Alla floder leder till havet

Det råder inom forskarvärlden nästan total konsensus att den moderna människans förfäder inte utvandrade ut ur Afrika förrän för ca 60.000 år sen. Denna konsensus har dock inte uppstått förrän på senare tid. Så sent som 1988 så lanserades en alternativ teori som gick ut på att människan utvandrade ur Afrika för miljontals år sen och sedan har utvecklats på flera olika ställen sedan dess.

Den multiregionala teorin kan ses som en sentida variant av äldre polygenesisteorier.

Även tidigare hade äldre typer av människor utvandrat från Afrika men de har med tiden dött ut. I Europa levde en stor population med neandertalare länge parallellt med homo sapiens sapiens men dog sedan ut. Det tycks inte finnas några spår av neandertalgener i dagens människor.

Det finns både en Adam och en Eva som utgör två flaskhalsar för det mänskliga genomet. De levde inte samtidigt och hade alltså avkomma med flera olika partners bägge två. Kanske har det varit rätt vanligt i mänsklighetens historia. Adam levde för ca 60.000 år sen och Eva för ca 160.000 år sen.

Kanske så få som 150 individer korsade Bab-El-Mandeb för ca 50-60.000 år sen när vattennivån var 70 meter lägre än idag. Antagligen var det fler män än kvinnor i gruppen. Under tusentals år spred sej deras ättlingar längs kusten bort mot Indien och Australien.

Afrika har mest genetisk variation av alla kontinenter, eftersom den ursprungliga befolkningen på de andra kontinenterna är närmare släkt med varandra än med sub-sahara-afrikaner. De har ett gemensamt genetiskt ursprung för bara 60.000 år sedan och den genetiska variationen utanför Afrika har uppkommit sen dess. Europa har minst genetisk variation av alla kontinenter.

Delvis så har den genetiska variationen uppkommit genom anpassning till olika miljöer, men människans främsta drag har varit hennes intelligens som har minskat hennes behov av miljöanpassning. Istället har mycket av variationen uppkommit genom sexuellt urval och genetisk drift. Genetisk drift är vanligast i mindre populationer.

Det finns en föreställning om att den biologiska evolutionen tog slut när den kulturella historien började, men det är inte sant. Människans genetiska utveckling tycks snarare öka med tiden. En första ökning började för ca 10.000 år sen, ungefär när jordbruket utvecklades och befolkningsmängden ökade. Men de senaste tusentals åren tycks ökningen ha gått fortare.

Från 1500-talet och frammåt så har de internationella och globala resorna blivit mycket lättare och fler olika typer har börjat att blanda sej med varandra i snabbare takt. Hade olika populationer fortsatt att vara relativt isolerade från varandra så kunde mänskligheten så småningom har utvecklats till olika raser och arter, men den utvecklingen har nu hejdats.

Människans genetiska mångfald har ökat på senare tid. Detta främst genom att nya genkombinationer har uppkommit genom blandningar av genpooler som tidigare har varit isolerade från varandra. Ett mindre antal skillnader mellan kollektiv blir ett större antal skillnader mellan individer. Tänk dej två färger, som vitt och svart t.ex. Genom att blanda dom kan man skapa ett mycket stort antal gråtoner varav det mänskliga ögat kan urskilja 28 nyanser. Paradoxen här är att ju mer diversifierad mänskligheten blir, desto mer enhetlig blir den. Monism = pluralism.

Det har förutsagts att varianterna kommer att vara helt sammanblandade om ca tusen år. Själv tror jag snarare på en asymptotisk minskning med en halveringstid på t.ex 500 år. Denna spontana, globala, långsiktiga utveckling är antagligen omöjlig att vända med politiska medel inom enskilda länder, även om de kanske kan hejda utvecklingen tillfälligt och lokalt. Uppdelningen i olika "raser" blir då bara en epok i mänsklighetens historia. Finland och Japan är två exempel på länder med rätt restriktiv invandringspolitik.

Eftersom etniciteter fortsätter att finnas kvar i generationer efter generationer så har teorin om the melting pot kritiserats, t.ex i USA, men eftersom det är en process som ska ta minst tusen år så tycker jag att det är för tidigt att summera utvecklingen ännu.





andra bloggar om
mänskligheten, raser, rasism, humangenetik, ras, vetenskap, framtiden, historia,


Kommentarer
Postat av: Ingemar

Ett litet tillägg: efter att jag skrev den här posten så tycks det nu som om att faktiskt finns en viss del neandertal-dna i morderna europeer. forskningen går vidare och det är ett spännande fält.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback