I spy with my little eye

Jag såg en temakväll på Kunskapskanalen för några veckor sen om övervakningssamhället. De visade en brittisk dokumentär, intervjuade svenskar som Töllborg t.ex. Det var mycket intressant som framkom.


Till att börja med så finns risken att underrättelsetjänsten blir mindre effektiv med mer övervakning. En underrättelseman hade sagt att det är som att leta efter en nål i en höstack medans myndigheterna fortsätter att ösa på hö.


En annan aspekt är att ju mer olika pusselbitar man har, besto osannolikare bilder kan man lägga och det kommer att finnas många olika pusselbitar om dej, som kan kommer att kunna lägga en hel del olika pussel med. Om du stannar bilen ofta vid en adress så kanske myndigheterna undrar om du besöker den prostituerade som bor där som du inte har en aning om.


Som det är idag så läcker myndigheterna information . I Storbritannien så är de där hundratusentals övervakningskamerorna rätt lätta att "avlyssna" med enkel elektronisk utrustning. Det har talats om inopererade rfid-chips men de är idag lätta att avläsa, och sen så kan någon annan utge sej för att vara dej. Kriminella kommer att kunna anta din elektroniska identitet: räkningar som du inte känns vid, bankrån som du inte har begått.


Redan idag så vill ju myndigheter och allmännhet gärna se ip-nummer och skärmdumpar som hårda bevis när de istället bör ses som vaga indicier. Har du ett öppet nätverk så kan den fildelande grannen få hela ditt hushåll avstängt från internet på obestämd framtid.


Så att vara oskyldig är knappast nån garanti. Du kommer tyvärr inte att vara domare vid din egen rättegång, metaforiskt uttryckt.


Än så länge så är det mest offentliga myndigheter vi har att bekymra oss om, men snart nog så kommer privata aktörer och rent kriminella aktörer att veta alldeles för mycket om dej. Töllborg varnade för att vi hittills har oroat oss mest för Big Brother men att vi i en snar framtid kommer att få oroa oss alltmer för alla Little Sisters - en mångfald privata aktörer som vet alldeles för mycket om det och som själva bestämmer vad de vill göra med informationen.


Beatrice Ask och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har ett förlag om att film- och skivbolagen ska få rättighet att få ut namnen bakom ip-adresser så att misstänkta fildelare ska få chansen att frivilligt betala vad storbolagen vill eller riskera giganstiska skadestånd. Läs mer hos Opassande, Texplorer, Christian Engström, Jinge, Mina Moderata Karameller, Falkvinge mfl.


andra bloggar om
övervakning,
övervakningssamhället,
Storebror,
Little Sisters,
Lobbygrupper,
integritet,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback