Holy wood

Dofter kan ha en stark psykologisk effekt på människor. Luktförmågan har anslutning till limbiska systemet och känslolivet. Det är också kopplat till hippocampus och minnet. Depression kan leda till nedsatt luktsinne och nedsatt luktsinne kan leda till depression. Alzheimer, parkinsson och huntington-diagnos kan innebära nedsatt luktförmåga. Psykopater sägs också ha svagt luktsinne.

Doftnördarna tycks ha en favoritdoft och det är "oud".

 

År 2002 lanserade YSL sin nya herrdoft M7, som var centrerad kring den dyra och exklusiva doftingrediensen oud. (Kan även stavas aoud eller oudh). YSL ligger ju bakom förvånansvärt många av de bättre herrdofterna.
Det var också ett försök att göra en tyngre och sexigare doft igen efter det kyska 90-talet. Det var dock för tidigt och den bombade hårt. Smått desperat slutade de att tillverka den ursprungliga doften och gav ut flera nya varianter istället.

 

Dofttillvertkaren Montale har länge gett ut flera olika ouddofter som Black Oud och Dark Oud. Att en herrdoft som Black oud har ett tungt inslag av ros och den enligt mej rätt unisexa oud-doften antyder att de riktar sej till en arabisk-muslimsk målgrupp inom västerlandet eftersom en sån doft antyder mjuka handleder i en anglosaxisk eller nordgermansk kulturkontext.

 

För oud är en österländsk doft som visserligen är ny här men som har långa anor i arabvärlden och längre österut. Högklassig oud för tankarna till sheiker och sultaner och mindre högklassig oud för tankarna till haremsdamer.

 

Själva trädet som man gör oud av växer dock inte i första hand i arabvärlden utan från Indien och österut. Även där är oud högt värderat fast med aningen andra associationer. Oud räknas bl.a som den bästa rökelsen vilket placerar den i en religiös kontext. Har du svårt att komma i harmoni med kosmos när du mediterar? Pröva lite oud-rökelse!

 

Agarwood, eaglewood osv har rykte om sej att vara ett av de dyrbaraste träslagen i världen. Vildväxande oudträd räknas som utrotningshotade men den kommersiella odlingen har kommit starkt.

 

Nu när ambergris inte längre görs av utrotningshotad valspya och civet inte längre görs av analkörtlar av utrotningshotad mårdhund så är det oudoljan som är den kanske mest exklusiva doftingrediensen nuförtiden. Och oud görs av tjära från möggelangripet utrotningshotat ädelträ.

 

Ensar Oud sysslar med oud som konstform - "artisanal oudh". Hans företag gör mycket små partier som kostar rätt mycket och lägger ner mycket hantverkskunskap i konsthantverket. De gör ett fåtal parfymer men också ren oudolja, som de ändå lyckas göra flera olika varianter av. Man kan också köpa riktiga oudträbitar som är tänkta för rökelse i första hand. Det är intressant att läsa bloggen och annat på hemsidan. En ny värld öppnar sej där oud är en urgammal magisk gåva från gudarna som de stora företagen bara försöker att utnyttja utan kärlek och förståelse för oudens hemligheter. Kvantitet före kvalitet.

 

Ensar antyder också att ouden har rent medicinska helande egenskaper. Jag hittar ett fåtal sidor till på nätet som hävdar detta men tyvärr så är de allihopa alternativmedicinska och det verkar inte finnas någon pålitlig källa alls. Men det är intressant att oud har den bilden. Egyptiska mumier balsamerades tydligen i oudolja och den är en universalkur i ayurvedamedicin. Ensar gör t.o.m. en oudolja som går att äta.

 

Den viktigaste ingediensen i oudolja tycks vara ett släkte av terpentiner som kallas "sesquiterpenes", där molekylerna är stora och komplicerade och mycket dyra och komplicerade att tillverka artificiellt. Samma släkte av doftämnen finns även i cederträ, vetiver, sandelträ, patchouli, ingefära, myrra, spikklubba och svartpeppar. Men äkta oudolja innehåller en blandning av en stor mängd ämnen. Det brukar finnas över 150 olika ämnen i äkta oud-olja.

 

Oud tycks ha kommit stark på senare år i den västerländska doftmarknaden. Det är kanske inte omöjligt att ysl återlanserar den ursprungliga M7 doften igen. Billigare än Ensar men kanske inte lika helig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback