Robert Anton Wilson has ceased to "be"

För en vecka sedan avvek Robert Anton Wilson från vårt existensplan. Han var en amerikansk författare och kultpersonlighet med rötter i 60-talets motkultur. Han skulle ha fyllt 75 idag men han gjorde en 23 skiddoo.


Följande meddelande finns på hans webbsida

"RAW Essence

January 11, 2007

Robert Anton Wilson Defies Medical Experts and leaves his body @4:50 AM on binary date 01/11.

All Hail Eris!

On behalf of his children and those who cared for him, deepest love and gratitude for the tremendous support and lovingness bestowed upon us.

(that's it from Bob's bedside at his fnord by the sea)

RAW Memorial February 07

date to be announced"


Här är tre dödsrunor över honom.


RAW var sällan sen med att pröva det senaste och han hann även bli en bloggarkollega till mej, även om hans bloggkarriär tyvärr blev kort. Sista bloggposten för tolv dagar sen. Vad trodde han om döden?


Youtube.com kan man se en hel del filmer med honom live.


Jag tror att skälet till att han aldrig har översats till svenska är att hans svenska fans inte vill att folk som inte kan läsa engelska ska kunna bli insatta. En ren konspirationsteori, alltså. Följande bloggar har uppmärksammat hans frånfälle.


Men vad säger karln egentligen?


Pope Bob är värd att minnas inte minst för att han drev med den hippa undergroundrörelse som älskade honom så. Han hade en tendens att tolka allting som ett stort skämt. Men han menade nog också seriöst att det är de seriösa typerna som tar sig själva på alltför stort allvar som är det stora hotet mot andra.


Som "generell agnostiker" så var han osäker på allt och som "guerilla ontolog" så försökte han få även andra att bli det. Han stödde "english prime" som är vanlig engelska utan ordet "is": "är". Saker "är" helt enkelt inte på det ena eller andra sättet och för att sluta tänka i de felaktiga tankebanorna så bör man sluta att använda själva ordet.


En enkel kognitiv teknik, ungefär som att göra något varje dag. Vill du bli författare, sa han, så skriv varje dag, vill du bli optimist så tänk positivt varje dag, vill du bli pessimist så tänk negativt varje dag. Den värld vi upplever är i hög grad vår egen konstruktion.


Som författare är han mest känd för Illuminatus!trilogin där han driver med den amerikanska paranoian för konspirationer. Han blev känd som konspirationsexpert och hävdade också att konspirationer är vanliga, men att det är en dålig ursäkt för att inte försöka ta tag i sitt liv.


"You should view the world as a conspiracy run by a very closely-knit group of nearly omnipotent people, and you should think of those people as yourself and your friends."


Andra bloggar om
Robert Anton Wilson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback