PythagorasPythagoras
föddes på Samos och emigrerade till handelsstaden Kroton i Syditalien, undan diktatorn Polykrates. Där grundade han ett följe till sin filosofi, som tidvis utgjorde en lokal politisk faktor. De hade egendomsgemenskap och könen behandlades lika. Pythagoreerna är det första nedtecknade exemplet i historien på ett klosterliknande liv. Skolan var indelad i en inre och en yttre krets som efter Pythagoras död vid 90 års ålder splittrades i två skolor.


På Thales inrådan åkte Pythagoras till Egypten för att studera. Pythagoras var den förste som kallade sej filosof. Pythagoras är den tidigaste kände grekiske matematikern, en av de tidigaste filosoferna och nästan unik i sin kombination av matematiker och filosof i antikens grekland. Pythagoras undersöker filosofiskt kosmos och finner att allt är tal. Matematiken är grunden till allting.


Kosmos två grundläggande principer är "det begränsade" och "det obegränsade" (apeiron) som dessutom är grunden för det goda och det onda. Liknande tankegångar var även aktuella för andra filosofer som Anaximander (som nästan upptäckte gravitationen och evolutionen.)


De följande principerna är "det lika" och "det olika" som tillsammans skapar identiteten, enheten och entalet, som står utanför talföljden. Ur ettan följer talen och ur talen följer kosmos.


Pythagoreerna grundlade en tidig musikteori på matematisk grund när de undersökte förhållandet mellan olika toner, strängars längd, tjocklek och harmoniska intervall. För att använda en senare analogi så var kosmos en symfoni för dem. Ex. på harmoniska intervall är 1:2 (oktav), 3:2 (kvint) och 4:3 (kvart).


De hade även viss geometrisk forskning, och pythagoras sats var t.ex känd av dem, även om den hade varit känd redan tidigare i historien. Pythagoreerna konstruerade dock ett matematiskt bevis för den som kan vara det första matematiska beviset någonsin.


De skiljde mellan tertiära, kvartära osv tal. Ett uttryck som "kvadratrot" är influerat av pythagoreernas syn på tal som t.ex kvadratiska. Den pythagoreiska geomentrin utgör grunden för der sk. sakrala geometrin.


Noviserna till den inre kretsen fick svära en helig ed på det heliga tiotalet Tetractys. Sedan var de tvugna att tiga i tre år.

Med start hos pythagoreerna börjar ett komplicerat samspel mellan musik, geometri och mystik. Pythagoras tyckte att den samtida musiken var för snabb och disharmonisk.


Fast Pythagoras själv inte verkar ha sysslat med det så verkar pythagoreisk talmystik ha influerat nummerologi. Pythagoreerna delade in talen i udda (maskulina) och jämna (feminina).


När de upptäckte att kvadratroten ur 2 inte är ett naturligt tal så var detta ett problem för deras naturfilosofi, eftersom allting var naturliga tal för dem. De försökte först hålla upptäckten hemlig och det hävdas t.o.m. att de dränkte personen som gjorde upptäckten.


Uttycket sfärernas harmoni kommer från den pytagoreiska skolan och de var även intresserade av astronomi. Philolaos såg Jorden som en planet bland andra. Alla planeterna roterade tillsammans med solen och månen runt den osynliga centralelden. Philolaos föklarade bl.a månförmörkelser.


Theano, hette en pythagoreisk dotter till en orfisk invigd. Hon var matematiker och skrev texter om matematik, fysik, medicin och barnpsykologi. Hennes viktigaste arbete handlade om det gyllenne snittet.


Den religiösa sidan av Pythagoras filosofi liknar orfismen som lägger vikt vid försoning och rening genom ritualer. De förde en vegetarisk kost och trodde på reinkarnation. Man skulle vara pacifist, inte tala i onödan och avsluta det man påbörjade. Pythagoras själv hävdade att han kom ihåg flera av sina tidigare reinkarnationer och att det var detta som gjorde honom till en filosof.


"He was once born as Aethalides and was considered to be the son of Hermes. Hermes invited him to choose whatever he wanted, except immortality; so he asked that, alive and dead, he should remember what happened to him. Thus, in life he remembered everything, and when he died he retained the same memories. [...] He remembered everything - how he first had been Aethalides, then Euphorbus, then Hermotimus, then Pyrrhus, the Delian fisherman. When Pyrrhus died, he became Pythagoras." (Diogenes Laertius)


Filosofins uppgift är att frälsa människan. Kosmos är ett levande, evigt och gudomligt väsen. Människans själ bör befrias från att återfödas i en förgänglig kropp och istället förenas med kosmos. Det har föreslagits att Pythagoras var influerad av österländska religioner och filosofier, men han är själv samtida med den äldsta buddhismen och de tidigaste upanishaderna.


Pythagoras var den förste i antikens grekland som hävdade att tankarna fanns i hjärnan och inte i hjärtat. Enligt en historisk andrahandsuppgift var Pythagoras bekant med judiska föreställningar. Pythagoras var en viktig influens för Platon. Kanske var Platon influerad av Pythagoras när han accepterade kvinnor som lärjungar.


Många underligga föreskrifter har väckt undran ända sedan antik tid. Det var förbjudet att äta bönor, röra vid vita tuppar och att se in i en spegel brevid ett ljus. Kanske tillkom dessa först efter hans död inom den yttre kretsen, kanske var de ursprungligen menade som allegorier för visdomsord. Det var så t.ex Aristoteles förklarade det. Det finns inga bevarade orginaltexter av Pythagoras.

Strukturen på den pythagoreiska skolan är även förebilden för alla senare esoteriska, hermetiska sällskap som frimurarna och rosenkorsarna. Typiskt för sådana esoteriska, hermetiska grupper är även att på pythagoreiskt maner blanda matematik med religiös mystik. Bland pythagoreerna användes pentagrammet som ikon.


Det pythagoreiska pentagrammet hade två spetsar uppåt och syftade bl.a tillbaka till Pythagoras lärare Pherecydes of Syros vars mytologiska kosmologi påminner en aning som senare gnostiska kosmologier. Man kan även finna det gyllenne snittet i pentagrammet.andra bloggar om

Pythagoras,

filosofi,

matematik,
esotericism,


Kommentarer
Postat av: Peter Ingestad

Om kristendomen överhuvud taget betyder NÅGONTING, då GÖR man som Jesus säger hur klart som helst, men vem bryr sig om vad den stackarn har för uppfattning? Inte de gör de "kristna" mycket i den vägen, inte! De bara babblar.

.

Postat av: Ingemar

Hur går det med kristo-satanismen nuförtiden?

2008-08-11 @ 17:45:40
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback