Din krukväxt och du

Såväl triffiderna som Audrey 2 kommer ursprungligen från rymden men även vanliga jordiska växter är mer aktiva och hemlighetsfulla än vad man kan tro.

 

Cleve Baxter publicerade 1968 forskningsresultat som han hävdade visade att växter hade esp och kunde läsa människors tankar. Cleve jobbade annars som lögndetektorexpert inom CIA.

 

Peter Tomkins, som varit hemlig spion i Italien under ww2, publicerade 1973 The secret life of plants. Boken blev 1979 en film med soundtrack av Stevie Wonder.


Är det då bara stollerier att fundera över växters inre liv? Finns det ingen seriös forskning? Jodå, och man har kommit på överraskande och intressanta saker.


Växter kan känna av solljus, temperatur, fuktighet, gravitation, gynnsamma och ogynnsamma kemikalier och fysiska hinder för deras tillväxt.


De samlar in information om sin omvärld och reagerar på den, om än mycket långsamt ur djurs synvinkel.

 

Växter kan även lära sej saker och minnas saker.


Växter kan ibland kommunicera med andra växter och kanske även med djur.


Så det viktigaste skälet till att många knappt betraktar växter som levande är att de är så långsamma. Inom djurvärlden är vi bortskämda med snabba reaktioner. Annars så kan växter göra förvånansvärt många saker som djur kan göra, plus att de kan äta solljus och göra luften andningsbar så att vi slipper kvävas.


Men hur upplever då växter sin omvärld? Är det rimligt att anta att de har ett inre liv när de inte har något nervsystem? Växter processar definitivt information och reagerar korrekt på den.

 

Det är inte omöjligt att föreställa sej självmedvetna datorer, men det är väl för att de processar information så snabbt.

 

Om växter har någon form av inre liv så upplever de ju inte sej själv som långsamma. En vegetativ livsstil betyder nog inte samma sak för dom som för oss. Deras umvelt måste vara rätt snabb och de har nog inte tråkigt.

 

Om de har något centrum för sin inre informationsbearbetning så är det snarast i roten. Rötterna som suger upp vatten och mineraler är växtens munnar. Så på sätt och vis så är dom upp och ner. (Vilket insekter också är på sätt och vis.) Så de har en ganska annorlunda uppfattning om tid och rum.

 

Det är inte fel att prata med sina krukväxter. Även om de inte uppfattar ditt tal så uppskattar de koldioxiden som du andas på dem.

 

Ett rykte om ett gående träd visar sej dock vara falskt

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback