Integritet

Avlyssningslagen går igenom och en fildelare har dömts till fängelse vilket öppnar möjligheter till mer polisundersökningar än vad som varit tillåtet hittills.

Den breda allmänheten tycks mest tycka att det är bra eftersom dom "inte har något att dölja". Äntligen ska terrorister och kriminella få det surt.

Bortsett från att övervakningssamhället kommer att både missbrukas och klantas med så finns det även mer subtila risker.

Det är psykologiskt sunt att ha hemligheter och att vilja ha dem för sej själv. Har man ingenting man vill dölja så är det faktiskt något konstigt med en. Det är synd om svenskarna som inte har några hemligheter.
Dessutom så tycks det finnas allmännytta i att folk har hemligheter.
Och blotta misstanken om att något man skriver i sin hemliga anteckningsbok skulle kunna läsas av någon obehörig påverkar naturligtvis vad man skriver.

Unga 90-talister tycks ibland vilja leva hela livet i rampljuset. Allt ska vara offentligt. Det är en attitydförändring som kan förklaras som narcissism, osäkerhet och omogenhet.
Att så extroverta människor har svårt att inse riskerna med övervakning kan man kanske gissa, men ett problem är att de som övervakar inte är offentliga alls utan är superduperhemliga.

Ett annat mer subtilt problem är att vägen från den där narcissistiska omognaden går via det inre rummet. Man utvecklas till en människa med integritet och konstans som kan både planera frammåt och hålla löften, genom att ha ett hemligt inre rum. Att kunna tänka utan att tala. En inre värld.

Löjligt säger säkert en del, säkerhetspolisen kommer inte att kunna läsa dina tankar. Helt bortsett från att forskning kring tankeläsningsteknik pågår så behöver inte det vara möjligt rent bokstavligt för att iallafall påverka både tankar och attityder.

I ett övervakningssamhälle så kommer en ny normalitetskultur antagligen att spridas där folk blir ännu mer misstänksamma mot avvikare och orginal än vad de är idag. Vilket är synd eftersom det inte sällan är avvikarna och orginalen som kommer med det genuina nytänkandet. Ett övervakningssamhälle motverkar alltså befolkningens psykologiska mognad. Bl.a.

andra bloggar om
fra,
privatliv,
polisstat,
integritet,
avlyssning,
övervakning,
rent mjöl i påsen,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback