Det öppna samhället och dess fiender
Jag har inte riktigt hängt med i övervakningsstriderna. Om jag rensar hårddisken på gamla textutkast och länkar så blir det dock såhär:
Var börjar problemen? Det finns nog flera olika rötter. En rot är den muslimska extremismen där terrornätverk vill provocera fram en större konflikt mellan islam och västvärlden. De tycks också ha lyckats delvis. För kristen, konservativ extremism, inte minst amerikansk, har ju svarat kraftigt på provokationerna.
Sverige är indraget i ett krig. Ett krig mellan amerikanska kristna och oljemuslimer. Det är ett krig som pågår i nordamerika, västeuropa, nordafrika och sydasien. Allra intensivast är det i Irak. Det brukar heta att krigets första offer är sanningen.
Jag känner mej tveksam till att gulfkrigen bara skulle ha handlat om olja. Fullt så rationella var de nog inte. Så väst i allmänhet och USA i synnerhet har gjort sitt bästa för att visa var skåpet ska stå i mellanöstern. Och läget där är nu värre än på länge. Ungefär som europeer tycks ha svårt att enas, annat än möjligtvis mot en yttre fiende som kommunismen, så tycks även folk i mellanöstern ha svårt att enas.
En bieffekt av detta är att de nya övervakningsmöjligheterna som utvecklas nu snabbt kommer i omfattande användning i väst. Dock misstänker jag att terrorism och kriminalitet inte egentligen är avgörande. Ny teknik strävar alltid efter att användas. Alltid hittar man nånting att skylla på, och annars så får man väl förneka allt man håller på med.
Erik Laakso identifierar the usual suspects. Promemorian synade -06 de slemma skurkarna i sömmarna.
Den nya övervakningstekniken är dock bara en del av hela paketet. Målet är ju inte att sätta så många som möjligt i fängelse eller att driva in så mycket böter som möjligt, utan att styra människors tankar och handlingar i vardagen. Det är inget hemligt eller skamligt mål. Varenda reklambyrå sysslar med det.
Swartz gav ut en rapport på Timbro som heter "Alternativ till Bodströmssamhället". Skriver om detta gör t.ex Opassande, , Swartz, Kommenterat.net , Christian Engström,
Swartz skriver här om Bodström och Ecpat.
När ny teknik uppfinns som kan användas för övervakning så används den för övervakning, oavsett om effekterna av övervakning blir bra eller inte. Kontrollfreaks har en övertro på kontroll. 9/11 var en skänk från ovan för hemliga-polis-organisationer.
Sålänge man bekämpar terrorism eller pedofili så låter det som om man utför ett viktigt och nödvändigt jobb och bör tillåtas en hel del manöverutrymme. Men fildelning?
De hot som pekas ut; pedofiler, fildelning, terrorister, trafficking, droghandel, organiserad brottslighet, grooming, nätmobbing, osv, visar på klassiska syndabockar och skräck för det okända. Groominglagen gör inte vad den sägs göra.
Livet är i grunden osäkert och skört. Det kan vara mitt på dagen på den säkraste stranden på Phuket. Det finns aldrig några garantier. De som garanterar din säkerhet ljuger.
Ju mer man lyder sin egen rädsla, desto räddare blir man. För ju mindre "ont" som händer en, desto mer rätt gjorde man som var rädd! (En slags negativ förstärkning?) Således är riskminimering en ond spiral som tenderar att ständigt vilja sluka mer och mer resurser.
Men förutom att det gör de trygghetstörstande människorna mer och mer rädda (kontraproduktivitet) så bör också mängden risktaganden av kreativa och aktiva människor minska, allteftersom en normalitetsdyrkande kult sprider sig. Orginella ses som potentiellt farliga.
Vad ska man göra åt terrorism? Det första man bör göra är att inte införa ett övervakningssamhälle.
Projo diskuterar hur vi bäst bör skydda oss mot terrorismen.
Projo diskuterar hur vi bäst bör skydda oss mot organiserad brottslighet.
Otäcka farliga saker ska såklart förbjudas.
Blogge diskuterar kriminalitet.
Svensson konstaterar att brottslighet motarbetast bäst geom förebyggande sociala åtgärder
och fortsätter genom att ge 8 mer konkreta tips.
Konspirationsteoretiker har inte den teoretiska kompetensen för att analysera spontana strukturer utan tror på en hemlig plan istället. En sak som gör mej lite rädd är att jag faktiskt inte tror att någon har kontrollen. Allting förändras och t.o.m. de mäktiga försöker mest bara att hänga med. Nog för att det finns konspirationer men de lägger nog krokben för varandra minst lika ofta som de samarbetar.
andra bloggar om
fra,