M-teorin och E11

När jag skrev om m-teorin så pekade jag på ett behov av ny matematik. Finns det då nånting inom den matematiska forskningens framkant som kan belysa den fysiska forskningens frontlinje?

 

Grothendiecks k-teori visade sej beskriva delar av m-teorin men inte hela

 

Det finns dock nånting annat intressant. Minns ni killen som hittade kvantfältteorin i E8? Det vetenskapliga etablisemanget verkar inte ha intresserat sej så mycket, men det finns ett liknande projekt som kanske innefattar det första.

 

2001 kom någon på att E8s större släkting E11 tycks ha intressanta överrensstämmelser med m-teorin. M-teorin finns ju egentligen inte (ännu) men antas vara teorin som ligger bakom och förenar 5 olika strängteorier och en 11-dimensionell supergravitationsteori.

 

Det visar sej nu att E11 är en god kandidat för att göra just detta. I så fall så skulle m-teorin på något sätt vara identisk med E11, eller något liknande samband. Man håller dock ännu på att utforska E11 och ingen vill säga för mycket ännu. Det är ett mycket stort och komplicerat matematiskt objekt.

 

I så fall så skulle fysiken egentligen vara ett matematiskt objekt, i stil med ett nummer eller en triangel, fast mer komplicerat. E11 har oändligt många dimensioner och kallas för en Kac–Moody algebra.

 

På ett sätt så är E11 inte alls vad jag efterfrågade, eftersom jag ville ha någon ny matematik som skulle göra m-teorin mer hanterlig och praktisk, medan E11 mest bara verkar bekräfta att allt är oerhört komplcerat. 

 

Man vet även att E12 existerar fast den vet man ännu mindre om.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback