IPRED

Från och med idag kan kronofogden knacka på din dörr och kräva att få gå igenom alla datorer, backuppdiskar, mp3-spelare och liknande hemma hos dej. I samband med detta får du i så fall reda på att dina bankkonton redan är frysta och att din fasta egendom är satt i kvarstad därför att stämningsansökan redan har lämnats in, och att du har en stämning riktad mot dig.


Med sej kommer kronofogden att ha en representant för upphovsrättlobbyn, som anser att du har fildelat. Denna "intrångsundersökning" som de har rätt att plötsligt göra i ditt hem är beslutad av domstol, men det var endast en representant för upphovsrättslobbyn med när det beslutades, ingen försvarare.


Alltsammans fungerar som ett stort undantag från vanliga svenska rättsregler. Svensk polis har inte rätt att göra det som upphovsrättslobbyn har rätt att göra. För att få tag i ditt namn och adress så har de tvingat en internetleverantör att lämna ut personuppgifterna kopplade till en ip-adress. Det hade polisen inte haft rätt att göra. För att polisen ska ha rätt att kräva ut personuppgifter så måste det misstänkta brottet vara så grovt att minst fängelsestraff riskeras. Inget fildelningsmål i Sverige har någonsin lett till fängelse.


Politiker hävdar att de är tvugna att införa specialregler pga ett EU-beslut (direktivet 2004/48/EG). Lite förenklat så är det inte sant. Den nya privatpolislagen bryter faktiskt mot direktivets skyddsklausuler, som säger att persondataskydd inte får reduceras för att införa direktivet.


Ifall upphovsrättslobbyn efter att ha gått igenom alla dina privata fotoalbum och allt annat som du kan ha lagrat digitalt, anser att du har fildelat så kommer de att kräva dej på pengar för att inte ta det hela till domstol. Du ska inte bara ersätta industrin för den direkta ekonomiska förlust som industrin har lidit genom att du laddade ner verk "gratis" istället för att köpa dem (vilket du förutsätts ha gjort annars) utan du ska dessutom betala extra för att fungera som avskräckande exempel. Detta kan innebära hundratusentals kronor. Betalar du inte inom utsatt tid, t.ex halva beloppet inom tio dagar, så går det hela till domstol och du riskerar dessutom att få betala deras domstolskostnader om du förlorar, vilket kan bli ytterliggare hundratusentals kronor.


I ett civilrättsligt mål så är du inte oskyldig tills motsatsen har bevisats. Enda skälet för dej att gå till domstol i den här situationen är för dej att bevisa att du är oskyldig. Raka motsatsen alltså. Och dina banktillgångar är fortfarande frysta om du skulle vilja betala en försvarsadvokat.


När du har förlorat så tillkommer ytterliggare ett kännbart straff. Du tvingas att betala för en tidningsannons som säger att du har blivit dömd. Det finns mycket här som är nytt för svenskt rättsväsende.


Jag har inte skrivit om politik på ett tag, bland annat för att så många andra gör det så bra, men ibland behöver jag visa var jag står, och vara en i mängden.


andra bloggar om
IPRED, IFPI, antipiratbyrån,


Kommentarer
Postat av: eNKey

Är du för eller emot IPRED?



<b>Nu kan du rösta!</b>

Skicka sms med texten <b>m13ser14 NEJ</b> om du är emot

eller <b>m13ser14 JA</b> om du är för IPRED, till numret <b>72500</b>



Sen får du veta resultats sidan.



2009-04-03 @ 23:50:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback