Bara Smitta Eller?

Om du märker att något jag skriver här inte stämmer så hör gärna av dej.

I november 1986 konstateras i England för första gången nervsjukdomen BSE på en ko i England. Sedan tidigare finns en liknande sjukdom hos får, scrapie.

88 förbjöds kött- och benmjölsfoder. 94 förbjuds djurprotein i djurfoder i EU, utom Danmark.

95 första mänskliga dödsfallet i en ny variant av Creutzfeldt-Jacobs sjukdom (vCJS). Man misstänker ett samband med galnakosjukan. EU förbjuder all export av brittiskt nötkött. 4,5 miljoner djur förstörs i brännugnar under några års tid.

97 kommer de första fallen utanför storbritannien. 98 hävs förbudet för brittiskt nötkött. 2000 nya fall i flera länder i Europa. 2001 visar sig tio positiva resultat i Sverige vara falska vid närmare granskning. 2006 dör en svensk ko i BSE. 180 människor har dött i vCJS, flest i storbritannien. (svt-texttv)

BSE och de närbesläktade sjukdomarna har inneburit en revolution inom biologin och har lett till nobelpris 1997 bara för upptäckten av ungefär vad som händer. Fortfarande är detta ett område där mycket är okänt.

BSE är en smittsam sjukdom. Fram till sextiotalet kände man bara till virus och bakterier som orsaker till smittsamma sjukdomar. Både virus och bakterier bär på gener, nästan uteslutande DNA, även om vissa virus består av RNA istället. Allt liv på Jorden var kodat i DNA. Angående virus så anses de idag inte vara en egentlig livsform. Men BSE, scrapie osv verkade inte vara vare sej virus eller bakterier.

-67 föreslogs för första gången att scrapie kunde sakna både DNA och RNA, bara 14 år efter att DNA hade upptäckts. Teorin utvecklades sedan på 80-talet.

På kromosom 20 sitter genen prp som kodar proteinet prp som alla människor har även om det är oklart vad det gör för nytta. Tydligen har det med hjärnan och nervsystemet att göra. Detta protein kan veckas eller rullas ihop på mitten och bli deformerat. Detta kan på okänd väg få andra prp-proteiner i den direkta närheten att göra likadant så att deformationen sprider sig, men deformationen kan kanske också uppstå av andra orsaker eller spontant.

Deformerade prp-proteiner kallas prioner. Prioner är ett smittämne som inte har några gener som skiljer sig från friska proteiner. Däremot finns det varianter av genen som ökar risken för olika former av prionsjukdomar att uppstå. Beroende på var i hjärnan prionerna börjar sprida sej så leder det till olika sjukdomar och BSE hos kor eller Creutzfeldt-Jacobs hos människor är bara en av flera prionsjukdomar.

Trots att prionerna är vetenskapligt högintressanta så kallar Matt Ridley sitt kapitel om prionmysteriet för "Politik" (s.285-299) eftersom frånvaron av vetenskapliga fakta har lett till vidskepelse och tveksamma politiska beslut.

Så fort ett nytt fall av t.ex BSE upptäcks så börjar man söka efter smittvägar och det senaste fallet i Sverige sägs ha smittats för över tio år sedan, vilket är en ovanligt lång inkubationstid. Tidigare har man räknat med fem år. Djurprotein i djurfoder, vilket misstänks vara den huvudsakliga smittkällan, förbjöds redan -94 i hela EU (utom Danmark).

Ridley håller dock möjligheten öppen för att friska prp-proteiner rent slumpmässigt kan rulla ihop sig till prioner hos kanske var miljonte ko.

Det är lite som med konspirationerna. När vi upptäcker något samband så vill vi gärna att det ska finnas någon bakomliggande orsak, men ordning och information kan faktiskt uppstå ur tomma intet (för att inte tala om oordning och desinformation)(till skillnad från energi och materia)(istortsett.)

Så länge man enbart äter rent kött utan inblandning av inälvor, hjärna, ögon och lite sånt, så är risken att smittas hur som helst mikroskopisk. Extra farligt borde det däremot vara att äta människohjärna och även incestuös fortplantning. Ytterliggare skäl att hålla sej i skinnet.

Andra bloggar om
galnakosjukan
vetenskap
medicin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback