Spinoza, Deleuze, fysik

Det är klart att det kan finnas vissa likheter mellan dagens filosofer och dagens vetenskapliga teorier, men inte finns det väl någon äldre filosof som uppvisar några likheter med t.ex kvantfysik? Jag har redan pekat på att Leibniz (och kanske även Swedenborg) tycks ha varit före sin tid, vilket folk före mej även har hävdat. Kanske kan man dock även med lite god vilja se nya sidor hos Spinoza som inte har uppmärksammats tidigare.

Den atomistiska traditionen från Demokritos till Popper är ju den mest kända materialistiska filosofin, men inte den enda. Om atomismen står för partikel-materialism så står Spinoza för något annat som kanske kan kallas fält-materialism.

 

Spinoza börjar med Gud, som dock för honom är identiskt med naturen, och när han beskriver naturen så låter det inte som någon traditionell gudsbild. Naturen sträcker ut sej i ett oändligt antal dimensioner av vilka vi bara känner till två; den yttre och den inre världen, även kallade extension och intention.

 

Spinoza antar något i stil med hilbert space och i den utvecklas dynamiskt ett fält i flera dimensioner. Processen är deterministisk. Objekt är bara instanser av den enda substansen. Det finns inga fundamentala partiklar utan dessa är funktioner av fältet.

 

Den yttre och inre världen är alltid korrelerade med varandra, inte därför att den ena är en spegelbild av den andra utan därför att de är två sidor av samma enhet. Alla naturens oändligt många dimensioner är i sej oändliga.

 

Detta finner jag fascinerande. Den inre världen finns ingenstans i den yttre världen och den yttre världen finns ingenstans i den inre världen. De existerar parallellt och är korrelerade genom att vara två olika attribut hos Naturen.  Observatören och det observerade är "entangled" med varandra, som i en relative-state-tolkning.

 

Spinozas värld är egentligen tidlös. Ur evighetens synvinkel så har allt redan hänt och världen är en vacker tavla. Ändå så verkar tiden gå ur ett mänskligt perspektiv. Detta påminner mycket om Einsteins uppfattning om rumtiden och även om senare spekulationer om tidlös fysik. Spinoza tycks inte bara vara determinist utan rentav superdeterminist. Naturen kan bara vara på ett sätt och ingenting skulle kunna vara annorlunda än det är.

 

Nietzsche anmärkte någon gång att den filosof som han hade mest gemensamt med var Spinoza. När Deleuze läste detta så blev han fascinerad av kopplingen Spinoza-Nietzsche och sa att det var dessa två som han hade mest gemensamt med.

 

En del Deleuzeianer verkar anse att Difference et repetion är något av ett centralt filosofiskt verk för Deleuze och att senare böcker mest är en utveckling och tillämpning av vad han har kommit fram till däri.

 

En del deleuzeianer verkar anse att i Differance et repetition så är begreppet "virtualitet" centralt. Detta har ingenting med virtual reality att göra, men kanske med t.ex virtuella partiklar. Som jag tolkar Deleuzes virtualitet så är det begreppet nämligen influerat av idén med den kvantmekaniska vågfunktionen.

 

Deleuze beskriver "virtualitet" som en annan sorts kausalitet. Det är en sorts orsak som kommer före verkan men som inte är en materiellt verkande orsak. Deleuze kontrasterar det "virtuella" mot det "möjliga" som är allt som inte är fallet. Det "virtuella" är något mycket mer avgränsat men samtidigt i sej självt kontinuerligt. Det "virtuella" existerar, men är inte aktualiserat. Det "virtuella" är ett passivt villkår för den aktualisering som följer.

 

"Indeed, the virtual must be defined as strictly a part of the object-- as thought the object had one part of itself in the virtual into which it plunged as though into an objective dimension. Accounts of the differential calculus often liken the differential to a 'portion of the difference'. Or, following Lagrange's method, the question is asked which part of the mathematical object presents the relation in question and must be considered derived."
-Difference and Repetition, kap. 4.

 

deLanda har försökt att visa  Deleuzes förmåga att förenas med vetenskap.

 

andra bloggar om

Kommentarer
Postat av: frida o

Hej där,

letade efter översättningar av författaren Alfred N Whiteheads bok "Process and Reality", letar efter svensk motsvarighet till termen "concrescence" bl.a. Läser om Spinoza ovan, och det verkar ju stämma överens perfekt med det Whitehead skrev, samt att du verkar ju ha koll på dina ämnen.

Vet du hur man översätter "concrete togetherness"?

Om du vet något om Whitehead, Terence McKenna eller diverse fysiktermer säg gärna till! Behöver veta snarast!

Trevlig kväll!

2012-01-03 @ 22:13:38
Postat av: Ingemar

Relationen mellan Spinoza och Whitehead? Jag skulle nog säga "it´s complicated."

Postat av: ingemar

"Concrescence" betyder ju att växa ihop eller växa samman och kommer från biologin men W använder det om alla konkreta saker. Det är besläktat med "concretion" som betyder "sammansmältning", "fast massa", "konkret sak" eller helt enkelt "sten". Delar bygger upp en helhet genom "concresence". Så något perfekt svenskt ord verkar inte finnas. Välj "sammanflätning, "förening", eller någon annan poetisk liknelse.

2012-01-03 @ 23:11:16
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/
Postat av: ingemar

"Concrete togetherness" betyder att saker existerar tillsammans. "concrete" betyder här ung. "verklig" och "togetherness" samvaro eller tillsammans. "Samvaro" är faktiskt en ganska bra liknelse om den inte tolkas alltför antropocentriskt. "Concrete togetherness" är inte samma sak som "concrescence". Det betyder ung. att saker kan påverka varandra.

2012-01-03 @ 23:17:42
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/
Postat av: ingemar

Jo jag vet åtminstone något om "Whitehead, Terence McKenna eller diverse fysiktermer" så jag säger väl till snarast, antar jag.



Terence McKenna var ju ett fan av Whitehead och jag tror att jag har nämnt honom här på bloggen.

2012-01-03 @ 23:21:22
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/
Postat av: Ingemar

Ah, just det ja: 2012. Passande.



http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/2006/august/scream-if-you-wanna-go-faster.html

2012-01-03 @ 23:24:01
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback