Sjuka hus kan bara rivas

Efter valet har inte bara ett utan två liberaldemokratiska partier sett dagens ljus. Det ena är startat av ex-folkpartisten Bard och det andra av ex-piratpartisten Dougherty. Bägge förespråkar medborgarlön och är på andra sätt lika varandra. Bards plötsliga helomvändning angående pirater känns väl aningen konstig. Dougherty har vad jag minns inte sagt speciellt mycket om medborgarlön tidigare.

Inget av dessa partier kommer dock att få något inflytande. Radikalliberala väljare byter trendmedvetet favoritparti varje vecka medan vissa sossar å andra sidan har ärvt sin partitillhörighet från farfar.


Annars så är nog medborgarlön inte en helt främmande tanke för en och annan piratpartist. Det svenska, ursprungliga Piratpartiet har inga åsikter om såna frågor men i Tyskland så har piratrörelsen börjat att splittras upp i de som bara vill ha en kärna av frågor, som i Sverige, och de som vill ha mera av ett fullständigt politiskt program. Och se där dyker medborgarlönen också upp. Säkert tycker många svenska piratpartister inte alls om medborgarlön, men vissa, som jag, gör det.


Annars blev jag aningen förvånad över att borgarna vann makten igen. Jag frågade mej först om svenska folket verkligen håller på att bli mer borgerligt, men åtminstone en undersökning visar att stödet för en skattefinansierad allmän välfärd fortfarande är högt och t.o.m. har ökat lite sen förra valet.


Eftersom medborgarlön knappast kommer att ses som ett trovärdigt politiskt alternativ ens detta sekel så gillar jag den välfärdsstat som sossarna byggde upp och som i hög grad definierar Sverige under efterkrigstiden.


Men sossarna anses idag av väljarna inte föra en mer välfärdsinriktad politik än vad borgarna gör. En tanke vore att sossarna kanske kunde återvinna väljarnas förtroende genom att föra en mer vänstervriden politik igen. Just nu verkar dock deras egen analys komma fram till rakt motsatt slutsats. Att det lönar sej att låta mer vänster än man är, är nånting som moderaterna har lärt sej av sossarna.


Det finns inte heller några tecken på att sossarna har några planer på att ifrågasätta det övervakningssamhälle som stora delar av svenska folket tydligt har visat att de inte alls gillar. Detta kan ju bero på att sossarna i vissa strategiska frågor är mer intresserade av att tillmötesgår speciella utländska intressen snarare än av att vara representanter för det svenska folket.
Ett parti som åtskilliga decennier har varit synonymt med makten i Sverige verkar med tiden ha förlorat en hel del idealism och istället ha dragit på sej rätt många opportunister, cyniker och kvartspsykopater.


Det verkar som om en mandatperiod på avbytarbänken inte var tillräckligt för att skaka om sossarna i grunden. Just nu ser det inte ut som att två kommer att räcka heller.


andra bloggar om
politik, wikileaks, samhälle, usa, socialdemokraterna, sverige, piratpartiet, liberaldemokraterna,

Kommentarer
Postat av: Ingemar

Snart en vecka sen förra posten och fortfarande ovanligt hög besöksfrekvens för att vara den här rätt smala bloggen ...

Postat av: Anonym

hur många besökare har du om dagen?

2010-12-20 @ 18:37:24
Postat av: Ingemar

http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/2009/may/du-ar-inte-ensam.html

2010-12-20 @ 22:23:20
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback