Trossamfundet Ateisterna

Humanisterna klagar på att de inte räknas som ett trossamfund och får statliga bidrag m.m. Argumentet är att buddhisterna faktiskt räknas som en religion trots att de inte heller tror på Gud. Och det är ju faktiskt intressant. Tydligen är tron på en högsta Gud inte det mest centrala i religionen.


Så vad är då kärnan? Är konfucianismen en religion? Är marxismen en religion? Bägge har ju kallats religioner, marxismen kanske inte helt seriöst (CW Mills), men faktum kvarstår att det finns lite olika definitioner på vad som egentligen är "religion". Sen kan man ju skilja på "religion" och "trossamfund" om man riktigt vill krångla till det.


Ett förslag är att religion är ungefär samma sak som moralism. På gott och ont. En religiös livsuppfattning ser världen och livet som en sammanhängande helhet där det du beslutar och gör även spelar roll för din omgivning. Guds funktion för moralisten är då att garantera den moraliska världsordningen. En amoralisk Gud är inte till mycket nytta.


Till moralisterna kan man t.ex räkna "humanisterna" (ateisterna) som har som central värdering att "du bör icke tro på någon gud". Till moralisterna kan man även räkna liberaler och libertarianer som har som central värdering att " du bör icke lägga dej i din nästas privata angelägenheter".


Ett kriterium på en äkta moralist är att han eller hon faktiskt blir känslomässigt upprörd om någon bryter mot något centralt bud. I viss mån är vi väl alla moralister även om vissa är mer moralister än andra. En äkta moralist tycks drivas av ett behov att fördöma andra människors val.


Jag har höga tankar om Dawkins som populärvetenskaplig författare. Han skriver bra böcker som jag gärna läser, lyckas göra komplicerade sammanhang begripliga osv. Däremot tycks närmast vara driven av hat i sin kritik av allt vad religion heter. Visst han har en del bra argument, men han stannar inte där.


När man hör honom tala låter det som om alla religiösa människor i hela världen är kollektivt skyldiga till ex. 9/11 och att religion närmast bör förbjudas eftersom det inte kan föra något gott med sej. Själv har jag svårt att tro att intolerans skulle vara svaret på världens problem.


Imagine/Lennon - en ateistisk/socialistisk hymn. Andra ateistiska artister är t.ex ABBA-Björn, Queen-Freddie och XTC-Andy.


andra bloggar om

ateism,

religion,

moralism,

kreationism,

humanisterna,


Kommentarer
Postat av: Hans Iwan Bratt

Humanisterna klagar inte på att vi inte räknas som trossamfund utan att livssynsorganisationer med gudstro får statligt bidrag men dem utan inte för något bidrag - undantaget buddisterna.Jag tycker att det är rätt att kalla Humanister för moralister, men vår centrala värdering är inte ateismen utan förnuftstron, dvs uppfattningen att det enda vi kan förlita oss på är det förnuft vi har. Det ger oss möjlighet att undersöka världen och ta ansvar så gott vi förmår för det vi förstår.Ateismen är bara en konsekvens av vår centrala värdering. Humanisten studera verkligheten och uppfattar gudstro som en form av vidskepelse. Vi är lika kritiska till andra former som t.ex. New Age.Tack för länken till Martin A Larsson. Honom vill jag veta mer om.Hans Iwan Bratt

Vice ordf Humanisterna

Postat av: Ingemar

http://humanistbloggen.blogspot.com/2008/08/humanisterna-inget-frbund-fr-ateister.html

2008-08-09 @ 22:25:49
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit
Postat av: Kjell Nordberg

Hälsar dig välkommen till "Svenska kyrkan och medlemskapet" som du når via bannern "namninsamling" på "bildning.se"

Ser fram emot din underskrift, några rader i forumet och gärna dina tankar kring initiativet på din blogg!

2008-09-18 @ 19:23:05
URL: http://www.bildning.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback