Religionens framtid

Tittar man på statistik över religionerna i världen och hur de utvecklas så tycks alla religioner växa. Antagligen därför att världsbefolkningen växer.

 

De störta religionerna i världen är dessa:

 

Christianity 31.5%
Muslim 23.2%
Unaffiliated 16.3%
Hindu 15.0%
Buddhist 7.1%
Folk 5.9%
Other 0.8%
Jewish 0.2%

 

Det senaste seklet, 1900-2000, har ateism och agnosticism vuxit mest, följt av spiritism, bahai och daoism.

 

Det senaste decenniet, 2000-2010, har islam vuxit mest följt av daoism och bahai, medan ateism och agnosticism däremot har vuxit mycket lite.

 

Bahai och daoism har dock bara 7 respektive 8 miljoner anhängare medan islam och kristendom har 1,5 respektive 2,2 miljarder anhängare. Daoism har väl inte minst vuxit pga Kinas ekonomiska utveckling.

 

Agnosticism och ateism har 677 respektive 137 miljoner anhängare. Globalt sett ökade de rätt lite senaste decenniet. Så de som ser ateism eller agnosticism som en naturlig grund för framtiden får kanske vänta på sin framtid.

 

Religionen verkar fortsätta att vara en central del i människors liv. Människor kanske blir mer sekulariserade men de blir inte ateister. I Kina, i USA och runt hela världen så är religion en viktig del av människors liv.

 

Moderniteten och vetenskapen har länge setts som utmaningar mot religionen och det verkar nu vara prövningar som religionerna kommer att klara av. Som jag nämnt tidigare så verkar människan vara ett religiöst djur, kanske rentav ha ett religiöst behov. Att 2% av världsbefolkningen är hardcore-ateister är ingen stor invändning.

 

Ateism och agnosticism har sitt starkaste fäste i Europa, speciellt nordeuropa. Är det någonstans som kristendom, islam och ateism kommer att mötas så är det här.

 

Till saken hör också att sekularism verkar följas åt med avtagande befolkningsökning eller till och med minskande, medan mer religiösa kulturer föder fler barn. I en allt mer överbefolkad värld så är ju färre barn en dygd men det innebär också en minskande position gentemot mer religiösa kulturer.

 

De politiska ideologierna liberalism, socialism, feminism osv har kallats för sekulära religioner. Som Stora Berättelser så har de delvis utmanat religionerna men i en cynisk och korrumperad värld så verkar de idag vara i reträtt. Transhumanismen verkar vara ett försök att göra religion av den vetenskapliga världsbilden men den är än så länge en rätt marginell historia.

 

Hellre än att attackera allt vad religion heter så bör man försöka att erbjuda bättre religiösa alternativ för människor.

 

Religionerna är dock långt från statiska. De har alltid utvecklats och förändrats med samhällsutvecklingen. Nya religioner brukar inte minst uppstå genom att gamla religioner blandas, samtidigt som det alltid finns de som vill bevara sin religions ursprungliga renhet. Religionshistoriskt så finns dock ingen ursprunglig, oförfalskad religion. (Shamanismen kommer närmast.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback