Marilyn Vos Savant

"Of the letters from the general public, 92% are against my answer, and of the letters from universities, 65% are against my answer."

Marilyn vos Savant


I min serie om fruntimmer med huvudet på skaft så har vi nu kommit fram till en rätt provocerande dam. I Sverige så har vi
Jola som ibland gör sig en extra hacka på att vara skitduktig på IQ-test och i USA så har de Marilyn Von Savant som har byggt hela sin karriär på sitt rykte som IQ-drottning.


Hon hoppade av sin universitetsutbildning för att bli författare och handla med värdepapper. Med början vid 40 års ålder så var hon med i Guinnes rekordbok fyra år som världens högst uppmätta IQ. IQ kan mätas på olika sätt med olika skalor, vilket har lett till diskussioner kring hur högt IQ hon egentligen har. Värden mellan 167 och 230 brukar nämnas. Bortsett från sina böcker så skriver hon en kolumn i tidningen Parade där hon svarar på frågor.

Det blev stort oväsen i USA när hon 1990 svarade rätt på tredörrarproblemet. Eller rättare sagt: när hon gav ett annat svar än resten av USA. Tredörrarsproblemet handlar ju om psykologi snarare än matematik, vilket gör att de flesta svarar fel. Tolkar man problemet psykologiskt så är det ganska lätt, men svårigheten ligger i att inse att det inte är ett enbart matematiskt problem. "...she received nearly 10,000 responses from readers, most of them disagreeing with her."


Marilyn är van vid att folk vill rätta henne och jag skulle tro att hon inte drar sej för att skriva provocerande saker.

En del irriterade sej t.ex på att hon inte uteslöt att homosexuella kunde "botas" och bli heterosexuella, men den egentliga poängen i hennes svar på frågan var att detta bara gällde falska homosexuella som egentligen var heterosexuella och att äkta homosexuella inte kunde "botas". Sen kan man ju gräla kring om det verkligen finns "falska" homosexuella som egentligen är heterosexuella som har problem med relationen till det andra könet. Marilyn tror det och själv har jag inte mycket underlag att gå på.


Minst en gång så har hon faktiskt fått erkänna ett fel. Det var när hon underkände lösningen på Fermats gåta. Ang. lösningen på Fermats gåta så underkände hon lösningen eftersom icke-euklidisk matematik användes, vilket Fermat inte hade tillgång till. Hon hade fel så långt att en lösning är en lösning oavsett om den använder en sorts matematik som inte fanns på Fermats tid. Men hon hade också en poäng, eftersom Fermat påstod att han hade funnit en lösning, som han inte skrev ner. Rimligtvis använde han sig inte av icke-euklidisk matematik. De flesta anser idag att han misstog sig och att det inte finns någon lösning men enbart den matematik som han hade tillgång till. Men visst vore det skoj om han hade rätt? Det finns idag en lösning på Fermats gåta men det kan inte vara Fermats egen lösning.


Och så lite stentråkig humor; Marilyn och John Stuart svarar på frågor. Nä, nog finns det bättre skäl att skratta.

"At first, I only laughed at myself.

Then I noticed that life itself is amusing.

I've been in a generally good mood ever since."

Marilyn vos Savant


Andra bloggar om

kvinnor

gåtor

IQ

Internationella kvinnodagen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback