Sikta mot stjärnorna

I vår serie "yttre rymden och du" har vi nu kommit fram till nästa teknologi för möjligt framtida rymdresande. Vi får se om även denna artikel snart får syskon i någon populärvetenskaplig tidsskrift. ;-)

Miguel Alcubierre är en mexikofödd teoretisk fysiker som nu återigen jobbar i Mexiko. Han är mest känd för the Alcubierre metric, även skämtsamt kallat "warp drive".

Alcubierre metric är en matematisk beskrivning av en fyrdimensionell rymd som, poetiskt beskrivet, drar ihop sej åt ena hållet och utvidgas åt andra hållet så att en "warp bubbla" bildas, ett stycke "normal rymd", som i teorin skulle kunna färdas fortare än ljuset genom att själva avståndet veckas ihop. (Slut på poesin.)

Detta påminner om ett sätt att färdas fortare än ljuset som har förekommit i flera science fiction historier före att alcubierre metric formulerades -94. Själva användandet av ordet "warp" för ju tankarna till Star Trek. Dock krävs det att alcubierre metric kompleteras med flera stora upptäckter ännu ogjorda innan man kan börja hoppas på några interstellära resor.

Lite grann om den forskning som pågår idag om spektakulära ideér om rymdresor.

Andra bloggar om

fysik
och
vetenskap
och
forskning
och
rymdresor

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback