Stairway to heaven

I sin bok Skratta med gud [ISBN 91-46-16627-0] så skriver Claes Janssen om psykologi i allmänhet och existentiell psykologi i synnerhet. Han beskriver flera olika sorters psykologier. Han sammanfattar så de olika skolor som han tycker finns och är relevanta:


behaviourism/inlärningspsykologi

kognitivism

psykodynamik

existentialism [humanism]

systemteoretisk/socialpsykologisk

(s. 158f, 160ff)


Eftersom det är en livsuppgift att bli duktig inom bara en av skolorna är det nästan omöjligt att försöka integrera dem såsom han vill göra i kapitel Vlll. Han säger dock lite löst att han tycker sej se en hierarki mellan perspektiven

(hierarki/stege s.163f)


Det lägsta angreppsättet är behaviourismen som ser mej som ett objekt för manipulation.

Kognitivismen, psykodynamisk och systemteoretisk psykologi försöker alla att frigöra mej från det förflutna så att jag kan nå fram till nuet, friheten och den existentiella psykologin.
Det existentiella perspektivet är i någon mening det högsta eller sista angreppssättet.


(Jag skulle vilja lägga till neurologin innan behaviourismen, som lägsta nivån.)


Detta med en hierarki mellan olika aspekter av psyket är en tanke som förefaller mej intuitivt trovärdig. Man kan jämföra med Maslows behovspyramid som har blivit så kritiserad. Oavsett hur detaljerna ser ut så tycker jag att något liknande Maslows pyramid borde vara fallet. Man kan jämföra med utvecklingspsykologin där "lägre" behov som regel utvecklas före "högre" behov.


Skratta med Gud är en bra bok. Läs den.


Andra bloggar om

psykologi


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback