Fundamental Physics Group

2011 gav vetenskapshistorikern David Kaiser ut en bok som hette How the Hippies Saved Physics: Science, Counterculture, and the Quantum Revival. 
 
Den handlade om en informell diskussionsgrupp av fysiker i Kalifornien som från sent 1970-tal tog upp alternativa synvinklar inom fysik som intresserade dem.
 
Kaiser argumenterar för att denna grupp har förnyat fysiken och har varit viktig för uppkomsten av kvantinformationsteori.
 
Andra än Kaiser är dock ganska kritiska till gruppen och pekar på intresset för kvantmystik och kopplingar till böcker som Fysikens Tao och De dansande Wu-Li-mästarna, två alster som är illa sedda bland många fysiker.
 
Några av medlemmarna i gruppen sammarbetade även med amerikanska spionorganisationer och bidrog till parapsykologisk forskning som skildras i boken och filmen The men who stare at goats.
 
Att vissa av medlemmarna i gruppen har kommit med viktiga bidrag till kvantinformationsteorin, som är en etablerad och viktig vetenskap, är dock sant. 
 
Delvis kan man urskilja vissa mer "seriösa" och vissa mindre "seriösa" medlemmar av gruppen.
 
När kvantfysiken hade blivit etablerat så hade det med tiden ansetts opassande med vilda spekulationer, vilket i längden dämpade kreativiteten inom disciplinen.
 
Fundamental fysiks group uppmuntrade återigen vilda spekulationer vilket ledde till en del konkreta resultat och till att vissa gick utanför vetenskapens domäner.
 

Som historien berättas så var det ett tankeexperiment inom gruppen 1981 som gällde möjligheten att sända information fortare än ljuset. Detta visade sej dock 1982 vara omöjligt och beviset mot tankeexperimentet kan formuleras som no-cloning theorem, och detta var en slags början på kvantinformationsteorin.

 

Information fungerar ungefär likadant på alla nivåer i skapelsen utom på de lägsta nivåerna, som kvantfysiken beskriver. Där börjar "information" få vissa egenskaper som mer påminner om "energi" eller "materia".

 

Till vardags är det t.ex rätt lätt att kopiera information men svårare att kopiera objekt (Egentligen omöjligt; man kopierar bara informationen från ett objekt till ett annat objekt.)

 

På kvantnivån är det egentligen omöjligt att perfekt kopiera ett okänt kvanttillstånd utan att påverka tillståndet: så man kan egentligen inte kopiera kvantinformation. Om detta vore hela historien så skulle t.ex kvantdatorer vara en omöjlighet, men istället så tvingas forskarna att hitta på vägar kring detta hinder.

 

Förutom no-cloning-theorem så finns även t.ex no-communication theorem, no-hiding theorem, no-broadcast theorem, no-deleting theorem osv.

 

No-cloning och no-deleting theorems är konservationslagar för kvantinformation, som varken kan skapas ur intet eller utplånas spårlöst.

 

Kvantinformationsteorin är det teoretiska ramverket för t.ex kvantkryptografi och kvantdatorer, vilket nästan är aktuella tekniker redan idag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback