Himlen kan vänta


Redan för hundratals år sedan skrevs det böcker om hälsosamt leverne som ordinerade vegetarisk kost och motion. Man misstänkte att människans egentligen kunde bli en bra bit över hundra år, för se bara hur gamla de blev i gamla testamentet. Francis Bacon skrev att den nya naturvetenskapen en dag skulle avskaffa själva döden.


Även om forskarna ständigt träter om exakt hur farliga stekta ägg är så vet vi ändå mer idag än nånsin förr om hur man lever ett långt och friskt liv. Att man bör käka mer frukt och grönt, motionera och meditera är gammal skåpmat idag. Medellivslängden fortsätter att öka och vissa forskare tror att människan egentligen har en naturlig livslängd på över hundra år om inget tar livet av henne. 40-talisterna kommer att bli besvärliga pensionärer som vägrar att sitta still och lida i tysthet.


Vissa spanar dock mot ännu större möjligheter. Vissa funderar på om inte den naturliga livslängden kan höjas till kanske 150 år? 200 år? Eller om det naturliga åldrandet kan avstanna helt så att man blir i princip odödlig så länge som ingen olycka eller sjukdom tar livet av en. Det finns faktiskt primitiva organismer som har den sortens odödlighet. Och forskarna har även lyckats höja livslängden på olika försöksdjur.


Vissa personer har en kapplöpning med döden. Det gäller att leva så länge som möjligt eftersom den medicinska vetenskapen ständigt går frammåt, så ju längre man lever desto längre kan vetenskapen hålla liv i en. Är man trettio idag så kan man räkna med femtio år till. Men om femtio år så lever folk tills de är hundratio. Och när man fyller hundra, 2077, så lever folk tills de är hundrafemtio. Osv.


Tydligen premieras kvantitet före kvalitet i levnadsår när ett av förslagen för långt leverne är att alltid vara hungrig, ett annat att alltid frysa. Dock ser jag ingenstans förslaget att män borde kastrera sej. Men det är faktiskt sant. Kastrerade män lever i genomsnitt längre än vanliga män.


Det räcker inte att bara kapa sädesledaren utan själva testiklarna måste avlägsnas. Testosteronhalten kommer naturligtvis att chocksjunka och det är just det som gör att kvinnor lever längre än män. Män med kulor i påsen vill säga. Ett par cohjones är en dödlig börda.


För vissa behöver döden inte vara slutet bara för att döden är slutet. Har man lust att leva, pengar över och ingen tro på det hinsides så kan man välja att frysa ner sej i väntan på medicinska framsteg.


Robert Anton Wilson om odödlighet

Är det så bra egentligen?

Några tips för längre liv hittar man här.


Odödlighet lär ha tunga konsekvenser. Kommer alla att kunna ta del av denna nya teknik? Vad händer med överbefolkningen? Kommer det att bli förbjudet att få barn? Vad kommer en livförsäkring att kosta? Hur kommer ett testamente att se ut? Vad säger religionerna?


Och vad ska man göra? Det kommer bara att ta hundra år att t.ex klättra uppför alla berg på Jorden, segla över alla hav och utforska alla grottor. När man är tusen år kommer man att vara riktigt less på enkla nöjen. Antingen sväljer man ett självmordspiller eller så lär man sej att uppskatta livet på nya sätt. Läser de tiotusen viktigaste böckerna i litteraturhistorien t.ex. Bodhidarma, som introducerade buddhismen i Kina, satt enligt legenden och mediterade framför en vägg i nio år. Det är såna övningar som man kommer att ha tid med.


Andra bloggar om

leda
dödslängtan
dekadens
vetenskap
medicin
forskning


Kommentarer
Postat av: Erik

Äh, jag vet inte. Jag vill inte leva länge om inte livet känns meningsfullt. Mening går före livslängd.

2007-04-30 @ 15:55:19
Postat av: Ingemar

Hellre ett kort och trevligt liv än ett långt och otrevligt?

Postat av: Ingela

Har du sett victors blogg om åldrande!? =0)



http://victorbjoerk.blogg.se/



2009-02-09 @ 21:51:28
URL: http://becausetrollrik.blogg.se/
Postat av: Ingemar

Nix, jag hade ingen aning, men han skriver ju just om samma som i min post.

2009-02-10 @ 07:04:21
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback