20101231

2010 har varit ett överraskande och avslöjande år när mycket som har varit dolt under ytan har kommit upp i ljuset. Nya förkastningslinjer har uppstått och det har mullrat i bergen. Vissa har velat gräva ner sej. Varmluft och askmoln har dolt sikten för många.

 

På bloggen så har det blivit ovanligt mycket filosofi i år vilket jag har gillat. Jag har både läst Whiteheads Process and reality och försökt utforska OOO och SR. Jag hoppas skriva mer om filosofi nästa år.

 

Även om jag mest bara har skrivit om det senaste veckan så har jag dock i flera månader intresserat följt turerna kring WikiLeaks och Assange, som antagligen i hög grad kommer att sätta sin prägel även på nästa år.

 

I början av hösten så läste jag Moby Dick och upptäckte djent och undrade varför jag inte hade gjort det tidigare. Dom kommer nog också att vara med mej ett tag.

 

Så har jag köpt min första smartfån också så att jag har kunnat hänga på twitter när det har varit dötid på jobbet!
Det har hänt mej mer men det får vara privat. På det hela taget ett rätt spännande år.


to whom it may concern


liten politisk uppdatering

Engström och Falkvinge gick kring jul ut med en läcka som de hade fått. Tydligen så föddes FRA, IPRED och det rasket inte ur en lös atmosfär av hårdare tag i samhället utan var en explicit och detaljerad nedskriven kravlista från USA. Detta väckte en hel del både upprörda och misstrogna reaktioner bland pirater och andra intresserade.

Medan de större tidningarna fortsätter att lägga locket på så utmärker sej nyheter24 som en mer självständig aktör.

Just nu finns det en ganska enkel teori på nätet. Vi får se om den håller i längden. Alla spår leder tillbaka till Karl Rove, "Bushs brain".  Den högervridne pr-kungen är rådgivare åt moderaterna och har en koppling till Prime. Och han hjälper Reinfeldt att hantera Assange. Hur gör han det där sista? Med en kampanj:

"Nu anklagas Karl Rove för att ligga bakom den svenska regeringens kampanj för att få Wikileaks grundare och chefredaktör, Julian Assange, utlämnad hit."

 

Den svenska regeringens kampanj?

 

andra bloggar om
politik, samhälle, WikiLeaks, Assange,

Intervju med en förföljd man

dessutom:
So, why is WikiLeaks a good thing again?
andra bloggar om
WikiLeaks, Assange, Julian Assange,

2010 års man

2010 års kanske mest kontroversielle man på planeten var antagligen Julian Assange. Han vann stort i Times omröstning om vem som skulle bli årets person, men sen valde tidingen att bortse från läsarnas röster. Sen blev han istället årets man i Le Monde. Sannolikt en av årets mest älskade och hatade personer.

 

I USA är det några på högerkanten som anser att han bör förföljas och mördas som en terrorist men de flesta nöjer sej med att se honom utlämnad, åtalad och dömd för något, trots att han inte har brutit mot någon amerikansk lag.

 

Han har dock inte bara fiender inom den amerikanska högern utan bland många makthavare till höger och vänster i många olika länder. Han tycks ha en bred uppslutning i folkliga lager runtom världen men de mer namnkunniga personer som stöttar honom tycks för det mesta höra hemma på någon etablissemangskritisk vänstersida, även om han själv varken säger sej vara höger eller vänster.

 

Att intressen i USA vill ha honom neutraliserad måste bero på att de anser att detta allvarligt skulle skada WikiLeaks. Det finns ingen förklaring till varför Assange som enskild person skulle vara så intressant för dem att de öppet riskerar en hel del internationellt anseende.

 

Kanske har de rätt. Men inte ens om de lyckas komma åt WikiLeaks genom Assange så har de stoppat vågen av läckor av hemligt material som WikiLeaks har satt igång men som nu har växt utanför den organisationen. Avslöjandet av Primegate i Sverige hade ingen direkt koppling till Wikileaks men kommer samtidigt som en våg av läckor i flera länder, inspirerade av framgången med WikiLeaks. Man kan bara hoppas att detta är nånting som kommer att fortsätta. Även inom Wikileaks så tycks det finnas personer som är beredda att fortsätta utan honom, om han skulle bli omhändertagen, troligast av USA.

 

Att det var Assange som kom på idén med WikiLeaks råder det dock ingen tvekan om. Samma år som han grundade WikiLeaks, 2006,  så skrev han två artiklar om en ny journalistisk taktik och skrev även en del relaterat material på den blogg som han hade då. Han vill dock inte kalla sej grundare men kallar sej editor in chief av WikiLeaks. Även om han själv vill framhålla WikiLeaks som ett lagarbete finns det uppgifter om intern kritik av att han bestämmer för mycket.

 

Så det är svårt att prata om WikiLeaks utan att prata om Assange. WikiLeaks har visat sej vara en mycket framgångsrik idé, antagligen för framgångsrik för sitt eget bästa. WikiLeaks har redan anslöjat fler hemliga dokument än någon annan organisation i historien. Assange har sagt att WikiLeaks har avslöjat fler dokument än alla andra  journalistiska organisationer tillsammans. 2009 fick Assange Amnesty International Media Award. 2008 Economist Index on Censorship Award. Även om de tusentals dokument som redan är släppta rör ett flertal länder runt världen så finns det ett speciellt fokus på USA och dess krigsföring i mellanöstern.

 

För Sveriges del så avslöjas det, förutom en del mindre skvaller, att Sverige i hemlighet har ett mycket nära samarbete med USA och NATO. Detta anser många inte vara någon större nyhet, men vad som är nyheten är att detta nu är bekräftat och att alla måste erkänna det och ta ställning till det. Bland berörda makthavare har jag dock sett väldigt lite av den varan.

 

Detta nära samarbete är inte godkänt av svenska folket. Svenska folket kanske skulle godkänna det, men istället för att ha blivit tillfrågat så har svenska folket blivit lurat att vi har varit ett neutralt land, vilket vi inte alls har varit. Så annorlunda formulerat är nyheten att det är bevisat att våra politiker och makthavare ljuger för oss.

 

Detta gäller för alla de hemliga dokumenten - de undergräver demokratin. Undantag kan finnas för t.ex länder i krig där avslöjanden kan hota människoliv, och WikiLeaks säger också att de försöker ta hänsyn till detta.

 

Trots att han kände till kopplingarna mellan Sverige och USA så hade Assange en idé om att basera WikiLeaks i Sverige, eftersom Sverige har ett starkt meddelandeskydd. Han tänkte bli svensk medborgare och söka utgivningtillstånd i Sverige och skulle bli essäist på Aftonbladet.

 

Med tanke på hur goda förbindelser Sverige och USA har inom underrättelseverksamhet och millitär så var det säkert vissa som motsatte sej en sån utveckling. Och det blev inte heller av. Hans ansökan om medborgarskap fick avslag. Istället blev han brottsmisstänkt.

 

Nu kommer en ny prövning i januari, om han ska utlämnas till Sverige för förhör för den förundersökning som pågår. Enda skälet för Marianne Ny att kräva att han ska förhöras i Sverige tycks vara att hon tänker anhålla honom i samband med förhöret eftersom det stämmer överrens med den taktik för misstänkta för sexualbrott som hon har utarbetat och eftersom han inte kan anhållas i Storbritannien, bara förhöras. Att vänta fyra månader med att förhöra en misstänkt har fått jurister och andra runt världen att undra om detta verkligen är vanligt i svenskt rättsväsende, eftersom ingen annan gör det, eftersom det är så uppenbart fel.

 

Detta samtidigt som företag slutar att samarbeta med WikiLeaks; Visa, Mastercard, Amazon m.fl.
Bland de som har uttalat sitt stöd för honom finns Naomi Wolf, Michael Moore, John Pilger, Ken Loach och Noam Chomsky m.fl.

 

Assange tror sej ha goda chanser att bli helt frikänd från anklagelserna och har hela tiden varit tillgänglig för förhör men vill inte bli utlämnad till Sverige eftersom han misstänker att han härifrån skulle kunna överlämnas till USA. Och tydligen har det förekommit förhandlingar om detta så det verkar vara en välgrundad misstanke.

 

Om han skulle utlämnas till USA så skulle det antagligen leda till en hel del internt bråk i landet eftersom han faktiskt har många som står på hans sida även där, både till höger och till vänster.

 

Fortsättning följer.

 

andra bloggar om
Assange, WikiLeaks,

Policy of truth

I år är det tjugo år sen Violator kom, kanske Depeche modes bästa album. Dp är ett lite märkligt band som har gått hem i de mest skilda läger; killar och tjejer, hårdrockare och synthare, höger och vänstermänniskor, alla älskar de Dp och känner sej udda och speciella.
Bandet har blivit covrat så mycket att listan över låtar som inte har blivit covrade är mycket kortare än låtar som har blivit det.

 

andra bloggar om
musik, Depeche mode,

Hacking nonlocality

Två av kvantfysikens märkliga särdrag är osäkerhetsprincipen och icke-lokaliteten. Man har nu funnit att dessa påverkar varandra. Mer specifikt så sätter osäkerhetsprincipen upp gränser för ickelokaliteten. Kanske kan osäkerhetsprincipen därmed sägas vara "mer grundläggande" än ickelokaliteten. Ickelokalitet existerar egentligen inte i sej själv.
http:/www.physorg.com/news/2010-11-heisenberg-uncertainty-principle-limits-einstein.html

Stephanie Wehner och Jonathan Oppenheim har t.o.m. hittat en kvantitativ formel för hur mycket ickelokalitet som osäkerhetsprincipen tillåter i olika fall. Starkare osäkerhetsprincip innebär svagare ickelokalitet. Detta förklarar varför ickelokaliteten inte är ännu större än vad den är, vilket man hittills inte har kunnat förklara.

 

Stephanie Wehner har en bakgrund som  "computer hacker for hire" och forskar nu inom kvantinformationsteori. "I think one of the crucial ideas is to link the question to a coding problem." "Traditional ways of viewing non-locality and uncertainty obscured the close connection between the two concepts" säger Wehner.

 

De använde även en tredje variabel som Schrödinger kallade "steering" som innebär att man genom att göra en mätning påverkar sannolikheten för ett tillstånd på ett annat ställe.

 

 

ickelokalitet = osäkerhetsprincipen + steering

 

ickelokalitet = osäkerhetsprincipen + ingen påverkan över avstånd

 

Så man kan kanske säga att steering ersätter spooky action at a distance

 

andra bloggar om

Sjuka hus kan bara rivas

Efter valet har inte bara ett utan två liberaldemokratiska partier sett dagens ljus. Det ena är startat av ex-folkpartisten Bard och det andra av ex-piratpartisten Dougherty. Bägge förespråkar medborgarlön och är på andra sätt lika varandra. Bards plötsliga helomvändning angående pirater känns väl aningen konstig. Dougherty har vad jag minns inte sagt speciellt mycket om medborgarlön tidigare.

Inget av dessa partier kommer dock att få något inflytande. Radikalliberala väljare byter trendmedvetet favoritparti varje vecka medan vissa sossar å andra sidan har ärvt sin partitillhörighet från farfar.


Annars så är nog medborgarlön inte en helt främmande tanke för en och annan piratpartist. Det svenska, ursprungliga Piratpartiet har inga åsikter om såna frågor men i Tyskland så har piratrörelsen börjat att splittras upp i de som bara vill ha en kärna av frågor, som i Sverige, och de som vill ha mera av ett fullständigt politiskt program. Och se där dyker medborgarlönen också upp. Säkert tycker många svenska piratpartister inte alls om medborgarlön, men vissa, som jag, gör det.


Annars blev jag aningen förvånad över att borgarna vann makten igen. Jag frågade mej först om svenska folket verkligen håller på att bli mer borgerligt, men åtminstone en undersökning visar att stödet för en skattefinansierad allmän välfärd fortfarande är högt och t.o.m. har ökat lite sen förra valet.


Eftersom medborgarlön knappast kommer att ses som ett trovärdigt politiskt alternativ ens detta sekel så gillar jag den välfärdsstat som sossarna byggde upp och som i hög grad definierar Sverige under efterkrigstiden.


Men sossarna anses idag av väljarna inte föra en mer välfärdsinriktad politik än vad borgarna gör. En tanke vore att sossarna kanske kunde återvinna väljarnas förtroende genom att föra en mer vänstervriden politik igen. Just nu verkar dock deras egen analys komma fram till rakt motsatt slutsats. Att det lönar sej att låta mer vänster än man är, är nånting som moderaterna har lärt sej av sossarna.


Det finns inte heller några tecken på att sossarna har några planer på att ifrågasätta det övervakningssamhälle som stora delar av svenska folket tydligt har visat att de inte alls gillar. Detta kan ju bero på att sossarna i vissa strategiska frågor är mer intresserade av att tillmötesgår speciella utländska intressen snarare än av att vara representanter för det svenska folket.
Ett parti som åtskilliga decennier har varit synonymt med makten i Sverige verkar med tiden ha förlorat en hel del idealism och istället ha dragit på sej rätt många opportunister, cyniker och kvartspsykopater.


Det verkar som om en mandatperiod på avbytarbänken inte var tillräckligt för att skaka om sossarna i grunden. Just nu ser det inte ut som att två kommer att räcka heller.


andra bloggar om
politik, wikileaks, samhälle, usa, socialdemokraterna, sverige, piratpartiet, liberaldemokraterna,

"Bioplasma"?

I min förra post länkade jag wikipediaartikeln om hypotetisk biokemi och upptäckte då en bit ner på sidan ett ämne som jag skrev om för tre år sen. Man hade upptäckt att plasma i ett magnetfält formerade sej i spiralform som kunde kopiera sej, utvecklas och t.o.m. ärva egenskaper. Det hade rundimentära egenskaper gemensamt med liv, men inte livet vanliga biokemi (kol, fosfor, svavel, syre, väte …). Rent teoretiskt så var det inte uteslutet att en ganska annorlunda form av liv kunde utvecklas ur detta. Jag tycker att det låter jättehäftigt så jag hoppas verkligen att vidare forskning visar att det ligger nånting i det. Plasma är ett intressant forskningsområde. Forskarna själva ville inte kalla dessa strukturer levande men menade ändå att de väckte frågor kring vad vi egentligen menar med liv. I romanen The Black Cloud av Sir Fred Hoyle så upptäcker människorna att det gigantiska gasmolnet som kommit in i solsystemet är en levande, medveten varelse som de t.o.m. lyckas kommunicera med.
andra bloggar om
vetenskap, forskning, naturvetenskap,

Arsenikbakterien

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypothetical_types_of_biochemistry
http://en.wikipedia.org/wiki/Prebiotic_arsenic
http://www.newscientist.com/article/mg19826533.600-early-life-could-have-relied-on-arsenic-dna.html
http://en.wikipedia.org/wiki/GFAJ-1
http://en.wikipedia.org/wiki/Arsenic#Biological_role
http://en.wikipedia.org/wiki/Extremophile
http://en.wikipedia.org/wiki/Steven_A._Benner
GFAJ-1 är inte en livsform som lever av arsenik istället för fosfor utan kan byta mellan det ena och det andra, lite som en hybridbil. Inte heller har den haft en parallell evolution brevid allt annat liv sen urlivets tidiga dagar, utan den är faktiskt släkt med allt annat liv och även oss. Bakterier har dock en förmåga att utvecklas till extremofiler och överleva i miljöer där annat liv dör. Man har redan tidigare kännt till bakterier som kan klara höga halter av arsenik och t.o.m. använda sej av ämnet i sin inre biokemi, men detta är första gången som en bakterie tycks kunna inkorporera arsenik i stället för forsfor i sin DNA och alltså kan klara sej helt utan något fosfor alls. Som NASA poängterar så innebär detta att vi får tänka om vilka miljöer vi kan tänkas hitta liv i om vi t.ex söker efter liv i rymden. Det är även intressant att det redan har föreslagits att livet på Jorden allra först använde sej av arsenik istället för fosfor eftersom arsenik var mycket vanligare  och lättare att få tag i när livet först utvecklades på Jorden. Arsenik-DNA är dock lite mer instabilt än fosfor-DNA vilket skulle ha gett fosfor-DNA en evolutionär fördel. Det har även gjort att Steven A Benner har ifrågasatt om GFAJ-1 verkligen inkorporerar arsenik i sitt DNA.
GFAJ-1 är inte en livsform som lever av arsenik istället för fosfor utan kan byta mellan det ena och det andra, lite som en hybridbil. Inte heller har den haft en parallell evolution brevid allt annat liv sen urlivets tidiga dagar, utan den är faktiskt släkt med allt annat liv och även oss. Bakterier har dock en förmåga att utvecklas till extremofiler och överleva i miljöer där annat liv dör. Man har redan tidigare känt till bakterier som kan klara höga halter av arsenik och t.o.m. använda sej av ämnet i sin inre biokemi, men detta är första gången som en bakterie tycks kunna inkorporera arsenik i stället för forsfor i sin DNA och alltså kan klara sej helt utan något fosfor alls. Som NASA poängterar så innebär detta att vi får tänka om vilka miljöer vi kan tänkas hitta liv i om vi t.ex söker efter liv i rymden. Det är även intressant att det redan har föreslagits att livet på Jorden allra först använde sej av arsenik istället för fosfor eftersom arsenik var mycket vanligare  och lättare att få tag i när livet först utvecklades på Jorden. Arsenik-DNA är dock lite mer instabilt än fosfor-DNA vilket skulle ha gett fosfor-DNA en evolutionär fördel. Det har även gjort att Steven A Benner har ifrågasatt om GFAJ-1 verkligen inkorporerar arsenik i sitt DNA.
andra bloggar om
biologi, vetenskap,naturvetenskap, forskning,