Några århundradens tidsfrist
Greenpeace anser sig tydligen kunna täcka halva världens energibehov år 2050, med grön energi. Det är ju vackert så, men frågan infinner sig obönhörligen var den andra halvan ska komma ifrån? (Förutsatt att de inte t.o.m. har underskattat världen energibehov.) Fossila bränslen bidrar ju till växthuseffekten (bl.a) och den där kärnkraften har ju flera brister.
Helst så skulle kärnkraften inte kunna härdsmälta och inte bidra till utvecklingen av kärnvapen och helst t.o.m. bränna upp redan existerande kärnavfall och nuklära stridsspetsar. Det vore ju bra om kärnanfallet bara behövde förvaras i några hundratals år istället för i hundratusentals år. Och eftersom tillgången på uran är begränsad så vore det bra om den kunde drivas på något som åtminstone fanns mera av än uran. Därför är det ju intressant att ett sånt alternativ verkar finnas.
Thorium är ett radioaktivt mineral som är mindre radioaktivt och instabilt än uran men som annars har en del likheter. Det går t.ex att driva en kärnreaktor med thorium och ämnet lär vara 550 gånger vanligare än uran 235, naturligt. Thorium är tre gånger vanligare än alla isotoper av uran i jordskorpan, och producerar per viktenhet 250 gånger mer energi än uran. Inget plutonium produceras i processen. Avfallet blir mindre radioaktivt och under kortare tid. En thoriumreaktor kan tydligen inte härdsmälta. CERN beräknade nyligen att thoriumenergiproduktion skulle vara billigare än både kol och naturgas, förutom övriga fördelar.
De största tillgångarna finns i Australien, men det är Indien, som även har stora tillgångar, en fjärdedel av alla tillgångar, som har längst gångna planer på att i framtiden övergå till thorium.
Tekniken för att driva thoriumreaktorer har först ganska nyligen utvecklats. Eftersom thorium är mindre instabilt än uran så krävs det mer teknisk påverkan för att få processen att fungera. Ett protonbombardemang är det som håller klyvningen ingång.
Energiforskningen har varit inriktad på förnyelsebara energikällor, men eftersom dessa tydligen högst kan täcka hälften av världens energibehov 2050, så tycker jag att thoriumreaktorer verkar vara ett bra alternativ att utveckla mera. Bättre än t.ex uranreaktorer och fossila bränslen.
Läs även här, här och här.