Det är synd om människorna

Det har varit mycket Strindberg på statstvn på senaste tiden. Tänk att hans yngsta dotter dog så sent som i augusti i fjol, vid 105 års ålder. Strindberg är ju en stor ikon, utomlands mest känd som dramatiker, i Sverige lika känd som författare.

Ungefär som det finns ett gäng Strindbergintresserade i Sverige så finns det också ett gäng Nietzscheintresserade, och sällan mötas de två, vilket är lite konstigt med tanke på att Nietzsche och Strindberg hade ganska höga tankar om varandra ända tills Nietzsche blev galen. Strindberg hade förhoppningar om att starta en ny litterär skola tillsammans med Nietzsche. Det kunde ha blivit hur grymt som helst.

Strindberg kallade sej själv "anarkist" vid minst ett tillfälle och blev kallad "radikal reaktionär" nån gång medans Nietzsche tolkades som "aristokratisk radikalism" av Strindbergs kompis Brandes, dansk litteraturikon. Brandes hade en affär med Victoria Benedictsson som var en begåvad författare men som publicerade sej under psuedonymen Ernst Ahlgren eftersom kvinnor vid denna tid inte sågs som lika bra som män. Victoria tog livet av sej, skar av halspulsådern fyra gånger, på ett hotell i Danmark. Säkert var det inte bara en dålig recension som dödade henne. Det kan ha varit hennes äktenskap, hennes relation till Brandes eller hennes otillfredställelse över sina möjligheter i dåtidens samhälle.


"Detta avskyvärda att icke få vara människa endast kvinna, kvinna, kvinna!"

Hennes självmord inspirerade Fröken Julies självmord i Strindbergs pjäs som var klar strax efter. Strindbergs hustru Siri von Essen spelade Julie under uruppförandet. I Fröken Julie ser man kampen mellan klasserna och könen. Det fanns vissa frågor där Strindberg ofta tycktes ändra sej och dit hörde även kvinnorna. Åenasidan är det kvinnoförrakt som han visar vid några tillfällen välkänt, åandrasidan argumenterar han tidigt för kvinnlig rösträtt och var gift tre gånger, till skillnad från Nietzsche.


Vad hade Strindberg haft att säga om feminismen idag? När jag skriver detta så är det hela 86 svenska bloggar som har skrivit om Pär Ströms debattartikel "Män kuvas av statlig feminism". Det är uppenbarligen ett mycket brännbart ämne. Här är vad ett axplock har att säga: The Real Mymlan, Opassande, Tinnitussan, Frida i Mae Sot,  Blottad Bitch, Texplorer, Sleepless,


Horace Engdahl har gjort några avslöjanden i en intervju i fransk press. Bortsett från det jobbiga avslöjandet att akademins medlemmar pratar babyspråk med varandra så är det också lustigt att Doris Lessing tycks ha fått priset därför att Horace Engdahl "upptäckte" henne. Man kan ju tycka att det kanske kunde ha funnits några ledamöter med från förra gången som hon var aktuell för ett nobelpris.
Visste man inte bättre kunde man ju få intrycket att det är Horace som bestämmer rätt mycket. Denne Horace med sin smak som var för maskulin för romaner. Han passar också på att såga tysk poesi och amerikansk litteratur, sånt som man kan tro går hem i Frankrike.
Och hans fru måste också börja tänka på ordvalet ibland. Om hon säger "du måste läsa den här, det är viktigt för vår relation" så kan Horace ju börja fundera på varför de är tillsammans egentligen. Strindberg gillade för övrigt inte Svenska Akademin.


Årets politiska blogg 2007
har också blivit utsedd och det blev Isabella Lund med bloggen Att arbeta som escort. Jag säger givetvis grattis! Att så många bloggare röstade på henne tror jag delvis kan förklaras av att man har insett att hon faktiskt är motarbetad på riktigt. Här har vi någon vars åsikter i egna intressefrågor inte är tillåtna i gammelmedia. Det där har nog varit en väckarklocka för en del.


Tillägg: läs även.

andra bloggar om
August Strindberg,
Friedrich Nietzsche,
Georg Brandes,
Victoria Bennedictsson,
Pär Ström,
Horace Engdahl,
Isabella Lund


Kommentarer
Postat av: Isabella Lund

Det var en väckarklocka för mig med när jag insåg detta och väckarklockor behövs ibland så vi inte försover oss helt.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback