Så vad jobbar du med?

Framtidstanken har ett intressant inlägg om "2000talets råvaror"

Jag har ju tidigare frågat vad som händer med lönearbetet när automatiseringen når nya höjder i det nya århundradet.

"Maskiner kommer att kunna bygga allt som en människa kan bygga. Fast bättre och snabbare. Automatiseringen når sitt klimax.

Så vad händer med lönearbetet?"

Det här en intressant början till ett svar.
Han frågar "hur ska vi livnära oss?" och det kan tolkas på minst två olika sätt; antingen "hur ska människor producera sina förnödenheter" eller "hur ska jag förtjäna min lön?"
Eftersom automatiseringen och övrig teknikutveckling gör den första frågan alltmindre trängande så är det istället den andra frågan som verkar vara aktuell. Detta märks t.ex genom att "underhållning" är det första exemplet som han nämner.

Det fanns en tid när alla behövde arbeta för att överleva. Så är det inte idag. Idag kan t.ex mat produceras mycket snabbt och billigt och lämnar mycket tid och energi åt att göra andra saker. Så är det med alla nödvändigheter. Åenasidan så har den tekniska utvecklingen gjort vår produktion av varor mer effektiv är någonsin förut, åandrasidan så fortsätter den globala överbefolkningen vilket inte gör nånting bättre. Ännu så finns det mat nog att mätta alla människor på jorden och skälet till att en tredjedel av mänskligheten äter mindre än vad de borde är enbart en felaktig fördelning. Globalt sett är övervikt ett lika stort folkhälsoproblem som undernäring. Men befolkningsökningen kan naturligtvis inte fortsätta.


En sak som ofta försvinner är att innan man pratade om övergången från industrisamhället till informationssamhället så pratade man om övergången från industrisamhället till servicesamhället. Alltfärre jobbade i industrisektorn och alltfler i servicesektorn. Jag tror att debatten framförallt hörde 1970-talet till. Till servicesektorn så hör framförallt skola, vård och omsorg.

Starcks exempel verkar också alla handla om att boosta individen. Jag tror att bortom individualismen kommer det att finnas ett behov av att ingå i ett större sammanhang.

Tilläggas kan att Habermas anger "mening" som en bristvara i det globala informationsamhället, medan "värde" var den industriella modernismens bristvara, dvs fabriken födde nihilism medan det glättiga surfandet mellan nätnoder ger oss informationsöverflöd och meningslöshet.

Ett samhälle behöver integrera sina medborgare så att de känner sej delaktiga och behövda. Ofta sker detta per automatik (katallaxi) men inte alltid. Var ska dumskallarna göra i ett service- och informationsamhälle? Man blir så lätt överflödig i överflödet.


Vad har du att sälja? Stand up comedy? Postmoderna installationer? Kinky sex? Dina sorger på parad?



Andra bloggar om
framtiden
arbete

Kommentarer
Postat av: Ingemar

Framtidstanken har svarat:
http://framtidstanken.com/?p=704
Jag återkommer med en kommentar i framtiden (den stora naturresursen.)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback