De sista ljuva åren

(Surprise! Just när ni satt där och väntade på William James så kommer något helt annat!)

Vi är på väg mot ett senilt samhälle. Människor lever bara längre och längre och har stor effekt på resten av samhället. Redan på åttiotalet så blev ålder och generation en viktigare variabel för att förutsäga egendomsfördelning, än t.ex utbildning. De unga har stora svårigheter att få ett jobb och en bostad och så har det varit länge. Ungdomar är idag en förtryckt grupp i samhället och ungdomen har aldrig varit längre än idag (samtidigt som puberteten börjar tidigare och tidigare).

 

Att medelåldern hos ledarna inom privata och offentliga sektorn är ganska hög är inget direkt nytt. Så har det alltid varit. Men ju fortare samhället förändras desto svårare har äldre generationer att förstå hur samhället egentligen fungerar nu för tiden. Och samhället har sällan förändrats så fort som idag. Släkternas nedärvda visdom har sällan varit mer inaktuell.

 

Att äldre människor är konservativa och tryggetstörstande har inte enbart att göra med att de inte förstår sej på världen längre, utan har även att göra med att människors neurokemi förändras i olika åldrar. Testosteronhalten brukar sjunka med högre ålder vilket brukar leda till överdriven ängslighet. Äldre i allmänhet och äldre kvinnor i synnerhet är de som är mest rädda för att bli utsatta för olika typer av brottslighet, trots att de i själva verket är några av de som utsätts minst för olika typer av brott i hela samhället.

Vi skaffar barn för att ha någon som kommer och hälsar på oss på hemmet ibland, och arbetar hårt hela livet för att skaffa oss en dräglig ålderdom och vår avkomma ett drägligt arv. Den som lever för stunden utan att spara är antingen boho eller hobo. Även om vi inte är hjälplösa idag så räknar vi med att vi kommer att bli det och tar ut det i förskott. Vi kryper in i buren och lägger oss i fosterställning. Vi förstör både våra egna och våra barns liv för att vi inte har vett att ta ner skylten när det inte är roligt att vara med längre.


De internationella finansmarknaderna gör sitt bästa för att störta den västerländska civilisationen i grus och aska och en stor del av kapitalet är pensionsfonder. Vi lånar ut stora delar av de tillgångar som vi har betalat med de bästa åren av våra liv, till psykopatiska gangstar som leker Las Vegas på global nivå. Istället för att njuta av vår krafts dagar så offrar vi blomman av vår ålder för att få åtnjuta ytterliggare ett fåtal år på slutet, bortglömda på nån toalett och så dementa att vi inte bryr oss. Och garantin för att vi ska få något mervärde tillbaka från pensionsfonden är egentligen ganska svag.

 

 

För övrigt så fyller jag förti idag. #justshootme.

 


Kommentarer
Postat av: Ingemar

http://www.economist.com/node/17722567

2011-03-13 @ 22:35:29
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/
Postat av: Ingemar

För övrigt så anser jag att ungdomar bör uppviglas mera.

2011-03-22 @ 09:48:56
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback