Ny neurologi kräver ny etik

I en intervju med Arthur L. Caplan säger han ungefär såhär:
Ny teknik som kartlägger hjärnan kan avslöja privata hemligheter och väcker nya frågor angående etik och moral. I brottsundersökningar så skulle teknik som denna kunna ha stor inverkan. T.ex så skulle hjärnan hos en misstänkt kunna uppvisa tecken på att personen kände igen brottsplatsen trots att han säger sej aldrig ha varit där.


Det är fullt möjligt att man snart kan hitta hjärnaktivitet som korrelerar med tendenser till alkoholism, aggression, pedofili eller rasism. Även det freudianska omedvetna, som inte är speciellt populärt inom samtida psykologi, skulle kunna få en renässans genom denna typ an hjärnundersökning.

Det är därför några praktiska frågor som blir alltmer aktuella: kan och bör denna teknik släppas på marknaden? Vad skall den legala statusen av denna typ av bevis vara? Behövs medgivande alltid för denna typ av undersökningar? Det kommer att bli möjligt att ha omfattande dataregister över allas hjärnor? Vore det en bra idé? Vem borde hålla i det? Hur får du tillgång till materialet? Skall alla ha rätt att ta en hjärnundersökning i t.ex en rättegång oavsett kostnad? Det finns även flera frågor angående testandet av barn.



andra bloggar om
hjärnan, etik, moral, neurologi, hjärnscanning, tankeläsning,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback