Bortom elektronik, kemi, biologi och medicin

Nanoteknologin kommer att förändra vår värld från grunden. Jag skissar några av möjligheterna:

Gränserna mellan elektronik, kemi, biologi och medicin kommer att bli suddigare för att kanske försvinna helt. Gamla vetenskaper kommer att bli obsoleta.


Flera skilda områden smälter samman i en meltingpot där en förändrad omvärldstolkning kommer att födas, utöver skapelser som trotsar gamla gränsdragningar som liv och död, naturligt och konstgjort, spontant eller programmerat, en sak eller en svärm.


Skapelser på gränsen mellan att vara vätskor och robotar, material på gränsen till att vara levande. Man tror att det skulle gå att ordna osynlighet med nanoteknologi.


Ett problem med molekylmaskiner är att de skulle kunna leva ett liv på egen hand. Om de är självreproducerande och lär sej av sina erfarenheter så är det bara en filosofisk fråga om de är levande eller inte. Levande material är oberäknerligt och ohanterligt och hittar ibland på alldeles egna agendor.


Jag skulle tro att dagens informationsparadigm via alltmer komplexa system övergår i ett slags biologiskt paradigm, men med en annan syn på biologi.


Eventuellt sinkas forskningen kring molekylmaskiner eftersom det vore en allför farlig teknik, minst lika farlig som atomkraften med atombomben. Det finns hypoteser om 72-hour-harmageddons.


Kanske nödvändiggör molekylmaskiner ett totalitärt samhälle för att hålla ordning på en befolkning där terrorister har ett nytt domedagsvapen att tillgå. Hittills har ju terrorister varken lyckats behärska nukleära eller biologiska vapen fastän de rent teoretiskt skulle kunna komma över sån teknik idag. Kärnvapenstaterna blir dock fler.


Andra
bloggar om

nanoteknologi


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback