Nymodernism

Den ännu ganska nya bloggen Nymodernism verkar lovande tycker jag. Läs t.ex denna post om Poe som naturfilosof. För länge sen läste jag något om att Poe skulle ha varit före sin tid inom psykologi, men jag har tyvärr glömt detaljerna. Bloggaren heter Rickard Berghorn.

Tillägg: Posten borttagen. Här är den nu.

Andra bloggar om
Edgar Allan Poe
Rickard Berghorn

Den värsta formen av tyranni

Dåliga lagar är den värsta formen av tyranni.

Edmund Burke


Är man skyldig visa aktning för lagarne? Ja, när de bli aktning värda.

August Strindberg


Ju mer fördärvad staten är desto fler är lagarna.

Tacitus


Ju fler lagar och förordningar desto fler tjuvar och banditer.

Lao-Tse


När en demokrati dör, dör den inte av brist på lagar utan av brist på demokrater.

Dieter Lattmann


Om en ny lag inte är absolut nödvändig, så är det absolut nödvändigt att inte genomföra den.

Konrad Adenauers


När lagar blir en nödvändighet för människor, då kan de inte längre hantera frihet.

Pythagoras


Lagar är som spindelnät, om något litet ramlar i så fastnar det, men stora saker bryter igenom och försvinner.

Solon


Lagar är aldrig så effektiva som seder.

Adlai Stevenson


(å andra sidan)

Oskrivna lagar går inte att sudda ut (*)

Andra bloggar om
juridik
lag och rätt
lagar
lagstiftning
rättsväsendet


Hål i himlen

Forskarna har hittat ett stort område i universum som inte verkar innehålla nånting alls. Detta har gjort dom konfunderade. Vad är problemet?

Man antar att universum är likformigt, att materian är någorlunda jämt utspridd och att naturlagarna är identiska överallt. En anomali av denna storlek verkar antyda att någon av dessa väldigt grundläggande antaganden är fel. Själv ids jag inte fundera så mycket över saken eftersom det trots allt bara är en hypotes att "hålet" finns.

Här har jag hittat en lista med grundläggande problem i dagens vetenskap. Jag tänker skriva mer om några av problemen.

Dessutom:
DCA som jag tidigare har skrivit om verkar fortsätta att väcka intresse.

andra bloggar om
vetenskap


Manlig graviditet

Aqurette uppmärksammar att män kanske snart kan bära barn, om än inte föda dom.

Han länkar till Pharyngulas scienceblog.

Samtidigt så har forskningen kring ägg/ägg-befruktning kommit längre.

De sociala konsekvenserna av sån här teknik skulle kunna bli omfattande.


Andra bloggar om
biologi
vetenskap
sexualitet
hbtq
män
kvinnor
medicin


Ride, Sally, Ride!

Astronauten Sally Ride introducerar oss för Google sky. Efter ung. 55 sek slänger hon ur sig följande fråga:

Did you know it takes Saturn twelve years to go around the sun?

http://earth.google.com/sky/index.html


Det tar snarare 29 år. Får jag åka rymdraket nu?

Andra bloggar om
astronomi

Hegel vs. Schopenhauer

Det är i år 200 år sedan Hegel publicerade sin första publikation, Andens fenomenologi. Hegel var en usel föreläsare. Han mumlade och fumlade och var mördande tråkig. Ickedestomindre så brukade han föreläsa för fulla hus. Han hade rykte om sej att vara den bästa filosofen någonsin.


Schopenhauer som hatade Hegel och hans filosofi brukade lägga sina föreläsningar samtidigt som Hegels. Schopenhauer brukade inte ha så många åhörare. Medan Hegel hade sin storhetstid under sin egen livstid så var Schopenhauer som hetast först på 1860-talet, då t.ex Wagner och Nietzsche brukade sitta och prata Schopenhauer med varandra.


Hegel och Schopenhauer är 1800-talets två stora systembyggare. Bägge är en sorts evolutionister med olika uppfattning om evolution och bägge har välkända efterföljare.


Darwin är ju det stora 1800-talsnamnet inom evolution och det är värt att notera att Schopenhauer, men inte Hegel, beskrev idéer liknande Darwins innan Darwin publicerade sej. Enligt Schopenhauer kunde naturen fortfarande utvecklas men enligt Hegel så var den nu statisk.


In his interpretation of Schopenhauer, Darwin came to the conclusion that the process of sexual selection had a bearing on the anticipation of the future generation--the future human race. (*)


Andra efterföljare till Schopenhauer är Nietzsche och Freud. Hegel däremot föredras av bl.a Whitehead, Heidegger och Derrida. Principia Cybernetica tycks i sin mest filosofiska stund falla tillbaks på Schopenhauer som det mest troliga alternativet på den genuint metafysiska frågan.


Som evolutionist så ser Hegel utvecklingen som en holistisk rörelse mot ett slutgiltigt mål och som en process med ett tydligt slut. Som en organism som når mognad. Schopenhauer har däremot en atomistisk och stokastisk inställning till evolution, så idealist han är. Utvecklingen är blind och utan slut. Som ett ekosystem i ett kaotiskt klimat.


Naturligtvis är detta en övertydlig överförenkling, liksom allt som jag skriver. (Applicera föregående mening på sej själv.)


En annan viktig systembyggare från 1800-talet var Herbert Spencer. Spencer tycks i en mening kombinera Hegel och Schopenhauers olika syn på ordning och utveckling. Spencer beskriver i sin brett upplagda "syntetiska filosofi" hur kaotisk utveckling inom vitt skilda områden med tiden uppvisar vissa likartade drag - en utveckling mot differentiering och integration. Han börjar som Schopenhauer och slutar mera som Hegel.


Andra bloggar om

Filosofi

evolution


Wet research

Bloggen A life of abstinence, som kommenterade min Creatura creaturans-post och som står i min rekursiva hyperlänklista, har skrivit en post om "wet life research".


Artificial life is the attempt to synthesize living systems or life-like behavior by artificial means. If we let "soft" artificial life refer to computer simulations or other purely digital constructions that exhibit life-like behavior, we should also recognize "hard" artificial life which produces hardware implementations of life-like systems, and "wet" artificial life which involves the creation of life-like systems from biochemical substances in the laboratory. The holy grail of wet artificial life is to create an artificial cell in the laboratory out of materials found in a chemical supply room. (*)


Om 3-10 år kommer ett genombrott inom wet life research. Its gonna be a big deal and everyone gonna know about it, säger Mark Bedau vid ProtoLife.


Breitbart.com

New Scientist


Läs även om biosemiotics - the semiotics of emergent levels.

Och så till sist en sång.

Andra bloggar om

vetenskap

forskning

biologi


Map of online communitys

Det har gjorts många försök att beskriva nätet visuellt. En rätt gullig karta är den här.

image66
Jag tänkte skriva något om den i våras men så slarvade jag bort den.
Nu hittar jag den hos Bisonblogg, när den inte är lika aktuell längre.
Den verkade stämma rätt bra för mej.
Jag navigerar oftast mitt skepp i The Blogipelago, med frekventa utflykter till Wikipedia, och en del turer till Last.fm, Gulf of YouTube och Flickr, samt en kolloni i MySpace som dock mest sköter sej själv.
Jag har aldrig känt mej så intresserad av Second Life eller WoW.
Det senaste halvåret har Facebook börjat utvidga sitt imperium, men jag tror inte att jag vill vara med.
Visserligen så har jag inte prövat, vilket jag kanske borde göra först.
Det ligger ju så nära på kartan.

Tillägg: gömde den här länken.

Andra bloggar om
internet
webben


Hattar och mössor

Så var det dags för en historielektion. Förr i tiden när man inte visste bättre så hade man ett ofog att dela in folk och åsikter i fållorna "pk" och "icke-pk". Historikerna har trätit om vad de mystiska bokstäverna "pk" kan ha varit. Petrifierad konsensus? Pinsamt konventionell? Panerade korvar?

Nu ha man plötsligt gjort ett genombrott i forskningen och kan nu presentera flera källtexter som noggrannt belyser just den aktuella frågeställningen.

Här är ett manifest som tyder på att "pk" stod för en politisk rörelse med grundidén att ju mer man reglerade människors liv desto friare blev dom.


Här har vi hittat en pk-test för presumtiva proselyter till denna rörelse.


Naturligtvis uppkom det en oppositionell politisk rörelse som ville markera sitt oberoende och sin orginalitet genom att ta reda på vad pk-folket tyckte i varje fråga och sedan tycka precis tvärtom. Här är deras ickepktest.


Ack, ja, det var andra tider det. Primtiva, men ändå på nått sätt charmiga så här i backspegeln. Det var bättre förr.


Andra bloggar om

politik
politiskt korrekt
pk

humor


Sex, våld, religion, rasism och politik

På Movies.com har man gjort en lista över de 25 mest kontroversiella filmerna genom tiderna. En sån här lista blir självklart subjektiv men det är ändå en intressant samling filmer. Här är topp 10:


1. Natural Born Killers
2. Midnight Cowboy
3. The Last Temptation of Christ
4. The Birth of a Nation
5. Song of the South
6. Last Tango in Paris
7. Pink Flamingos
8. JFK
9. South Park: Bigger, Longer & Uncut
10. A Clockwork Orange

Gå till sidan och läs om alla 25. Vad är det då som gör filmer kontroversiella? Gissar du på sex, våld, religion, rasism och politik så täcker du nog in det mesta.


Andra bloggar om

film

filmer

filmtips
bio


Vem vill vara plugghäst?

Jag var dålig på att göra hemläxor under hela grundskolan. När jag fick mitt första betyg så fick jag bara 2,6 (av 5) i genomsnitt. Redan nästa termin hade jag höjt till 3,5. Hade jag börjat plugga och göra läxor? Nix, jag hade börjat räcka upp handen på lektionerna. Plugga gjorde jag fortfarande inte.

Däremot läste jag en hel del på fritiden. Jag höll en föreläsning om fysik och kosmologi på klassens fria timme på mellanstadiet. Jag fick 3,6 i slutbetyg vilket väl får sägas vara hyffsat för någon som inte ens läste på inför prov. Varför betedde jag mej på det här viset?
Det här kan kanske vara en delförklaring.


På gymnasiet var min klass mycket smartare än min grundskoleklass. Jag fick börja plugga för att behålla ett betyg kring 3,6 men det kändes svettigt och lätt förnedrande att faktiskt göra läxor. Dessutom tänkte jag bara på tjejer hela tiden vilket inte underlättade några studier.


Min femåriga grabb frågar mej hela tiden om olika uträkningar och hur ord uttalas eller stavas. Jag behöver inte pusha på alls. Min insats får väl bli att senare lära honom hur übercoolt det är att ha studiedisciplin, målmedvetenhet och envetenhet.


Andra bloggar om
skolan
skola
skolstart
skolpolitik
utbildning
lärare
föräldrar
betyg
pedagogik


Kreativiteten till makten

I begynnelsen härskade våldet. Sedan lärde vi oss tala för kanske 60.000 år sedan och lögnen blev det viktigaste maktmedlet.
På senare tid har något liknande hänt när borgerskapet har ersatt adeln som den härskande klassen.


Jag tror inte på något klasslöst samhälle. Men är det för mycket att hoppas på att vi i framtiden kan få en härskande klass som inte är helt vettlös? Jag tror på den "
kreativa klassen". Dom som faktiskt har fått idén som entreprenören tjänar flis på.


Andra bloggar om
klasskamp
kreativitet


creatura creaturans



Likt en bakterie nyligen upptinad ur en uråldrig ismassa vaknar en avsomnad debatt till liv igen när jag nu tillför mitt bidrag till den .

Men vad är liv? Det var en debatt i somras som startade på Harald Cederlunds blogg, Z reflekterade och där senare Vetenskapsnytt även skrev en post.

En slags slutsats av Harald var denna:

"En reflektion angående definitionen av liv är att det ju skulle kunna gå utmärkt att kombinera den termodynamiska och kinetiska approachen till:


"ett självreplikerande system som importerar negativ entropi""


Jag har varit inne på den här frågan förut, i den här bloggposten, och i kommentarerna till den här metaposten så säger Yastroy intressant nog att livets egenskaper alla kan reduceras till kopiering.


Som påpekas i den ovan nämnda debatten så importerar även luft- och vattenvirvlar negentropi.


"I begynnelsen var ordet. Ordet omvände havet med sitt budskap och kopierade sig själv oupphörligt och evigt. Ordet upptäckte hur det kunde omfördela kemiska ämnen för att fånga små virvlar i entropins flod och få dem att leva." (Ridley)


eller uttryckt på ett mindre poetiskt sätt:


"Livet är svårdefinierat men det består av två vitt skilda färdigheter: förmågan att replikera sej och förmågan att skapa ordning (...) Nyckeln till båda dessa sidor hos livet är information." (Ridley)


"Fastän ingen ser det vid detta tillfälle, allra minst Turing själv, befinner han sig förmodligen närmare lösningen på livets mysterium än någon annan. Ärftlighet är ett modifierbart lagrat program; metabolism är en universell maskin. Receptet som kopplar ihop dem är en kod, ett abstrakt budskap som kan förkroppsligas i en kemisk, fysisk eller till och med immateriell form. " (Ridley)

Är virus levande? De bestor av ren genkod, ibland inkapslad i ett proteinhölje. De äter inte men de kopierar sej själva, eller egentligen så får de levande celler att producera fler virus, så noga räknat så kopierar de inte sej själva heller. De verkar alltså inte uppfylla några kriterier på liv. Eller?


Är prioner levande? Man skulle kunna säga att de har allt utom (unik) genkod.

Är prioner en ren form (förvridning) som kopierar sej utan kodning?

Kan liv vara ren form?


"Allting som kan uttnyttja resurserna här i världen för att göra kopior av sig självt är levande; den mest troliga form som en sådan varelse antar är ett digitalt meddelande - en siffra, ett manuskript eller ett ord." (Ridley)


"Man kan se språket som en oberoende livsform som koloniserar och parasiterar på mänskliga hjärnor och använder sig av dem för att reproducera sej själv." Terrence Deacon, Symbolic spieces


"Memer borde betraktas som levande strukturer, inte bara metaforiskt utan rent tekniskt" - Viruses of the mind, Dawkins.


Är språk livsformer? I en mening saknar de visserligen materia, men var det verkligen ett kriterium på liv? Och kan något verkligen sakna materia på riktigt? Är inte språk materiella egentligen?


Language is a virus from outer space - Burroughs


Kanske är ett problem att man vill hitta en klar och tydlig distinktion mellan liv och andra självreplikerande system när en sån distinktion egentligen inte finns, som även Malin har varit inne på?


"Liv och icke-liv befinner sig på samma kontinuerliga skala. Vad är det som säger att det alltid är lämpligt att dra skiljelinjen på exakt samma ställe?"


Då har man gjort sej kvitt den gamla animistiska föreställningen att allt levande har en själ och att ingenting ickelevande har det.
Hur är det idag? Behövs det åtminstone ett nervsystem för att ha någon form av rundimentär medvetenhet? Sökandet efter en "strong" AI utgår ju från att även ickelevande system, som superduperdatorer, kan ha medvetande, men egentligen betraktas frågor om medvetande som ickevetenskapliga filosofiska frågor.


Andra bloggar om

liv

biologi

information

genetik

meme
memer
vetenskap
filosofi
språk


The Craythur

Jag fick lära mej att det inte finns någon irländsk single malt, att all single malt whisky är skotsk och att irländsk whiskey har annan karaktär. Det är naturligtvis inte sant. Även om det finns mest skotsk single malt så finns det även irländsk single malt. Jag har hittat fyra sorter på systemet här i Umeå.

Tyrconnell
- Lite spritig och enkel. Passar nog bra i irish coffee.

Bushmills - Stor kropp, kort eftersmak. God, men inget förstahandsval.

Clontarf - väldigt lättdrucken, utan att vara vattnig eller menlös. Rekommenderas, men risken är att man dricker för mycket.

Connemara - Sofistikerad, elegant, djupsinnig. Min personliga favorit.

Andra bloggar om
whiskey
single malt
single malt whiskey
Irland

Stairway to heaven

I sin bok Skratta med gud [ISBN 91-46-16627-0] så skriver Claes Janssen om psykologi i allmänhet och existentiell psykologi i synnerhet. Han beskriver flera olika sorters psykologier. Han sammanfattar så de olika skolor som han tycker finns och är relevanta:


behaviourism/inlärningspsykologi

kognitivism

psykodynamik

existentialism [humanism]

systemteoretisk/socialpsykologisk

(s. 158f, 160ff)


Eftersom det är en livsuppgift att bli duktig inom bara en av skolorna är det nästan omöjligt att försöka integrera dem såsom han vill göra i kapitel Vlll. Han säger dock lite löst att han tycker sej se en hierarki mellan perspektiven

(hierarki/stege s.163f)


Det lägsta angreppsättet är behaviourismen som ser mej som ett objekt för manipulation.

Kognitivismen, psykodynamisk och systemteoretisk psykologi försöker alla att frigöra mej från det förflutna så att jag kan nå fram till nuet, friheten och den existentiella psykologin.
Det existentiella perspektivet är i någon mening det högsta eller sista angreppssättet.


(Jag skulle vilja lägga till neurologin innan behaviourismen, som lägsta nivån.)


Detta med en hierarki mellan olika aspekter av psyket är en tanke som förefaller mej intuitivt trovärdig. Man kan jämföra med Maslows behovspyramid som har blivit så kritiserad. Oavsett hur detaljerna ser ut så tycker jag att något liknande Maslows pyramid borde vara fallet. Man kan jämföra med utvecklingspsykologin där "lägre" behov som regel utvecklas före "högre" behov.


Skratta med Gud är en bra bok. Läs den.


Andra bloggar om

psykologi


Ignorantia juris nocet

Juridikprofessorn Dennis Töllborg har inte uppmärksammats så mycket i svenska bloggar.


Här har Bergh skrivit om att Töllborg hoppar av gbgs universitet.


Här är ett längre citat av honom på engelska härifrån.


It really is a paradox that what Baader-

Meinhof was striving for, but so luckily failed

to achieve, Bin Ladin now, with a little help

from his former friends, is succeeding to make

a reality. As soon as the U.S. was attacked,

democracy showed itself to be too poorly

internalised to stand up against the attack.

And now leaders in Europe, with England and

Sweden as pro-runners, are all to eager to

learn from the new continent, claiming reasons

of national security when it is all about

securing own established position. Lets face

it: Just take two words  terrorism and

national security  combine them, and the whole

legal system on national and international

level suddenly has gone flip-flop to the extent

that it even risks committing hara-kiri. War

becomes peace, we torture in the name of

humanity, abolishing human rights in order to

defend ? yes, to defend what? We receive total

transparency into everyones life, even into

our bedrooms, but no transparency into power.

Claim openness, practice secrecy ? hypocrisy

becomes normality. Hence, the only way to save

the values, which are the foundations of a

democracy, based on human rights, is to give

the new phenomena their correct names:

Intelligence can be called deaf and blind factinventing,

Politics utilitaristic hypocrisy and

Law autistic process of justification. Then we

can at least save our language, and hence give

ideas like democracy, the rule of law and human

rights a fair chance to survive this dark

period.


och så Töllborg på lätt svenska (juridik ska kunna förstås av alla)


Hans senaste bok, Bli inte blåst, (ISBN: 978-91-7232-050-5) är en lättfattlig introduktion till svensk juridik för nybörjare. Läs den gärna. Enligt lagen så förväntas du att känna till lagen. I de första kapitlen, om juridikens grunder, så nämner han även sin kritik av det svenska juridiska systemet och "den skandinaviska realistiska skolan".


Andra bloggar om

juridik

Töllborg
Dennis Töllborg


Lite om strukturer och juridik

Dagen efter att jag hade deklarerat mitt sommaruppehåll så upptäcker jag att Svensson faktiskt har svarat på min bloggpost om honom. Eftersom han inte hade meddelat mej så hade jag helt missat det. Jag funderade på att skriva ett direkt svar trots att jag hade tagit bloggsemester men så tänkte jag att han vackert fick vänta eftersom han gott kunde ha meddelat mej att han hade skrivit ett svar.


Intressant att han i mycket verkar hålla med mej men samtidigt skriver att jag inte har fattat nånting. Ungefär som jag så tror han inte att strukturella problem i samhället kan lösas med liberal juridik och han är "tveksam" till att något annat rättsystem skulle kunna lösa strukturella samhällsproblem. Han "vet inte hur ett sådant system skulle kunna se ut". Så långt är vi rätt ense. Däremot så tror han på andra strukturella åtgärder för att åtgärda såna här fel. Motverka snedrekrytering t.ex. Sånt kan jag tänka mej att diskutera.

Hans stora invändning mot mej tycks vara att strukturella resonemang skulle frånta individen ansvaret för sina handlingar. Något han inte håller med om. Alternativet han istället skissar tycks vara att individerna faktiskt inte är ansvariga för sina handlingar.

"Detta beror på klassamhället, patriarkatet och rasismen, inte på individuella fel av enskilda personer som sitter i tingsrätten, hovrätten eller HD. Inte heller av individuella fel av poliser, åklagare och domare. De systematiska fel som begås i dessa hänseenden är för att man omedvetet styrs av sina egna fördomar som skapats avde strukturella skillnader mellan olika grupper som existerar i vår samhälle."


Man kunde ju ha trott att han skulle argumentera för att individerna hölls ansvariga även i ett strukturellt perspektiv men hans argumentation tycks vara den rakt motsatta. Han bekräftar att individerna inte är ansvariga ur ett strukturellt perspektiv. Så vad är det som jag inte har fattat?


En strukturell analys är en sorts deterministisk tolkning. Individen anses socialt determinerad. Struktur kan betyda antingen yta eller djup. På ytan kan man se en tydlig struktur att högre jurister i landet tenderar att vara män. Då betyder "struktur" ung. samma som "tendens" eller "mönster". Men ordet används också för att beteckna det som anses ligga bakom det synliga mönstret.


I ett vänsterpolitiskt sammanhang är det då självskrivet att samhälleliga strukturer är ung. vanemönster, kulturer, institutioner. Sånt som kan ändras med lämpliga politiska åtgärder. Det enda alternativet anses vara någon form av essentialism, nästan uteslutande biologism. Är individen inte socialt determinerad så är hon genetiskt determinerad. Även detta skulle kunna kallas för en sorts strukturalism även om det aldrig görs.


Jag har inget principiellt emot strukturella analyser som sådana men det är bara en sorts tolkning bland flera möjliga. Ju fler perspektiv man har desto mer information får man om verkligheten.


Till vardags så upplever människor sej själva och varandra som moraliska människor med fri vilja. Man vill gärna att det ska vara så också. Hela Svenssons avsikt är ju moralisk: att motverka orättvisor. Ju mindre fri vilja människor desto mindre bör man kunna göra åt orättvisor.


Ju mer determinerade människor är desto mindre fri vilja och desto mindre personligt ansvar kan de ha.

Vad "fri vilja" skulle kunna vara håller vetenskapen fortfarande på och funderar över. Det är egentligen intressantare än att samhällsvetare har åsikter i frågan, även om det ena inte behöver utesluta det andra.

Det stora tricket är att samtidigt vara individualist och kollektivist, determinist och voluntarist, och där tycks Svensson bara kunna jonglera med en boll i taget.


Andra bloggar om

fri vilja

den fria viljan

strukturalism

struktur

strukturer
juridik


Evolutionstryck

Phonephucker har lagt av luren och blivit Tanja Suhinina istället. Kul med den nya bloggen med trist att mista den gamla.


Ge oss ett val
-Marcus Nilsson har slutat blogga och bloggosfären har blivit lite dummare. Men det som redan står skrivet finns kvar. Läs och begrunda. Argument på en lite djupare nivå än partipolitisk pajkastning.


Läs även Waldemars förklaring till varför han la ner Techne:


"Lösningen är inte heller att ta upp konkurrensen med A-listan, utan det handlar om att nischa, nischa och åter nischa sin blogg."


Kanske även Tempus Fugit har en blandning av ämnen som inte kan överleva i längden? Kanske bör jag t.ex fimpa musiken och litteraturen och koncentrera mej på vetenskap och filosofi t.ex? Först bloggade jag bara för att det var kul att nån läste mej. Nu är det trots allt några stycken som har gjort det, så hur går jag vidare nu?


Andra bloggar om

bloggosfären

döden
förnyelse


Pedofiler, poliser och pirater

Jag tog ett långt sommaruppehåll i år. Delvis för att förra sommaren var så död i bloggosfären. Tji fick jag. Den här sommaren var det online-action hela tiden.

Därmed så var också bloggarna snabba att hugga på saker som folk försökte smyga igen obemärkt i sommarsemestern. Det är ju ett gammalt knep att fatta viktiga beslut och sånt när folk är upptagna med att kasta badboll till varandra.

Så ni ser att det inte räcker med att bara läsa min blogg, hur bra den än är. Om ni verkligen vill ta del av den bloggosfär som har gett "gammelmedia" orolig nattsömn så måste ni läsa andra bloggar också.


På semestern var jag bl.a med grabben på Kneippyn på Gotland, där dom har både ett Sommarland och ett Vattenland. Där fanns det minst fem olika piratskepp i olika uppenbarelser. Några har det nog alltid funnits där, men det här är även en sommar när det är jättehippt med pirater i alla de former. Sista delen av Pirates of the Carribean hade premiär och alla gick omkring med döskallar överallt, från barnbarn till mormor. Nån hårdrockare muttrade nått om urlakning av symboler.


Sen så har ju
nätpirater varit aktuella i sommar när polisen i skydd av sommarsemestern försökte att smyga igenom The Pirate Bay som en pedofilsajt. Lyckligtvis är bloggosfären evigt vaksamt, även om just jag låg och filosoferade i hängmattan, och ett piratkrig utkämpades mitt i juli.

Helt plötsligt hade man minst två olika debatter som folk hade svårt att jonglera med samtidigt, nämligen webbpedofiler åenasidan och poliser som beter sig märkligt åandrasidan.


Den första bloggupproret, under juni, försökte att få bort pedofili.se. Det andra bloggupproret, under juli, försökte att behålla TPB uppe trots pedofilanklagelser.


Hade någon velat så hade de även kunnat diskutera huruvida pedofili är en läggning eller en sjukdom. De som vill förbjuda pedofilers yttranderätt vill nämligen se pedofili som en sjukdom. Vad psyksjuka säger kan väl knappast skyddas av yttrandefriheten?


Jag funderade att kanske avbryta min bloggsemester för att stämma in i protesterna men duktigare experter än mej skötte sej bra ändå. Här är ett gäng intressanta bloggposter att läsa. Bara ett axplock ur högen:


Först ut var Copyriot.

Projo intervjuar Anakata.

Texplorer
Texplorer
Blogge
Sagor från livbåten
Gardebring.com

Deep Edition
Deep Edition
Piratpartiet

PirateBay

Piratbyrån
Tomas Tvivlaren
Meh (you don´t know)

Eller var åtminstone medveten om att svenska rättsväsendet inte alltid agerar uppenbart utifrån någon svensk folkvilja utan ibland verkar agera enligt helt andra agendor. Oavsett vad man tycker om fildelare eller pedofiler så är det en beklämmande insikt.


Andra bloggar om

censur
maktmissbruk

polisen

the pirate bay

pirate bay

tpb

pedofili


tbax

image61
Jag har bara skrivit ett inlägg sen första juni. Ändå har jag denna statistik. Det kan väl inte bara vara webbrobotar alltihopa?