Hundar, hälsa och heterosis

Förr hette det att hundarna härstammade från vargen, men idag så räknas både hundar och vargar till samma "canis"-genus. Mångfalden av olika hundraser runtom världen har framavlats av människan under tusentals år. Ursprunget till tamhunden var antagligen i centrala/södra Asien. I jakten på vissa egenskaper så händer det att hundarna kan bli "sönderavlade" om man inte aktar sej. Det är helt enkelt en fråga om inavel.

Att inavel är något dåligt har vi alla fått lära oss men vad är då problemet? Problemet är att i ett litet instängt rum så blir luften ganska fort dålig. När genpoolen krymper till en genpöl så ökar risken för genetiska defekter. Folk som sysslar med avel borde veta detta och kan t.ex använda sej av outbreed för att variera och fräscha upp generna i en avelslinje.

När två genetiskt olika individer får avkomma så är avkomman ofta (men inte alltid) mindre drabbad av genetiska defekter än någon av föräldrarna. Detta är ett ganska starkt statistiskt samband som är regel snarare än undantag både i växt- och djurriket.

Detta beror inte enbart på att individer med skrangliga gener med tiden sorteras ut av det naturliga urvalet utan sker redan innan födseln när två olika genuppsättningar kombineras för första gången. Naturen tycks faktiskt försöka att få fram det bästa av bägge föräldrarna och ju större variation som finns i genmaterialet, desto mer har naturen att välja av.

Principen kallas för "heterosis" (ordet är besläktat både med "hetero-" och "erotik").

Blandrashundar har statistiskt bättre hälsa än avelshundar, även om de är lika intressanta för parasiter. Vissa anser att blandrashundar är intelligentare än avelshundar men det finns dåligt med forskning på området och jag tror nog att det kan variera.

Hundar har dock generellt sett mindre hjärna och lägre intelligens än vargar.

Hundar är ursprungligen en sorts varg men om man blandar "alla" hundraser så får man antagligen nånting i stil med Indiens vildhundar - pariahundarna - som också påminner mycket om Australiens vildhund dingon. Vildhundar har blandat gener i åtskillinga generationer tills ett gemensamt utseende har uppstått.

andra bloggar om
hund, hundar, varg, vargar, avel,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback