Om Akilles häl

Alla människans 23 kromosompar ser likadana ut med ett undantag. En typisk kromosom är x-formad och den enda kromosom som bryter mot mönstret är y-formad. Den kallas också för y-kromosomen. Att det är den som gör fostren inriktade på att bli män känner också de flesta till. Men varför ser den ut som den gör?

Könet bestäms inte på detta sätt hos alla djur. Reptiler och fåglar och andra kloakdjur har andra system. Hos däggdjur bestäms dock könet av ena kromosomen i ett enda kromosompar. Det systemet gör den kromosomen extra utsatt. Och det är hos människan som den kromosomen har blivit mest skadad och förkrympt i hela djurriket .

Y-kromosomen är en skadad och förkrympt x-kromosom som inte får så mycket hjälp av sin partner att hålla sej i form. Snarare samlar y-kromosomen på sej defekter från andra kromosomer.

Detta leder bl.a till att mängden medfödda defekter (sjukdomar, missbildningar och sånt) är större hos män än hos kvinnor.

Andra bloggar om
genetik
vetenskap


Kommentarer
Postat av: Malin

Tja, ungefär. Fast det är ju mer så att männen bara har en X-kromosom, och därför blir mer utsatta för ärftliga defekter* eftersom de inte har en "backup"-X-kromosom (så att säga). Det har inte så mycket med defekter hos Y-kromosomen att göra.

*T ex hemofili (blödarsjuka) och färgblindhet, med flera (http://en.wikipedia.org/wiki/Sex-linked).

Postat av: Ingemar

Ok, men inlägget handlade mest om varför y-kromosomen är den enda kromosomen med en annorlunda form.

2006-03-19 @ 05:56:09
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback