ideologier förr och nu

"Jag älskar män som har en framtid och kvinnor som har ett förflutet."
Oscar Wilde.


I början av december så var den gröna ideologintapeten och nu mot slutet av december har piratideologin varit aktuell. I bägge fallen så har man ifrågasatt om det finns någon grön ideologi respektive någon piratideologi.


Falkvinge har en intressant postning här. Det är ungefär min inställning; att alla ideologier har ett bästföredatum och att eftersom samhället utvecklas och förändras så uppkommer behov av nya ideologier.

Om det är just denna indelning av ideologier i förstioårsperioder som är den rätta låter jag vara osagt. (Men jag kan inte låta bli att undra vilken politisk fråga som kommer att vara den mest centrala ca 2040.)


Ordet ideologi går att spåra till Destutt de Tracy i Frankrike under 1700-talet som på ett protosociologiskt sätt ville studera hur olika samhällsgrupper hade olika föreställningar om saker och ting. Han ville skapa en "-logi" om idéer, en "ideologi".

Under 1900-talet så har bl.a sociologer sysslat med snarlika projekt. En primitiv sociologisk teori är ju att koppla socialism till arbetarklassen, liberalism till medelklassen och konservatism till överklassen. Fast då skulle man antagligen bli utskrattad av samtida sociologer.


Det får mig att tänka på att idé- och lärdomshistorian fortfarande har ordet "historia" i namnet. Innan 1960-talet så var det vanligt att olika vetenskaper hade ordet "historia" i namnet. Naturhistoriska muséet är ju inte specifikt inriktat på utdöda djurarter precis. Ordet betyder ursprungligen bara att man berättar om något.

Under 1960-talet så gick det dock en förnyelsevåg genom svenska universitetsväsendet och de flesta ämnen som hetat "-historia" bytte nu namn till "-vetenskap". Men inte idé- och lärdomshistorian. De kände inte att det som de sysslade med var "idévetenskap" eller "lärdomsvetenskap". Idéhistorians idéhistoria är intressant.


Angående den gröna ideologin så tror jag att det mycket handlar om att ha en långsiktig helhetssyn i en närsynt tid, utan att för den skull vara konservativ.


Angående piratideologin så vill jag påpeka att även om man inte vill ta ställning i höger och vänsterfrågor så har nog pirater en tendens att befinna sej långt ner i den politiska kompassen, i fler frågor än pps kärnfrågor.



Här kommer jag med en säck copyrightade produkter pirattillverkade på nordpolen av lågavlönad inhemsk arbetskraft.

andra bloggar om

ideologi, sociologi, piratpartiet, miljöpartiet, piratideologi, grön ideologi, idé- och lärdomshistoria,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback