hans själ, varefter guden försvinner. Jaget står ensamt kvar och håller sin slutbetraktelse, förvandlat och uppfyllt av gudens kraft. I en anda av heroiskt trots mot varat appellerar diktaren till alla likasinnade.


Väl! jag har sett verlden!

Väl! rasande hvirvel

Af ting och af lagar,

Jag ler åt dig!

THORS gnista jag kände,

Och kände hans Harm:

Häll, eviga intet!

Och konstens blixt som ljungar oss dit!

Häll! svare hvar dödelig stor och fri,

Som glad kan le åt det eviga intet:

Jag ler, jag segrande ler, och tänker

Ödet kan skapa en verld, jag kan förrakta den.


Thor avslöjar sig alltså succesivt som en syntes av Appollo och Prometheus. Han förkroppsligar den visionära förmågan att överblicka världen och att se genom alla falska anspråk, och han ger sin lärjunge något som den Vise i tredje tabån saknade nämligen en suverän illusionslöshet. Detta är en faderlig initiationsscen: en gnista av den heliga elden gör det bävande diktjaget till en stor trotsare. Det är Thorilds virila, potensladdade version av seendets nytändning. "

(Den romantiska texten. Horace Engdahl. s. 89f)

image103

andra bloggar om
Tor,
Thor,
Thorild,
Horace Engdahl,


Lynx 2007

Under 2007 har följande bloggar behagat att länka mej:


Vetenskapsnytt
,
Framtidstanken,
Blogge,
Sex or not?,
Vetenskapsnytt,
Läst och tänkt i Annien,
Kaffepaus,
Peter Karlberg,
Svensson,

Blogge,
Svensson,
Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina,
Christian Engström,
A world of abstinence,
Svensson,
Christian Engström (pp),
Opassande,

Då har jag inte tagit med sensuellqkonsultdebacklett då jag hamnade på diverse listor över bloggare som hade uttalat sej:


Blogge
, Opassande, Louise P, Electric sheep, Röd Libertarian, Svensson, Opassande, Teflonminne, Henrik Sundholm,

Om nu någon liten bloggare hinner med att länka mej innan nyår så får jag väl lägga till honom eller henne på slutet. Förra årets lista hittas här.


image102

andra bloggar om

länkar,
bloggosfären,

blogg,
bloggare,

bloggast,


lite äkta, gammaldags julstämning från förrandra bloggar om:
Jul, God Jul, Julafton, humor, Julen, South Park, Youtube,

Dialog, krig, terror och fenomenologi

image100

Är du bekant med
Hans Köchler? Hans är en filosof som är inspirerad av Husserl och expert på Heidegger. Han är inriktad på juridik, demokrati och internationella relationer och arbetar också praktiskt med detta. Han är en i praktiken mycket aktiv och inflytelserik expert för FN och andra internationella organisationer som har mött alla sorters världsledare i flera decenniers tid. Som filosof har han försökt utveckla en hermeneutisk metod för olika kulturer att kunna föra en dialog med varandra, dialogue of civilizations, vilken bl.a innefattar cultural self-comprehension.


Han har grundat och leder IPO, International Progress Organisation, som i samarbete med FN arbetar för förståelse och fred mellan nationer och kulturer. Hans har publicerat mer än 350 verk, diskuterat fenomenologi med förre påven Johannes Paulus II, kritiserat juridisk positivism, och har organiserat flera större internationella kongresser om demokrati, mänskliga rättigheter och konfliktlösning. Han har också fått en mängd medaljer och hedersbetygelser.


Ett citat från hans website:

"... the "citizens of the world" should resist the One World ideology of the propagators of a new order in which, for the first time in history, there are virtually no limits to the pursuit of economic interests. What is urgently needed in a forcefully globalized world is not the removal of all restrictions to economic activity but a globalization of moral awareness in regard to the basic rights of each individual and each nation, and of the obligations resulting from the mutual recognition of those rights. The peoples of the world, in clear distinction from their governments and from the ever more powerful international economic conglomerates and pressure groups, have to make clear that the advent of a global economy dominating all other aspects of life (including the political one), is not the "End of History," and that any such "metaphysical" assumptions are philosophically baseless."

image101

andra bloggar om

Hans Köchler,

politik,

samhälle,

filosofi,


Grötrim

Den längsta natten är över och vi nu mot ljusare tider gå.

Trots detta jag undra om det verkligen är så.


Svenska rättsväsendet visar igen att dom inte vet vad dom pysslar med. (I hope.)

Och dom där ska övervaka vår livsstil? (no joke.)


Trångt mellan ögonen vill kontrollera allt.

Är det bara jag eller blåser det kallt?


En och annan hemlig tv-profil,
måste dopa sej för att klara sitt nöjesliv.

I julklapp önskar jag mej Börje Ahlstedt vs. Mikael Persbrandt i Celebrity Deathmatch.

Can I hope for a double dispatch?


Gigantisk ryssfemma ser rött.

AF är ganska sött.


andra bloggar om
humor,
julklappsrim


Eric Davis

Eric Davis är en amerikansk journalist/reporter med en jättesnygg hemsida. En sån vill jag också ha! Dessutom står det intressanta saker på den. Han berättar t.ex om hur badtunnemodet inte bara kommer från kalifornien utan t.o.m. från Druid Heights. Han förklarar vad The Soft Machine egentligen är. Ja, botanisera själva.


Namnet Techgnosis kommer från en av hans äldre artiklar som blev hans första bok. Davies beskriver här hur subkulturer i informationsssamhället använder sig av gamla religiösa och magiska metaforer och allegorier för att beskriva sina nya virtuella världar, och han skriver även om hur gamla hermetiker och esoteriker använde sig av bilder liknande kodade nivåer av informationsrymder.


"In its obsession with simulacra and coded messages, as well as its almost libertarian resistance to orthodox authority and a corresponding emphasis on spiritual autonomy, Gnosticism anticipates cyberculture."

Även Infontology kommenterar.


Tillägg: Hermetiker så klart! Inte hermeneutiker! Är det ingen som läser den här bloggen som reagerar?

andra bloggar om
Eric Davis,
TechGnosis,


me, myself and I

Röda Korset har haft en kramkampanj för att samla in pengar för de ensamma. Kampanjen håller på fram till årsskiftet. Enligt Röda Korset ökar isoleringen i samhället, främst bland äldre. Inte minst under Julen brukar man få fler samtal till sina stödjourer.


Jag läser att ensamhet förändrar gener (genernas uttryck).  Ensamhet kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar . De mest ensamma är mer utsatta för inflammationer, virus och allergier.


Jag fäste mej också vid ett citat i min senaste Amnesty Press (nr 5/07) på s. 11:


"Om jag hade haft möjlighet att vara tillsammans med andra mot att jag i gengäld hade fått stryk varje dag hade jag valt det."


Det säger Min Ko Naing som har suttit i solering i fängelse i Burma i närmare 16 år. Han är nu fängslad igen sen fyra månader.


andra bloggar om

ensamhet,
Röda Korset,
kramar,
Amnesty,


senapsgas och rosor

image98

Vonnegut
är mest känd för Slakthus 5, en inte alltför lång sf-roman som jag tolkar såhär:
allt är ok,
eftersom tiden egentligen inte finns. Vi upplever livet som en film men egentligen så är kosmos snarare som en tavla; allt bara finns och det är ingenting att göra nått åt.

Historien handlar om Billy Pilgrim som har förmågan att uppleva sitt liv i vilken ordning som helst, ungefär som tillbakablickar, fast på riktigt. Bokens språk antyder åtminstone inte att han är galen eller fantiserar utan beskriver bara hans tidshopp neutralt liksom även hur han blir kidnappad av ett ufo och bortförd till en annan planet.

Dock bevisas inget av detta för några andra människor än Billy själv så möjligheten finns ju att han egentligen har blivit galen av allt hemskt som han upplevde under andra världskriget. Berättelsen är alltså skriven i en uppbruten tidsordning men följer ändå Billys subjektiva tidsuppfattning.

Om tiden egentligen inte finns så kan människor dö men inte försvinna eftersom de ögonblick som de har levt finns kvar för evigt. De utomjordlingar som rövar bort Billy ser all tid samtidigt och har en helt annan uppfattning om saker och ting än människorna har.

Scensmoralen blir en sorts determinism och defaitism. Kommer du att t.ex döda en annan människa så har du alltid redan dödat den andra. Utan tid kan varken konsekvenser eller moraliska fördömanden finnas.


Annars är jag bara bekant med Mother Night, som även den är en historia som förmedlar defaitism. Otack är världerns lön. Recencenter skriver om hans cynism, men själv ser jag mest en sorts underfundig uppgivenhet. Filmen Skenbart tycker jag känns Vonnegutinspirerad.


Vonnegut förmedlar en hopplös värld, men jag tolkar inte hans budskap som ren sorg, även om han förökte att ta livet av sej.  Man kan lika gärna skratta.andra bloggar om
vonnegut,
kurt vonnegut,
slakthus 5,
litteratur,
böcker


Stillhet

Det har varit stilla här på bloggen några dagar. Jag har haft en del att göra och har också haft större sömnbehov. Det är mörkt ute och det är många som är lite nere. Själv är jag rätt känslig för väder och årstider och sen jag flyttade till Umeå brukar januari vara en tung månad för mej. Jag gör vad jag kan, är ute och går de ljusa timmarna. Cornflakes och bananer verkar inte göra nån större nytta. Vildhavre är nog bättre för de som behöver hjälp, eller johannesört eller griffonia simplicifolia.


Room eleven gör en cover på Meredith Brooks.


Beowulf

image96

Så såg jag då Beowulf. Istortsett hela filmen verkar vara datoranimerad och ibland kändes det som om man satt och såg på ett datorspel. Innan jag säger så mycket om filmen så tar jag några korta fakta om det ursprungliga Beowulfkvädet. Det har kommit flera Beowulffilmer på senare år.


Det är ett viktigt verk för England och de nordiska länderna. Trots att det utspelas i Danmark och angränsande riken så har det kallats "Englands nationalepos". Det är en mycket lång skrift för att vara så gammal och alla äldre skrifter är mycket kortare. Det är en av de äldsta skrifterna på engelska. Huvudpersonen Beowulf är plaserad i ett historiskt sammanhang och har kopplingar till flera historiska personer men verkar själv vara ett rent påhitt, en slags fornnordisk superhjälte, som slåss med troll och drakar och simmar över hav bärandes på trettio rustningar.

Beowulf har tolkats som svensk, t.o.m. av Ynglingaätten. Vårt exemplar nedskrevs på tusentalet och utspelar sig kanske på 500-talet och verket har tillkommit någon gång däremellan, kanske på 700-talet. Även för de nordiska länderna är Beowulf ett unikt källmaterial. Det finns även en teori om att Beowulf skulle ha varit från Gotland. Den ursprungliga sagan är kristen men i den här senaste versionen så har kristendomen en mera tveksam ställning.


Den senaste versionen är en omskrivning av sagan. Nu avslöjar jag några detaljer om filmen. Neil Gaiman och Robert Avary har öppnat upp för en freudiansk tolkning av Beowulf, när de gjorde Grendel och Draken till oäktingar med en främmande förförisk kvinna. Dessa främmande anspråk på riket (arvsrätten) hotar att leda till allmän ödeläggelse och de utomäktenskapliga barnen måste förgöras.

Grendel är en rätt typisk tonåring med en oformlig kropp, emotionella problem och helt i avsaknad av social kompetens, en arketypisk partypooper, medans Draken snarare är en ung man, skrämmande i sin styrka och kraft. Som död förvandlas han också till en gyllenne ung man, innan han vittrar bort. Ok, den här tolkningen kanske var lite tongue in cheek.


andra bloggar om

Beowulf,

film,

norden,

Neil Gaiman,

Gotland,


Länkar om interstellärt bioplasma

Min tidigare post interstellärt bioplasma, led tyvärr en aning av för få länkar. Därför vill jag kompletera det nu.


Space dust in plasma organizes into double helix shape-like DNA


Hot Gas in Space Mimics Life

From plasma crystals and helical structures towards inorganic living matter

Kanske lite bossanova?

andra bloggar om
vetenskap,
forskning,
biologi,
astronomi,
fysik,


Den föränderliga människan

På "112 SVT Text Onsdag 12 dec 2007 INRIKES Publicerad 11 december" hittar jag idag följande:


"Människan utvecklas snabbt genetiskt Mänskliga genetiska mutationer håller i dag hundra gånger snabbare tempo än för mer än 5.000 år sedan. Gener som utvecklades för 100-200 generationer sedan finns i dag hos 30-40 procent av mänskligheten. Hittills har antagits att människan är i stort genetiskt oförändrad sedan 40.000 år, men vi är inte samma som folk för ens tusen år sedan. Att vuxna skandinaver kan dricka komjölk är ett sådant exempel. Att befolkningen ökat kraftigt är den främsta orsaken till att förändrings- takten ökat."


Lustigt nog finns inga referenser. Här hittar jag dock mer:


Humans evolving faster than thought


och


Human DNA surprisingly diverse


En artikel i New Scientist 11 mars i fjol om den biologiska förändringen av mänskligheten idag. Den naturliga utvecklingen pågår fortfarande. Dock verkar de flesta experter överrens om att på långe eller kort sikt så kommer det naturliga urvalet att övertrumfas av utvecklingen inom gentekniken, som kommer att tillåta oss att medvetet forma framtida generationer till friskare, lyckligare och smartare människor. Folk har oroat sej för att variationen kommer att minska och människor att bli mer lika något ideal och varandra, men än så länge så tycka alltså variationen öka inom mänskligheten.

andra bloggar om

biologi,

evolution,

vetenskap,

forskning


Objektiv

Trevor Horn hade under hela 80-talet på sej stora glasögon, ofta vitbågade, vilket kan ses i flera musikvideos. I en av hans första videos, Buggels I am a camera, så tycks de stora 80-tals glasögonen få symbolisera den kamera som han säger att han är.


I själva verket så är uttrycket namnet på en musikal som filmen Cabaret baserades på. Den musikalen baserades i sin tur på författaren Christopher Isherwoods bok Goodbye to Berlin som baserades på hans egna vistelse i Berlin under Weimarrepubliken. Mikael Hörnqvist skriver här utmärkt om "Verkligheten bakom Cabaret."


"Motsättningen mellan strändernas livsnjutande nakenbadare och de politiska grupperingarnas uniformsklädda stormtrupper, och allt som dessa båda grupper stod för, var så markant och oförsonlig att ingen lösning tycktes finnas inom synhåll. Sammanbrottet måste komma, frågan var bara när. I väntan på detta stod, som något slags absurt emblem över den lika labila som osannolika syntesen mellan demokratisk frihet och preussisk disciplin, de prostituerade i Berlins gathörn iförda arméns kragstövlar."


Hörnqvist skriver dock inget om Isherwoods intresse för österländsk religion och mystik vilket kom mera till uttryck efter att han hade flytt från Berlin till Los Angeles. Ken Wilber skriver om Isherwood i One Taste (s.7-13).
"You can get to Isherwood to everythings that s important in six moves or less."


"Germany, the brightest of philosophical lights in the West, heir to Greece, and it had all come to this: a madman disguised as a housepainter from Austria. And so now, today, one cannot think of the greats - Kant, Hegel, Spinoza, Marx, Fichte, Freud, Nietzsche, Einstein, Schopenhauer, Leibniz, Schelling - the whole Germanic sphere - without thinking, at some point, of Auschwitz and Treblinka, Sobibor and Dachau, Bergen-Belsen and Celmno. My God, they have namnes, as if they were human."

Wilber skriver även om att Isherwood gav namnet Bowles till Sally Bowles i Goodbye to Berlin, som egentligen hette Jean Ross, efter kompositören och författaren Paul Bowles, som bl.a har skrivit The sheltering sky, som liksom Cabaret blev en mycket bra film. Isherwood kände Paul Bowles och många andra av samtidens kända.


(Ett berömt citat ur boken och sagan om Brandon Lee.)


andra bloggar om

Trevor Horn,

Cabaret,

Christopher Isherwood,
Paul Bowles,
The sheltering sky,
Brandon Lee


10e December

Thore Skogman har avlidit. I nyheterna kallas han bl.a "kompositör" och det är väl rent formellt korrekt, men själv föredrog han att kallas för "speleman". Av hans över tusen kompositioner så är Storfiskarvalsen, Min gitarr, Penninggaloppen, Jämtgubben, Popitop, Fröken Fräken och 10.000 röda rosor bland de mest kända.


GPSn har ju utnämnts till årets julklapp, och då är det ju intressant att försäkringsbolag kommer att erbjuda sänkta premier till bilister som låter installera GPS eftersom man då kan kontrollera att de inte kör för fort. Vägverket poängterar att det inte rör sig om övervakning eftersom informationen måste kontrolleras för hand. Det går alltså inte att se var du är utan bara var du har varit. Dessutom är det ju frivilligt. Visserligen blir det dyrare om man avstår, men det är ju formellt ingen straffavgift. God Jul.


Amerikanska forskare har lyckats göra labbmöss autistiska genom att ge dom en defekt gen. Detta råkar vara exakt samma gen som Gillberg tidigare har pekat ut i sin omstridda forskning, och som nu alltså har bekräftats.


Jag har inte skrivit något om bordellhärvan som har varit på tapeten över en vecka, men jag har inget eget att tillägga. Jag kan bara säga att jag inte alls är förvånad över att politiker och andra namnkunniga besöker prostituerade. Om ni vill har namnlistor och konspirationsteorier så följ Stationsvakts länkar.


andra bloggar om
Thore Skogman,
GPS,
autism,
genetik,
Gillberg,
prostitution,

S2P

Nånting att hoppas på: solsken + koldioxid = kolmonoxid. Av kolmonoxiden kan man framställa väte eller ett brännbart bränsle som bensin. Men bränner man bränslet frigörs förstås koldioxiden i atmosfären igen. Detta är alltså en sorts solenergi eftersom den nya energin kommer från solen. Hur mycket koldioxid som går åt i processen vet jag inte, men kanske skulle man kunna ha enorma lager av bränsle för att hålla koldioxiden ur atmosfären. Låter kanske lite väl optimistiskt, men det var en tanke.


kommenterande bloggar


andra bloggar om

energi,
miljö


Små, små hål med ringar i fyra dimensionerBut there is an outside chance that in a few years in a tunnel near Geneva, physicists will make a black hole far smaller than a proton and circled by a squashed four-dimensional black doughnut.

andra bloggar om
fysik,
vetenskap,
forskning,

Tips för hälsofreaks 2

Först en bloggklassiker. För ett och ett halv år sen skrev alla om att sperma är bra för huden.

 

Nu har vi dessutom fått veta att chocklad är nyttigare än broccoli.

 

Aftonbladet utbildar oss vidare: cannabis hämmar bröstcancer.


För att avsluta och knyta an till början: sperma kan kanske också funka mot bröstcancer.

Värt att pröva iallafall?


Förra posten.


andra bloggar om

sperma,
chocklad,

cannabis,

bröst,

broccoli,


For real?

Religiösa sekter är ju nånting man vill hålla sej borta ifrån, men av alla religiösa sekter så är raëlismen en av de mest sympatiska. Åtminstone på pappret. Säkert finns det skandaler i verkliga livet men det vet jag lite om.


Raëlianerna tror på individualistiska rättigheter, sexuellt självbestämmande och en distributiv ekonomi, och tror att raëlismen kommer att ge den gyllenne era av rikedom och fred som övriga religioner predikar om. Raëlismen uppenbarades för en racerförare av ett ufo i en vulkan (hipphetspoäng!) och innehåller varken någon gud eller något liv efter döden.


Istället tror man att tekniken ska ge oss evigt liv. De är kända för att ha påstått att de redan har klonat en människa. Exakt hur de kan vara en fullständigt materialistisk religion vet jag inte. Tyvärr tar dom avstånd från alkohol och droger men man får väl kompensera det med mera sex antar jag.


"I think the religion that is closest to us is Buddhism." - Raël (himself)


Bland de tyngsta argumenten för raëlismen finns anhängarna Houellebecq och Hugh Hefner och motståndarna Bush och Påven. I min bok vinner dom lätt över Hare Krishna.


Hur skulle din hemmasnickrade sekt se ut?


andra bloggar om

sekter,

humor


Ska vi busa?

Kärlek och sex är en blandning av många olika hormon. Ett hormon som oxytocin får en t.ex att bli kelen och kramig. När det gäller ren sexualdrift så tycks det dock mest handla om testosteron, både för pojkar och flickor. Testosteron kan ha två olika effekter - antingen blir man kåt eller så blir man arg.


Detta är naturligtvis en överförenkling. Ungefär som att tre grundfärger i 255 styrkegrader kan ge 16,5 miljoner färger, så kan mängder av hormon i massor av olika styrkegrader ge oss fler känsloupplevelser än så.


Bortsett från det så kan testosteron antingen göra oss stridsberedda eller kärlekskranka. Vilket det blir tycks bero på vilken tolkning hjärnan gör av situationen. Detta sker vanligen utan att man behöver reflektera över det men man kan också försöka att omtolka situationen medvetet. Detta gör att vissa kan bli kåta av såna saker som proffsboxning eller skräckfilmer.


Hur denna koppling mellan aggressivt och sexuellt beteende har uppkommit evolutionshistoriskt kan man spekulera i. Det normala för hajar tycks vara våldsam parning, svår att skilja från våldtäkt. Det kan ju tyckas grymt och obehagligt men jämför med att honan hos bönsyrsor och svarta änkor äter upp hanen i samband med parningen. Aj.


Arter med mer komplicerade nervsystem tycks ta längre tid på sej att bli vuxna än arter med mindre komplicerade nervsystem. De tycks leka mera, sova mera och ha sex för nöjes skull vilket nästan inte förekommer alls bland lägre arter. Sex för sex eget skull är något ganska mänskligt.


Mänsklig sexualitet är till skillnad från djurens en rätt fri och leksfull aktivitet. Åtminstone när det görs rätt. Ju mer utvecklade djur är desto mer tycks de ha sex av sociala skäl och för nöjes skull. Det mest utvecklade djuret är människan. En individ med hög förmåga till kreativitet och fantasi är antagligen frisk och intelligent och ett bra material till förälder. För övrigt så är mannens penis proportionellt störst i förhållande till resten av kroppen i hela djurriket. Varför är en aning oklart.

Den förkrossande majoriteten av alla samlag leder inte till barnalstring och det är rimligt att tänka sej att lek och samvaro faktiskt är de primära biologiska funktionerna för sex, även om det undantagsvis även kan leda till nya generationer, som sekundär funktion.


Ett vitalt och intressant sexliv är alltså nånting typiskt mänskligt som skiljer oss från djur i allmänhet. Bland de vanligaste sexuella lekarna, när man tröttnat på att testa olika akrobatiska ställningar, är att leka med sociala roller och konventioner. Man plockar situationer ur vardagen med någon underliggande vag erotisk laddning och spelar upp fantasin. Uniformer är populära. Poliser, sjuksköterskor, millitärer, skoluniformer ...


När man delar med sig av privata fantasier så kommer alltid ett moment av tillit med som i sej kan vara upphetsande. En riktigt bra sexpartner är någon som med en hög grad av empati kan leva sej in i hur den andra upplever saker. Man upplever sej nästan vara bägge personerna samtidigt i samlaget. En del kan uppleva att tilliten och närheten ökar ju mer förbjudna saker som man gör tillsammans.


Ars erotica håller bara människor på med. Inga djur alls. Där har vi verkligen något som skiljer oss från djuren. Annars så håller djur glatt på med alla konstiga pervesioner som människor gör plus en hel del till. Människor kan helt enkelt inte tävla med djurens pervesioner. De byter kön efter humör och befruktar t.o.m. sej själva ibland.


Nuförtiden så är homosexuella helt accepterade i breda folklager. Swingers och polyamourösa är på långsam frammarch. Fullständigt förkastade är pedofiler och nekrofiler. (Förekommer naturligtvis i naturen.) BDSM har en oklar ställning där folk tycker att lätta BDSM-anspelningar är chickt, men är samtidigt ganska negativa till the real thing. BDSM står alltså för Bondage, Dominans och SadoMasochism.


BDSM kallas ofta "våldsporr" av människor som inte gillar det och helst skulle vilja förbjuda det. En grundläggande poäng att förstå är att det aldrig ska förekomma något verkligt våld i BDSM. Ingen ska egentligen tvingas någonsin till nånting i BDSM. Om någon tvingas till nånting så är det inte BDSM längre. Alla ska alltid vara med på allt som sker. Den "undergivna" parten kan alltid avbryta leken närhelst så önskas. Inte heller ska människor få några fysiska skador av BDSM. Många "normala" sporter är mer riskfyllda än vad BDSM är.


Man tänker sej kanske att det är män som är dominanta och kvinnor som är undergivna i BDSM, men såvitt jag har förstått så är det motsatta antagligen vanligast, att kvinnor är dominanta och män undergivna. En vanlig tolkning är då att det rör sej av någon form av kompensatorisk lek där man vänder på de vanliga roller som folk har till vardags. Man skulle kunna tänka sej att feminister skulle gilla detta, men många feminister går på den kristdemokratiska linjen och fördömer DBSM.


I Sverige så är det förbjudet att sprida BDSM. Det anses vara förråande och försämra relationen mellan könen. Än så länge så är det tillåtet att inneha BDSM-porr. Att utöva BDSM är i Sverige inga problem sålänge som ingen betalar den andre.

image93

andra bloggar om
pornografi,

sexualitet,
sex
,

porr,

BDSM


Snöstorm

Beowulf har haft premiär. Jag har inte sett den ännu för det har varit snöstorm och jag jobbar helg, m.m. Tills vidare kan jag titta på Grendel med Marillion. Jag gillar Marillion bäst med Fish och Fish bäst med Marillion. Deras två första album är bäst. Jag vet att Schyffert inte håller med mej. Helloweentönt. Annars har jag väldigt god erfarenhet av Marillionfans. Sympatiska och egensinniga på samma gång.

Bonusvideo: Garden party!


andra bloggar om

Beowulf,

Marillion


Hard porn

Nightwish har varit i Sverige. Dessutom har jag nån gång lovat att ha en post med misheard lyrics. Detta tillsammans leder till det här.

andra bloggar om
humor,
musik