Såsom i himmelen, så ock i hjärnan på en labbråtta.

Nyligen, 16 nov, så har det varit en nyhet om att universums storskaliga struktur har likheter med ett neuronnätverk i en hjärna. Kanske finns det några generativa nätverkslagar hos verkligheten som vi ännu inte har full koll på.
 

http://www.nature.com/srep/2012/121113/srep00793/full/srep00793.html

 

http://phys.org/news/2012-11-human-brain-internet-cosmology-similar.html

 

http://www.space.com/18630-universe-grows-like-brain.html

 

http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/11/27/physicists-universe-giant-brain_n_2196346.html

 

Det är lustigt att jag i en av mina gamla anteckningsböcker skriver att Whitehead ser universum som en stor hjärna, men då menade jag inte på det här sättet. Jag hade egentligen inte tänkt att publicera just den funderingen, men här är exakt vad jag skrev:

 

"Whitehead beskriver prehensioner som en slags fysikaliska synapser, och hela skapelsen som en slags jättehjärna. Impulser skickar vidare impulser. Även om en impuls kan komma från andra änden av universum så är ändå kausaliteten strikt lokal. Varje del av den tomma rymden består av aktivitet som skickar prehensioner vidare. Tom rymd i strikt passiv mening skulle inga prehensioner kunna färdas igenom."

 

Själv har jag ju tidigare tyckt mej se vissa vaga likheter mellan kvantdatorer, artificiell intelligens, mänskliga hjärnor och demokratiska politiska system, nämligen att de är parallellistiska probabilistiska datorer.

 

Det är i sammanhanget även intressant att associera till de här gamla bloggposterna:

bioplasma

ordning ur kaos,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback