BRIC

Det är i år tio år sen som begreppet BRIC myntades, som står för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Inte bara utgör dessa länder 25% av allt land på planeten och 40% av befolkningen, utan de är också i snabb ekonomisk tillväxt och spås senast 2050 ha gått om G7-gruppen i ekonomiskt inflytande.

 

Detta var påsättochvis ännu sämre nyheter för pax americana än vad 9/11 var, som inträffade samma år och som i hög grad har format de senaste tio åren.

 

BRIC-länderna kompleterar varandra i tillgångar och kompetens och kan bli relativt oberoende av andra aktörer om de vill.
Ibland räknas Sydafrika in i BRICS-gruppen. Även Mexico och Sydkorea kan vara intressanta i sammanhanget. Liksom flera andra länder.

 

BRIC-länderna har var för sej ett intresse av att göra den nuvarande världsordningen lite svagare vilket kan göra dem mer intresserade av varandra, trots att de är olika både kulturellt och politiskt. Det är knappast säkert att länder som Kina och Ryssland när de får mer globalt inflytande kommer att leda till en rättvisare värld.

 

andra bloggar om
BRIC,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback