Januari 2008

Frågor om immaterialrätt och integritet har varit intensivt på tapeten i januari. Från de sju moderater som på årets första dagar gick ut och tog ställning för fildelning, till EU-domstolens dom nu i dagarna som passar frågan om skivbolags rätt att agera som privat polis till varje lands lagstiftare. Och till sist så inleds rättegången mot The Pirate Bay den sista januari.


Intressant att initiativet kommer just därifrån eftersom moderater traditionellt har velat slå vakt om äganderätt o.dyl. men med ny teknik så visar sej en motsättning inom moderaterna och på sätt och vis tror jag att det är bra att det är företrädare för lag-och-ordning-partiet som nu har tagit ställning för konsekvenserna av den nya tekniken.


Integritetsskyddskommittén har kommit med ett slutbetänkande som fick ett halvjummet mottagande.


Gröna gruppen i eu-parlamentet visade igen kopplingarna mellan gröna rörelsen och piratrörelsen.


Peter Englung skriver under på att vara "kreativ" , efter att tidigare ha skrivit att ingen som är det på riktigt kallar sej själv det.


Copyriot påpekar att det inte enbart handlar om övervakning. Andra viktiga frågor gäller censur och filter samt möjligheten att bli avstängd från nätet.


Naturligvis hör det ihop, integritet, censur, övervakning, fildelning, immaterialrätt, rättssäkerhet osv. Själv tror jag att fildelning är en ofrånkomlig grundfunktion hos internet. Förbjuder man en typ av fildelning så poppar det upp en annan. Och priset för att förbjuda fildelning är rätt högt. Det är mycket smartare, för hela samhällets väl, att anpassa sej till den nya tiden.


I piratkriget så är det polis och rättväsende som  har brutit mot svensk lag. Medan t.ex TPB antagligen inte har gjort det. Förvärras denna utveckling så riskerar rättssamhället att till sist bli en "beskyddarorganisation" bland andra. Ordningsmakten verkar öppen för dold påverkar, om inte via korruption så åtminstone via politiska påtryckningar, från främmade makter som EU-protektoratet, Bush-juntan och Hollywood-mogulatet.


Jag skriver inte så mycket eftersom det finns många bloggare som skriver mycket bättre än mej om dessa frågor. Eftersom alla dom där har fler besökare än mejbehöver jag knappast göra reklam för dem.


andra bloggar om

integritet,
fildelning,
censur,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback