Goethe

Jag tänkte skriva lite om Goethe och kanske uppmärksamma några mindre kända sidor av honom. Först lite grundfakta:


Hans mest kända verk är "Den unge Werthers lidanden" och "Faust" ("Das Drama der Deutschen"). "Werther" var subjektiv och känslosam och begick självmord efter en olycklig kärleksaffär. Verket blev en föregångare till romantiken. Goethe var kompis med Schiller och tillsammans med honom den romantiska estetikens store teoretiker. Goethe hade många kvinnoaffärer men få barn och hans släkt dog med hans barnbarn. Han ogillade politik och hade en vagt konservativ inställning till politiska frågor (till skillnad från Schiller.)


Som ett av historiens största genier så ligger Goethes särart i hans intresse för särarten. Han hävdade värdet av den irreducibla unikheten. Hans högsta ideal är individualiteten, men han utforskar försiktigt det allmänna. Som ung var han närmast empiricist, men som gammal så hade han närmat sej den allmänromantiska idéläran. Han var en stor språkbegåvning men inte alls lagd för matematik. Det vanliga med exceptionella begåvningar är ju annars att de har mycket lätt för matematik. Han skriver även en del om sin egen person liksom han även teoretiserar kring geniets betydelse.


Han var intresserad av filosofiska frågor men skrev aldrig något filosofiskt verk. Hans filosofi återfinns i hans konst och vetenskap. Han uppskattade bl.a Spinoza, Schelling och Hegel, men inte Kant. Grau ist alle Theorie


Som författare är han hyllad som det kanske tyskaste som finns, som vetenskapsman är han tvärtom rätt alternativ. Geniet skapar sin egen vetenskap när den konventionella inte passar honom. Hans vetenskap är konstnärlig, icke-matematiskt. Han ogillar kausalitet, reduktion och även ändamålsförklaringar. Han verkar ha en fenomenologisk inställning. Han utforskar anatomi, zoologi, botanik, färglära (1,2,3, 4) mineralologi och meteorologi och gör även upptäckter av bestående vetenskapligt värde. Hans morfologi kan ses som ett föregångare till evolutionsläran.


Både Planck och Heisenberg har sagt sej vara påverkade av Goethes vetenskap. Rudolf Steiner som skapade antroposofin och waldorfpedsagogiken var en stor goethebeundrare. Goethe värderade själv sin vetenskap högre än sitt författarskap.


Lite ironiskt är det att denne store idol för tyska nationalister på gamla dar visade stort intresse för islam. (och redan som ung ogillade kristendomen.) Han var mycket intresserad av persisk mystisk diktning som översattes just i hans tid och han myntade begreppet "världslitteratur". Några citat.


Ett uttryck som Er kann mich im Arsche lecken har haft en oanad memetisk framgång.


Andra bloggar om

Goethe
och

konst

och

kultur

och

litteratur

och

vetenskap

och

filosofi


Kommentarer
Postat av: Mathias

Hm, intressant. Jag har på känn att jag borde läsa lite Goethe. Har bara skummat igenom Unge Werther.
Tack för påminnelsen :)

Postat av: Ingemar

Faust är väl en sån där sak som man borde kika lite i.

2006-11-16 @ 08:20:53
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback