Ecce homo - en möjlig tolkning av the Watchmen

Warning: plot and ending revealed below!


Silk Spectre visar sej vara dotter till the comedian, som hon avskyr, och han är ingen trevlig typ heller. Ickedestomindre så tolkar jag honom som en symbol för Gud (eller möjligtvis Naturen). En hemsk verklighet kräver naturligtvis en hemsk gud. Hans gudalika skaparkraft visar sej dock i att han skapar något gott och vackert - Silk Spectre. Han är inte heller underställd någon moral utan är helt amoralisk.


Hans symbol är smileyn som även har blivit
symbol för hela watchmenserien vilket visar hans centrala betydelse. Smileyn har beskrivits som ett helt oskyldigt ansikte. Aningslöst. Just tack vare watchmen så blev även smileyn symbol för ravekulturen under sent 80-tal.


Serien börjar med att the Comedian mördas - just det, gud är död och vi har mördat honom. Eller var det vi? det visar sej vara Ozymandias som jag tolkar som en djävulssymbol - han är smart, rik, vacker, ung, överlever ett attentat och förenar hela världen i fred - en närmast arketypisk antikrist med andra ord. Liksom the Comedian så försöker även Ozymandias att skapa något gott och vackert ur något fult och destruktivt, när Ozymandias vill upphäva atomkrigshotet och åstadkomma världsfred genom att döda miljoner människor.


Både the Comedian och Ozymandias sätter sej över lag och moral men den enda som egentligen är bortom gott och ont är Dr. Manhattan - en objektiv, neutral observatör. Han är inte bara övermänniska utan t.o.m. posthuman. Om the Comedian är denna världs skapare så är Manhattan höjd över denna värld, över tid och rum. There is a God and he is american. Intressant nog så var det the Comedian och Manhattan som krigade i Vietnam och de är de enda två superhjältarna som är tillåtna av myndiheterna efter att superhjältarna förbjöds. Intressant nog väljer Dr.Manhattan att aktivt stödja Ozymandias projekt när han dödar Rorschach.


Rorschach vill bekämpa ont med ont och ser inte att han ibland är lika hemsk som brottslingarna som han bekämpar. Det som närmast verkar vara ett självmord av Rorschach på slutet när han vägrar att ställa upp på Ozymandias plan, är isjälvaverket ett smart sätt att skydda den dagbok som han har skickat till en högerextrem tidning. Ozymandias och de andra skulle aldrig lita på honom om han sa sej ställa upp på hans plan.


I sista scenen så återvänder smileyn med ketchup istället för blod, men även ketchupen liknar en visare som är ställd på fem i tolv, och man kan misstänka att när Ozymandias plan blir avslöjad så börjar nedräkningen till kärnvapenhotet igen, och denna gång utan Dr. Manhattan som har gett sej av till en annan galax. The Comedian hade rätt - människans destruktiva natur kommer att få henne att förgöra sej själv.




andra bloggar om

Watchmen, serier, litteratur,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback