Om judefrågan

Antisemitismen är ju på tapeten med jämna mellanrum. Tidigare i år var det en opinionsundersökning som vissa tolkade som att svenskarna var mer antisemitiska än man trodde. Och för kanske två veckor sen så kallade en israelrepresentant Sverige för Europas mest antisemitiska land, troligen för att vi hade tagit emot Hamasföreträdare och inte deltagit i millitärövningar med Israel.

Jag vet inte hur pass spridd eller rotad antisemitismen är i folkdjupen men det är intressant att den finns både hos extremvänstern och extremhögern. Hos extremvänstern kan det dock inte vara någon judisk natur som kritiseras eftersom man inte tror på sånt, utan det brukar vara Israels politik, judarnas medieinflytande o.dyl. som kritiseras.

Vilka är då dessa judar som gör folk så upprörda? Har du träffat någon? Varför, kan man fråga sej, har de ett sånt oproportionerligt inflytande i världen, vilket gör så många misstänksamma?

Folkslag i gemen som envisas med att avvika från majoritetskulturen brukar ju alltid få veta att det är något fel på dem, men det blir ju knivigare i fallet judarna vilka faktiskt brukar få några mer framstående företrädare så snart chansen ges historiskt. Här måste andra anklagelser än bara allmän underlägsenhet fram. Här rör det sej snarare om ondska än om dumhet och inkompetens.

Det är tur att den moderna vetenskapen kan undersöka dessa människor och fastslå vad det egentligen är för fel på dem.

Andra bloggar om
judar
och
antisemitism

Kommentarer
Postat av: Laban

För att vara helt korrekt så anklagades inte Sverige för att vara det mest "antisemitiska" landet, utan för att vara det mest israelfientliga landet.

Och det stämmer säkert.

2006-06-07 @ 18:54:13
Postat av: Ingemar

Jag har ingenting att jämföra med.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback