Fisher och Clark

Jag och Framtidstanken utbytte några korta tankar om framtida sysselsättningar och han hypade upplevelseindustrin som det stora framtidshoppet.

Vi talade kort om övergången från industrisamhället till informationsamhället och han ansåg inte servicesektorn vara mycket att hoppas på.

Jag kom sen att tänka på Fisher och Clark, två ekonomer som har lagt fram en utvecklingsmodell bestående av tre steg. De talar om primär, sekundär och tertiär produktion. (Enklare.)

Tanken är att när den primära produktionen är väl utvecklad så börjar det bli resurser över till sekundär produktion osv. Alla tre produktionsformerna har alltid funnits så länge som det har funnits ett samhälle men tyngdpunkten har alltså förskjutits från primär till sekundär och till tertiär.

Primär produktion innebär att man tar nånting från naturen. Detta motsvarar människans långa historia som jordbrukare.

Sekundär produktion innebär att man omformar det man tagit från naturen. Detta motsvarar människans kortare historia i industrisamhället.

Tertiär produktion innebär att man underlättar primär och sekundär produktion med annan produktion som inte tar eller omformar något från naturen. Administration, juridik, utbildning eller underhållning kan vara exempel på det. Detta motsvarar service- och informationssamhällets korta historia.

denna sida om Zambias ekonomi så anmärker de att vissa länder har fått en stor turismindustri utan att passera det industriella stadiet. En intressant anmärkning men det beror ju på att turisterna kommer från andra länder som har gått igenom alla tre faserna.

Man varnar också för att turismen är en ombytlig och osäker bransch. Jag kan tänka mej att det nog kan gälla för upplevelseindustrin i stort. Svenska avfolkningsbygder försöker att förvandla sej till upplevelser allt vad dom orkar. Medan våra primära behov av föda och skydd är ganska monotona så innebär underhållning inte sällan omväxling.

(Dessutom finns det en teori om en kvartiär produktion men det hör ihop med en helt annan teori, också ganska intressant, som får vänta till en annan dag; nämligen en p2p-ideologi.)

Andra bloggar om
turism
nationalekonomiKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback