Scream if you wanna go faster!

Jag tänkte nämna något om den sk. "singulariteten". Det är ursprungligen en matematisk term där det betyder ett "oregelbundet uppträdande hos kurva, yta eller funktion" - med "oregelbundet" kan man associera till avvikande, unikt eller singulärt. Singulariteter finns ju även i svarta hål samt i futurologin. (och på andra ställen.)


Den intressanta betydelsen här är den futurologiska. Den bokstavliga betydelsen av singulariteten, att den tekniska utvecklingen accelererar till en punkt då den går oändligt snabbt och alla uppfinningar sker samtidigt, verkar det inte vara någon som tror på. Alltså är "singulariteten" mest bara en tuff term.

Däremot så tror singularitetsanhängarna på att utvecklingen går fortare och fortare, och det går ju att tolka teknikhistorien så. Därmed så blir ju framtiden exponentiellt svårare att förutse. Ju mer djupgående upptäckterna och uppfinningarna blir desto dunklare blir framtiden bortom dem.

Den här sammanställningen från olika källor visar ju en löjligt samstämmig bild av en accelererande utveckling. Det skulle dock även kunna vara något sorts perspektivistiskt fenomen. Mindre händelser närmare oss kanske verkar lika viktiga som viktigare händelser längre bort.


Man brukar peka på uppkomsten av konstgjorda intelligenser som är intelligentare än människan, och dessutom möjliga att serietillverka, som singulariteten bortom vilken allt är ett mysterium. Vi kan kanske förutse vad människor kommer att kunna hitta på men en intelligens som är intelligentare än människan och som kan överta vetenskapens och teknikens utveckling trotsar alla prognoser.

Kanske blir detta även slutet för människan. Vi är inte längre herrar i vår egen värld. Vi får lyda order utan att någonsin förstå det större sammanhanget. I bästa fall så ingår vi symbios med den nya intelligensen, i sämsta fall så kanske den utrotar oss.

AI är ju ett stort ämne i sej som bör behandlas separat, liksom nanoteknologin. Det är främst dessa två tekniker som mest framtidshopp sätts till just nu. Kvantfysiken är alltför bizarr för att man ännu ska kunna veta om den kan gå att använda till något.

Som i alla hausser och bubblor så finns det en sund kärna i flummet. Att anhängarna placerar domedagen alldeles runt hörnet antyder dock att detta egentligen är någon sorts religion. Jag anser att dessa möjligheter finns, förr eller senare. Kurzweil skriver dock att han vore förvånad om det inträffade senare än 2030.

Här är hans hemsida.


Här är en hanterlig och intressant översikt


Lustigt nog så säger även Terrence McKenna något liknande. När TimeWave Zero träffar oss 2012 så kan det bli genom en artificiell superintelligens. Vad händer då? " the mass of humanity would, by means of some technology, become mentally conjoined in a great collective; the moment in which time travel became a reality; the birth of self-conscious artificial intelligence; a global UFO visitation; and occasionally he even expressed doubt whether anything at all would happen."


Men seriöst; 2000-talet kommer antagligen att bli mer omvälvande än 1900-talet. Och det var det mest omvälvande seklet hittills i historien.

Andra bloggar om

singulariteten

och
futurologi

och
kurzweil

och
framtiden


Kommentarer
Postat av: exodus

Bra inlägg! Några bokförslag? Har du några kommentarer angående oändlig energi, såsom http://www.steorn.net/frontpage/default.aspx?p=1 ?

Det vore kul att se ett inlägg ang detta.

Postat av: Ingemar

Jag hittar inga detaljer på Steorns sida om hur deras teknik fungerar. Tills vidare känner jag mej rätt skeptisk. Jag förväntar mej inte att något privat företag bara snubblar över hemligheten med fri energi. Jag skulle kunna skriva ett inlägg om energi, dock.

2006-08-25 @ 21:15:54
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/
Postat av: Max Hobstig

Finns verkligen singulariteter i svarta hål?
Som att ha en halvtimme i plånboken :-)
mvh Max Hobstig

Andra bloggar om: vetande, entropin, singulariteten

2006-11-27 @ 10:23:38
URL: http://max.hobsala.se
Postat av: Ingemar

Öh, hur menar du? Menar du att singulariteter=svarta hål eller? Själv brukar jag dra gränsen vid händelsehorisonten. F ö är tid pengar har du väl hört.

2006-11-27 @ 11:18:38
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/
Postat av: Max Hobstig

Tid är bara ett sätt att mäta avståndet mellan två händelser. Tid kan aldrig vara något värt i kronor och ören. Det är avståndet som räknas :-)

2006-11-28 @ 15:47:58
URL: http://max.hobsala.se
Postat av: Ingemar

Så varför får vi betalt för arbetstid?

2006-11-29 @ 10:32:20
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback