Skrattande hyenor

Det finns många myter och folkliga föreställningar om hyenor. De värderas huvudsakligen negativt och betraktas med rädsla och förrakt. Man tror att de stjäl boskap och barn och gräver upp gravar. De associeras med förräderi, dumhet och feghet, de betraktas som omoraliska och smutsiga och som hemafroditer. De associeras även med häxkonst och det finns historier om människor som förvandlas till hyenor, likt varulvar. På plussidan så används kroppsdelar av hyenor i den magiska folkliga medicinen.

 

Hyenor är mera släkt med katter än med hundar. Katter och hundar hade gemensamma förfäder för ca 40 miljoner år sen. Hyenor uppstod för ca 22 miljoner år sen. Många tycker att de ser ut som ett mellanting mellan katter och hundar eller att de mer liknar hundar (vargar) än katter. För ca 15 miljoner år sedan så fanns det många arter av "hundliknande" hyenor som dock dog ut för ca 1,5 miljoner är sen (föutom en lien art - aardwolf).

 

För ca fem miljoner år sen blev dåtidens hyenor huvudsakligen asätare och levde av vad sabeltandade tigrar lämnade efter sej.

 

De fyra stora arterna av hyenor idag har ett ganska starkt bett, starkare än vargars och björnars t.ex. De lever oftast i andras djurs gryt och hålor.

 

Alla hyenor har en kal pung, dvs hudficka, nära analöppningen som innehåller ett vitt, luktande sekret som de markerar revir med.

 

Fläckiga hyenor kan producera en mängd olika ljud medan de andra är tystare. Den fläckiga hyenan har sagts låta som ett hysteriskt människoskratt. Att "skatta som en hyena" är ett etablerat uttryck. Fläckiga hyenor kallas även "skrattande hyena".

 

Fläckiga hyenor är huvudsakligen köttätare och jagar i flock på ett vargliknande sätt. Hyenor är allätare och har även tagit människor, men det är ovanligt. När de ger sej på människor så brukar de bita i ansiktet och försöker släpa bort det ännu levande offret.

 

Även om de är bra på att sammarbeta när de jagar så brukar de slåss när bytet är fällt. De vill helst åt delarna kring analöppningen och ljumskarna och sedan tarmarna och organen i magen. De äter allt och kan även äta benen, inte bara märgen.

 

Fläckiga hyenor har ungefär samma byten som lejon och de konkurrerar därför. Det händer att lejon och hyenor dödar varandra utan uppenbar orsak och vid ett tillfälle tycks ett veritabelt krig mellan lejon och hyenor ha utbrutit.

 

Fläckig hyena (crocuta crocuta) är även känd som skrattande hyena. De lever i matriarkala flockar på upp till 80 individer. Även om de betraktas som fega och dumma asätare så lever de huvudsakligen av jakt och är intelligentare än vad folk brukar tro. Fläckiga hyenor behöver med sina starka käkar inte vänta på att bytena har dött innan de kan äta dem. I test så har deras intelligens visat sej kunna tävla med chimpanser.

 

Fläckiga hyenor är mycket sociala djur och uppvisar ganska avancerat socialt beteende. Dominansen i flocken tycks bestämmas av vilket socialt nätverk som man har byggt upp. Flocken leds av en ensam alfahona. Forskarna vet inte riktigt varför fläckiga hyenor är matriarkala eller varför honorna liknar hanar så mycket. Högstatushyenor brukar ge sin avkomma högre halter av testosteron i livmodern, än hyenor med lägre status, så de anatomiska egenheterna kan vara en följd av den sociala matriarkala strukturen.

 

Lägre stående djur kan ofta vara matriarkala men det är inte lika vanligt hos högre stående djur. Elefanter är dock ett exempel på undantag. Till skillnad från elefanter så är dock hyenor aggressiva rovdjur. Hos fläckiga hyenor så tycks kombinationen av matriarkat och aggressivitet ha fått negativa biologiska bieffekter. Honorna är mer maskulina än hanarna vilket gör att de har svårt att fungera som honor, inte minst när de ska föda.

 

Hos den fläckiga hyenan så är honorna större än hanarna och deras yttre könsorgan liknar även hanars. Klitoris kan bli 15 cm lång och kan få erektion.

 

Födseln brukar vara svår eftersom honorna måste föda genom sin klitoris (!). Blygdläpparna är nämligen ihopvuxna till nånting liknande en pung. Dödligheten under födseln hos både mödrar och barn är därför högre än hos t.ex andra hyenor. Hur detta bisarra system har uppkommit är ett mysterium för forskarna. Ungarna föds med öppna ögon och stora tänder och brukar ibland attackera varandra så snart de är födda. Det är inte ovanligt att den svagare ungen dödas.

 

Hanar som närmar sej brunstiga honor uppvisar underkastelsebeteende och passiva hanar brukar få para sej oftare än aggressiva hanar. Honor tycks föredra att para sej med yngre hanar. De bildar inga partnerskap. Honorna tar ensamma hand om ungarna och avvisar aggressivt hanarna.

 

Gadawan Kura kallas män som hanterar (inte speciellt) tama hyenor. En del reser omkring och visar upp konster med dem men andra är bara hardcoregangsters med riktigt brutala husdjur.

 


 


Kommentarer
Postat av: Vilma

Jättebra information. Har varit till mycket hjälp under ett arbete i skolan.

2013-02-15 @ 12:17:06
Postat av: Ingemar

Kul!
:)

2013-02-18 @ 17:08:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback