Ett ljus i mörkret

Genom elektrisk stimulering kan "döda" nervceller i näthinnan i ögat fås att signalera till synnerven igen och tack vare att de elektriska impulserna kommer från specialkameror så kan de blinda försökspersonerna skilja på ljus och mörker och till och med se skillnad på en sked och en kniv. När tekniken fortsätter att utvecklas så kan vi kanske inom ett decennium få se helt elektroniska ögonproteser.


Andra bloggar om

medicin

och

teknik

och

blind


Kommentarer
Postat av: magnus gjötterberg

Olycklig vinkling av notisen. Det är inte glasögonen som är det viktiga utan det inopererade chipset. Detta är heller inget nytt!
Magnus Gjötterberg
Chefläkare
S:t Eriks Ögonsjukhus

2007-02-16 @ 14:08:42
Postat av: Ingemar

Attans. Det var iallafall inte jag som gjorde bort mej utan SvD och DN.

Postat av: Gunnar Såthe

Har en son som har uschers syndrom (retinitis kombinerat med dövhet)total blindhet inträffar ju bara när gula fläcken drabbas? Är det bara i dessa fall man gör denna operation? I andra fall får man ju "bara" synfältsbortfall som ju visserligen brukar bli större och större till bara ett lite "kikhål" finns kvar.
Gunnar S.

2007-02-18 @ 10:09:08
Postat av: Ingemar

Jag är ledsen men chefläkare på S:t Eriks ögonsjukhus brukar nog inte läsa min blogg på regelbunden basis. Det finns säkert bättre hjälp för er någonannanstans.

2007-02-18 @ 23:59:52
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback