Hacking nonlocality

Två av kvantfysikens märkliga särdrag är osäkerhetsprincipen och icke-lokaliteten. Man har nu funnit att dessa påverkar varandra. Mer specifikt så sätter osäkerhetsprincipen upp gränser för ickelokaliteten. Kanske kan osäkerhetsprincipen därmed sägas vara "mer grundläggande" än ickelokaliteten. Ickelokalitet existerar egentligen inte i sej själv.
http:/www.physorg.com/news/2010-11-heisenberg-uncertainty-principle-limits-einstein.html

Stephanie Wehner och Jonathan Oppenheim har t.o.m. hittat en kvantitativ formel för hur mycket ickelokalitet som osäkerhetsprincipen tillåter i olika fall. Starkare osäkerhetsprincip innebär svagare ickelokalitet. Detta förklarar varför ickelokaliteten inte är ännu större än vad den är, vilket man hittills inte har kunnat förklara.

 

Stephanie Wehner har en bakgrund som  "computer hacker for hire" och forskar nu inom kvantinformationsteori. "I think one of the crucial ideas is to link the question to a coding problem." "Traditional ways of viewing non-locality and uncertainty obscured the close connection between the two concepts" säger Wehner.

 

De använde även en tredje variabel som Schrödinger kallade "steering" som innebär att man genom att göra en mätning påverkar sannolikheten för ett tillstånd på ett annat ställe.

 

 

ickelokalitet = osäkerhetsprincipen + steering

 

ickelokalitet = osäkerhetsprincipen + ingen påverkan över avstånd

 

Så man kan kanske säga att steering ersätter spooky action at a distance

 

andra bloggar om

Kommentarer
Postat av: Ingemar

Om ni undrar varför den där första länken inte funkar så har jag fixat den perfekt ca tio gånger. Men eftersom den trots det såg likadan ut i alla fall så gav jag upp.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback