Kvantoptisk datalagring

Man har sparat en 6 megapixelbild på en enda foton. Detta är möjligt genom att uttnyttja fotonens vågfunktion. Det är vågfunktionen som är den egentliga informationsbäraren. Man arbetar även på att sakta ner fotonerna så att de idealt står still till sist och kan fungera som ett stationärt minne.

Andra bloggar om
vetenskap
och
fysik
och
forskning


Banankontakt

It´s a bird! No, it´s a plane! No, it´s a geostationary banana over Texas!

(Och så undrar folk vad visionärer gör för nytta!)


Några århundradens tidsfrist

Greenpeace anser sig tydligen kunna täcka halva världens energibehov år 2050, med grön energi. Det är ju vackert så, men frågan infinner sig obönhörligen var den andra halvan ska komma ifrån? (Förutsatt att de inte t.o.m. har underskattat världen energibehov.) Fossila bränslen bidrar ju till växthuseffekten (bl.a) och den där kärnkraften har ju flera brister.


Helst så skulle kärnkraften inte kunna härdsmälta och inte bidra till utvecklingen av kärnvapen och helst t.o.m. bränna upp redan existerande kärnavfall och nuklära stridsspetsar. Det vore ju bra om kärnanfallet bara behövde förvaras i några hundratals år istället för i hundratusentals år. Och eftersom tillgången på uran är begränsad så vore det bra om den kunde drivas på något som åtminstone fanns mera av än uran. Därför är det ju intressant att ett sånt alternativ verkar finnas.


Thorium är ett radioaktivt mineral som är mindre radioaktivt och instabilt än uran men som annars har en del likheter. Det går t.ex att driva en kärnreaktor med thorium och ämnet lär vara 550 gånger vanligare än uran 235, naturligt. Thorium är tre gånger vanligare än alla isotoper av uran i jordskorpan, och producerar per viktenhet 250 gånger mer energi än uran. Inget plutonium produceras i processen. Avfallet blir mindre radioaktivt och under kortare tid. En thoriumreaktor kan tydligen inte härdsmälta. CERN beräknade nyligen att thoriumenergiproduktion skulle vara billigare än både kol och naturgas, förutom övriga fördelar.

De största tillgångarna finns i Australien, men det är Indien, som även har stora tillgångar, en fjärdedel av alla tillgångar, som har längst gångna planer på att i framtiden övergå till thorium.

Tekniken för att driva thoriumreaktorer har först ganska nyligen utvecklats. Eftersom thorium är mindre instabilt än uran så krävs det mer teknisk påverkan för att få processen att fungera. Ett protonbombardemang är det som håller klyvningen ingång.

Energiforskningen har varit inriktad på förnyelsebara energikällor, men eftersom dessa tydligen högst kan täcka hälften av världens energibehov 2050, så tycker jag att thoriumreaktorer verkar vara ett bra alternativ att utveckla mera. Bättre än t.ex uranreaktorer och fossila bränslen.

Läs även här, här och här.Andra bloggar om
energi
och
teknik
och
kärnkraft


Bonka bäver

Free Willy

Söker man på "djur" på knuff.se så får man inga träffar. Söker man på "djursex" däremot så får man en hel hög.


Det var inte så många månader som djursex var på tapeten senast. Då har jag för mej att det var några miljöpartister som la ett lagförslag om att det borde förbjudas. Fortfarande så finns det folk inom t.ex djurskyddsföreningen som tycker att det är ett stort och aktuellt problem.


Jag tycker att problematiken belyses ganska bra på den här bloggen. Läs gärna även kommentarerna.

Jag lägger märke till att djur måste åenasidan ha någon grad av medvetenhet men åandrasidan inte kunna ge sitt godkännande till att utsättas för parningsbeteende, för att kunna vara de offer som de utmålas att vara.

Jag förstår inte varför just sex ska få en separat lagstiftning när det redan är förbjudet att göra vadsomhelst som skadar djuren.


Idag är faktiskt människosex det enda sexet som många djur öht har.


Andra bloggar om

djursex

och
zoofili
och
tidelag
och
disneyfiering

Spaced out

Gillar du science fiction eller försöker lära dej? Vill du lära dej periodiska systemet? Har du ett späckat schema eller kort attentionspan? Då är detta något för dej.


Om t.o.m. det där var alldeles för intellektuellt för dej så tipsar Stationsvakt om nånting som jag faktiskt helt har missat, Tripping the rift. Detta lär man nog inte få se på SVT. Prove me wrong.


Appropå att Spaceport Sweden hade officiell invigning för pressen igår:


Här är en snygg sida som jämför storlekarna på olika rymdskepp ur olika serier och filmer: starship dimensions och här är en snygg sida där man kan studera utseendet på olika rymdskepp. starship schematics

Andra bloggar om

science fiction
och
rymdfart


We are the robots

Framtidstanken tipsar om nya bloggen Robotnytt och förutspår att robotar kommer starkt i en snar framtid. Hushållsnära tjänster?
Kolla in Chaos. Chaos 2, någon?


Vi kommer att ha så många robotar att hålla reda på att vi kommer att få öppna ett robotzoo, vilket för övrigt tycks vara en australisk barnserie.

Andra bloggar om
teknik
och
robotar


Vredens druvor

Så farliga visste du inte att druvor var.

Världens modernaste land

Jag har just sett sista avsnittet av Världens modernaste land, Fredrik Lindströms senaste allmänbildande småskojiga programserie, om svensk mentalitet.
I det sjunde och sista avsnittet så blev han lite mer abstrakt och teoretisk och tog bland annat upp att Sverige, som ofta kallas landet lagom, på vissa sätt är ett rätt extremt land.
Sverige är t.ex världens modernaste land.
Nix, det är inte USA eller Japan eller Monaco, utan det är vi.

Detta illustreras av detta diagram från World Values Survey , där man har placerat ett stort antal länder i en graf med två axlar: längs ena axlen mäts traditionella värden mot sekulär-rationella värden och på den andra axeln mäts överlevnadsvärlden mot självförverkligande (selfexpression).

Då hamnar Sverige högst uppe i högra hörnet, med kanonhögt värde på bägge axlarna.
Bara japaner är mer sekulär-rationella än vi, med knapp marginal, och inget annat land har lika högt självförverkligandevärde som oss.

Medelsvensson är globalt sett en rätt extrem typ.
Hur kan det vara så? Saker är inte alltid vad de verkar vara.
Hur har det blivit så? Tål att diskuteras.
Är detta bra? Mera bra än dåligt, skulle jag vilja säga, även om allt är på ont och gott.


Andra bloggar om

Världens modernaste land

och

Fredrik Lindström
och
Sverige
och
samhälle
och
svt
och
tv


TNO

I årtionden så letade astronomerna efter den tionde planeten. När de väl hittade den så tappade de bort den nionde. Planeten Pluto, uppkallad efter dödrikets härskare, är inte längre en planet, enligt åtminstone en viktig astronomorganisation. Det har hänt en hel del där ute vid Kupierbältet  och jag tänkte ge er en översikt över det aktuella läget.


Eris                                      557 y                                2400 km                 67,7 AU

Pluto                                    248 y                                  2306  km                     39,4 AU

2005 FY 9 (easterbunny) 310 y                         1800 km                       45,791AU

2003 EL 61 (santa)           285 y                             1500 km                       43,3AU

Orcus                                   247 y                         1500 km                      39,4AU

Quaoar                                287y                                  1260 km                      43,5 AU

Charon                                248 y                                 1205 km                       39,4 AU

Sedna                                 12050 y                        1180-1800 km            502 AU

Varuna                                 283 y                              936 (+238) km            43,129 AU

2002 UX25                          277 y                          838 km                         42,5 AU


(Jaha, varför funkade inte det där nu då?)

Här har vi de idag tio största kända himlakropparna i trakterna kring Kupierbältet. Som synes är Eris nuförtiden störst med Pluto på andra plats. Som en jämförelse så är Jordens Måne ca 1740 km i omkrets vid ekvatorn.


Den mest avvikande i samlingen är Sedna som är på väg in till sitt perihelium på ca 76 AU, längre ut än Eris som med sina 68 AU annars är den mest avlägsna i samlingen. Men Sedna når med sin omloppstid på ca 12050 år ett aphelium på ca 975 AU och frågan har ställts om Sedna inte kommer från Oortmolnet. (Hillsmolnet låter rimligare.)

Nya himlakroppar i dessa regioner ska döpas efter skapelse- eller undervärldsgudomar, som Pluto, Charon eller Quaoar. Eris är dock varken en skapelse eller undervärldsgudinna, utan en konfliktgudinna som är mest känd för att ha startat Trojanska krigen. Himlakroppen fick sitt namn pga den konflikt som blossade upp när den upptäcktes, angående definitionen på "planet", och som ledde till att Pluto nuförtiden är en TNO , en dwarf planet och en plutino .


Här är en snygg grafik för fördelningen av himlakroppar mellan 5 och 70 AU.


Här ser vi en storleksjämförelse mellan de åtta största TNOs.


Här är hemsidan för NASAs sond påväg mot Pluto.


Andra bloggar om

astronomi

och

Pluto
och
vetenskap


en irreparabel skada för svenskt rättsväsende?

Just nu har en debatt klingat av i DN. Justitiekansler Lambertz har sedan han tillträdde sitt ämbete -01 hållit en hög profil och skaffat sej några ovänner. Bland de personer som verkar anse att Lambertz har gjort fel och kanske t.o.m. att han är olämplig som JK så kan nämnas Christian Diesen, Inger Nyström, Madeleine Leijonhufvud, Erik Alhem och förre justitieministern Bodström.

Diesen
är nuförtiden professor i processrätt och har ett förflutet inom KPLM(r). Han har länge varit engagerad i styckmordsrättegången och har varit starkt övertygad om de huvudanklagades skuld. 2005 lade han fram en utredning som kom fram till att rättsapparaten tenderar att vara mer övertygad om invandrares skuld än om svenskars. I fjol sa han att lågt räknat 20.000 våldtäkter begås varje år. Detta skulle innebära ett mörkertal på ca 90%. Av dessa antagna våldtäkter så skulle endast 0,8% leda till fällande dom.


Inger Nyström
har varit ordförande av Högsta domstolen och tidigare åklagare. Hon var med när HD meddelade ett kontroversiellt prejudikat som kan tolkas som att enbart vittnesuppgifter från kärande räcker för fällande dom ifråga om sexbrottsmål. Dvs om ord står mot ord så skall den åtalade fällas. Nyström ha fogat ett yttrande till prejudikatet som kan tolkas som att man i sådana mål bör ställa lägre beviskrav på åklagaren. Trots att detta yttrande strider mot gällande rätt så kan detta ha bidragit till fällande domar.

Madeleine Leijonhufvud är professor i straffrätt och är känd debattör från media och har väckt uppmärksamhet genom att vilja förbjuda erotiskt bildmaterial och genom "sin kritiska hållning till homosexuella."


Överåklagare Sven-Erik Alhem  är bl.a känd från fildelarsammanhang.


Bodström  behöver nog ingen närmare presentation.

Andra bloggar om
juridik
och
lag och rätt
och
rättsväsendet
och
rättssäkerhet
och
jk


Uti hundrade år

Här är tio kändisar som har blivit över hundra år. En spännande samling. På ganska olika sätt. Läs gärna lite om dom.


Bob Hope
Irving Berlin
Ernst Jünger
George Burns
Hans Gadamer
Albert Hofmann
Leni Riefenstahl
Mordecai Kaplan

Charles Hartshorne

Queen Elizabeth, the Queen Mother

Andra bloggar om
ålder


Ånga på

Jag har trott att driftiga entreprenörer och uppfinnare skulle använda sina garage till att utforska nya dimensioner av IT, kanske koka ihop lite hemmakemikalier eller så småningom börja med biodesign och nanoenigneering, men jag förbisåg helt möjligheterna i lowtech. Varför vänta på bränsleceller och vätgasbilar när du kan bygga din egen ångdrivna cruiserbike idag?


Snö

49533-41
ISBN: 91-72-63776-5
är på ytan en lättläst bok. Rolig och vacker och sorglig och med korta kapitel och rak, lättföljsam handling.


Poeten Ka återvänder till Turkiet från Tyskland för att söka sin gamla kärlek Ipek men dras in i lokala politiska och religiösa strider. Han ger sej ut för att vara journalist och undersöka de självmord som flera flickor har begått i staden. I nästan varje kapitel får han höra en ny person berätta sin syn på vad som händer. Ka känner sin poetiska ådra väckas till liv igen.


Det är lätt att snöa in på den politiska sidan av boken, av författaren och av nobelpriset, men boken behandlar också poesin och kärleken, ungdomen och mogenheten, naivitet och cynism och söker också gud i staden som gud glömde. Infrias drömmar någonsin?


Andra bloggar om

Orhan Pamuk

och

Snö

och

böcker


Annica Dahlström

Annica Dahlström har retat psoriasis på hela bloggsverige med två artiklar i kvällspressen.

I den ena påstår hon att sexuell läggning kan påverkas av den sociala omgivningen vilket har gett många andnöd eftersom de tolkar texten tvärtom.

I den andra försöker hon påstå att kvinnor skulle ha någon slags superkraft att se saker som män inte kan se. Det kan jag hålla med om att det är ren humbug! Dammtussar är en myt.


Nu är det visst en elak karl som angriper den stackars kvinnan också. Att karlar ska vara så oempatiska!


Andra bloggar om

Annica Dahlström

och

dammtussar


Robert Anton Wilson has ceased to "be"

För en vecka sedan avvek Robert Anton Wilson från vårt existensplan. Han var en amerikansk författare och kultpersonlighet med rötter i 60-talets motkultur. Han skulle ha fyllt 75 idag men han gjorde en 23 skiddoo.


Följande meddelande finns på hans webbsida

"RAW Essence

January 11, 2007

Robert Anton Wilson Defies Medical Experts and leaves his body @4:50 AM on binary date 01/11.

All Hail Eris!

On behalf of his children and those who cared for him, deepest love and gratitude for the tremendous support and lovingness bestowed upon us.

(that's it from Bob's bedside at his fnord by the sea)

RAW Memorial February 07

date to be announced"


Här är tre dödsrunor över honom.


RAW var sällan sen med att pröva det senaste och han hann även bli en bloggarkollega till mej, även om hans bloggkarriär tyvärr blev kort. Sista bloggposten för tolv dagar sen. Vad trodde han om döden?


Youtube.com kan man se en hel del filmer med honom live.


Jag tror att skälet till att han aldrig har översats till svenska är att hans svenska fans inte vill att folk som inte kan läsa engelska ska kunna bli insatta. En ren konspirationsteori, alltså. Följande bloggar har uppmärksammat hans frånfälle.


Men vad säger karln egentligen?


Pope Bob är värd att minnas inte minst för att han drev med den hippa undergroundrörelse som älskade honom så. Han hade en tendens att tolka allting som ett stort skämt. Men han menade nog också seriöst att det är de seriösa typerna som tar sig själva på alltför stort allvar som är det stora hotet mot andra.


Som "generell agnostiker" så var han osäker på allt och som "guerilla ontolog" så försökte han få även andra att bli det. Han stödde "english prime" som är vanlig engelska utan ordet "is": "är". Saker "är" helt enkelt inte på det ena eller andra sättet och för att sluta tänka i de felaktiga tankebanorna så bör man sluta att använda själva ordet.


En enkel kognitiv teknik, ungefär som att göra något varje dag. Vill du bli författare, sa han, så skriv varje dag, vill du bli optimist så tänk positivt varje dag, vill du bli pessimist så tänk negativt varje dag. Den värld vi upplever är i hög grad vår egen konstruktion.


Som författare är han mest känd för Illuminatus!trilogin där han driver med den amerikanska paranoian för konspirationer. Han blev känd som konspirationsexpert och hävdade också att konspirationer är vanliga, men att det är en dålig ursäkt för att inte försöka ta tag i sitt liv.


"You should view the world as a conspiracy run by a very closely-knit group of nearly omnipotent people, and you should think of those people as yourself and your friends."


Andra bloggar om
Robert Anton Wilson