värmedöden lagd på is

I den subatomära kvantfysiska världen så tenderar händelser att vara reversibla. Dvs allt som händer kan lika gärna hända baklänges.


I vårt stora makrokosmos så är det däremot massvis av saker som inte händer baklänges. Blomvasskärvor flyger inte upp från golvet och formar sej till en hel blomvas. Om man inte spolar filmen baklänges.


Det tycks inte finnas några hårda naturlagar som säger att blomvasen inte får bli hel igen, men det är väldigt, väldigt osannolikt. Det är en enklare sak för naturen att krossa blomvasen än att göra den hel igen. Att gå från ett mer ordnat sammanhang till ett mindre ordnat sammanhang. För skärvorna av vasen kan se ut på miljarder olika sätt men blomsvasen kan bara se ut på ett sätt.


Hemma hos dej så kan det vara stökigt på miljarder olika sätt, men bara städat på ett fåtal sätt. Ett glas ska stå bland glasen i köksskåpet och ingen annanstans trots att alla andra ställen är många fler.


På vår makronivå så tycks det finnas en allmän tendens att saker och ting blir mer stökiga och oordnade. Mängden kaos i kosmos tilltar. Har man en antik vas så vet man ju att den kommer att gå sönder förr eller senare. Så även med ett gammalt universum. Inom fysik och kosmologi så kallas detta för "
entropi", ungefär samma sak som "oordning" och "ordning" eller "information" kan kallas "negentropi".


Under 1800-talet skapades termodynamiken som en ny vetenskap och termodynamikens andra lag säger just att i ett slutet system så tilltar entropin. Detta gäller även för kosmos i sin helhet i den mån som det är ett slutet system. Detta kallas "värmedöden" eftersom alla energiformer i universum så småningom blir värme, den lägsta av alla energiformer.


Tänk på friktion t.ex. Genom friktion så förvandlas rörelseenergi, en ganska hög energiform som kan användas till en massa olika saker, till värmeenergi. T.ex så stannar bilen om man bromsar och däcken blir varmare. (Att sen värmeenergi också är en sorts rörelseenergi hoppar vi över här.) Den kosmiska värmedöden innebär att hela universum är ett kallt och mörkt ställe där ingenting längre händer. Energin är jämt fördelad överallt.


När allmänheten blev varse detta under 1800-talet så spreds detta som en intressant och otäck vetenskaplig upptäckt. Värmedöden nämndes t.o.m. i ett självmordbrev som en person lämnade efter sej, även om det nog inte var huvudskälet till självmordet. Man kunde även koppla detta till den dåtida ekonomiska föreställningen att all ekonomisk tillväxt var dömd att förr eller senare avta mot noll. Upphetsningen över värmedöden har med tiden avtagit men den har fortfarande gällt omotbevisad.


Idag är dock läget ett annat. En komplicerande omständighet är universums förmodade expansion. Även om entropin ökar även i ett expanderande universum så ökar inte entropin lika fort som universum expanderar, så att säga. Det totala systemet blir mindre entropiskt även om entropin egentligen ökar absolut, eftersom det totala systemet expanderar.


Nu tror man ju dessutom att universums utvidgning går fortare och fortare vilket har gett upphov till hypotesen om den mörka energin. Oavsett vad den mörka energin än skulle vara så tycks den närmast skapa negentropi.

Man har ju associerat dem mörka energin med Einsteins kosmiska konstant  och med noll-punkts-energi och med kvantvakuum. Den mörka energin skulle i så fall vara ett i grunden kvantfysiskt fenomen som får genomslag även i större skala, lite som Bose-Einstein-kondensat.


Detta kan tolkas som att universum i sin helhet inte är ett slutet eller isolerat system. Det är "öppet" såväl mot kvantvärlden som mot "kostnadslös" tillväxt. Och i ett öppet system så behöver entropin inte alls tillta. Det verkar som om den där snubben på 1800-talet tog livet av sej i onödan.


andra bloggar om

fysik

kosmologi
vetenskap


Kommentarer
Postat av: Yogi Maha Jai Shanti

Namaste!
hemma hos mig är det stökigt. det beror på min familjs ego.

Postat av: Ingemar

Om du säger det så. När jag bodde i Gbg brukade jag ibland äta på Govindas där. Det var riktigt gott. En gång när jag var i Sthlm så letade jag upp Govindas där. Det var ok, men inte lika gott som Govindas i Gbg.

2007-05-06 @ 07:32:13
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/
Postat av: Aleph

Jag vet att den som lanserade teorin om värmedöden, det var väl Boltzman, själv var depressivt lagd och lär ha hamnat i en kris p.g.a. sin egen teori. Och begick självmord. Är det honom du anspelar på med självmordsbrevet?

2007-09-14 @ 19:42:45
URL: http://nymodernism.blogsome.com/
Postat av: Ingemar

Ingen aning. Det var en något som en lärare berättade när jag läste idéhistoria. Han nämnde inget namn.

2007-09-14 @ 22:54:13
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/
Postat av: Per

Jag tycker det är viktigt, för sitt eget tänkandes skull, att inte se allting som händer i universum som entropiökande.

Det existerar faktiskt naturligt förädlande processer i naturen, exempelvis vår allra vanligaste, fotosyntesen.

2008-08-07 @ 13:22:03
Postat av: Roland

Hej, jag trodde jag hade kommenterat här tidigare.

Det är faktiskt så, att andra lagen säger, att entropin inte kan minska i universum. I ett slutet system kan den mycket väl minska. Tag exempelvis och stoppa in en konservburk i frysen! Entropin i burken kommer att minska. Det Clausius sade var, att världens entropi strävar mot ett maximum. Olycklig formulering, kan man tycka, men faktum är att man bara har kunnat visa att entropin inte minskar. Den får gärna vara oförändrad, utan att det strider mot andra lagen.

2009-11-15 @ 04:00:44
URL: http://derdritteblog.blogspot.com/
Postat av: Ingemar

Du hade gärna fått länka någon av dina postningar om termodynamik. http://derdritteblog.blogspot.com/2009/11/varmedoden.html

2009-11-15 @ 22:54:09
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit
Postat av: Roland

Visst är det så. Fast vad en eventuell läsare vill veta är, huruvida det jag skriver är sant. Är det verkligen sant, att entropi är information? För att få veta det, kan det krävas litteraturstudium. Här har jag hängt upp mig. Om etablerade lärosäten också har missförstått entropibegreppet, så är sanningen svår att finna.

2010-01-11 @ 17:28:39
URL: http://derdritteblog.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback