Kvantdatorn runt hörnet

Jag har tänkt lyfta fram några riktigt begåvade kvinnor, och jag tänkte börja med danskfödda Lene Vestergard Hau, en flerfaldigt hedrad doktor i fysik och professor vid Harvard. Lene Vestergard Hau har ett eget labb som kallas Hau Lab.


I början av 90-talet forskade hon kring Einstein-Bose-kondensat. I slutet av 90-talet lyckades hon med en forskargrupp att först sakta ned ljusets hastiget rejält och sen att få ljuset att stanna helt.

Nu har hon kommit med ett viktigt forskningsreultat till. LV Hau kan nu förvandra ljus till materia, transportera materian och sedan plocka fram ljuspulsen ur materian igen. Detta kan bidra till att möjliggöra en kvantprocessor till en kvantdator.

I den aktuella tekniken så använder forskarteamet sej av Bose-Einstein-kondensat som LV Hau tidigare har forskat kring. Bose-Einstein-kondensat är en speciell form av materia som kan göra kvanteffekter märkbara i makroskala. BEC är också känsliga för störningar och får inte utsättas för störande påverkan. Alls. Ett BEC måste bl.a vara vid den absoluta nollpunkten. Då kollapsar en stor del av materian till lägsta kvanttillståndet vilket kan göra att denna stora del av materian kan uppvisa kvanteffekter i större skala.


De senaste resultaten finns i Nature och här på HauLab sidan  (Två av de tre författarna till rapporten är kvinnor) och i DN.


LV Haus tidigare genombrott att stanna ljusets hastiget helt kan gå att använda som informationslagring, ett dataminne.


Trots att mycket forskning pågår kring kvantdatorer så är det inte så vanligt att man försöker kombinera kvantkomputerande med optiskt komputerande. Trots att detta kan vara ett sätt att lösa dehoherence, eller sönderfallet hos BEC-delarna av kvantdatorn.


Även om en optisk dator kan använda sej av "klassisk" superposition hos magnetiska vågor, så gör det inte den till en kvantdator. LV Haus framtida dator använder sig dock av BECs och blir en kvalificerad kvantdator.


Poängen med kvantdatorer är att de har potential att vara mycket snabbare än andra datorer.
"For example, some modern simulations that are taking IBM's Blue Gene supercomputer years, would take a quantum computer only a matter of seconds."


Andra bloggar om
forskning
vetenskap
kvinnor
teknik
kvantdatorer
kvantfysik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback