kommer starkt nu i vår

Wikipedia har en kort artikel om emergent philosophies , dvs uppdykande filosofier. Man nämner följande:

Objectivism

Pancritical rationalism

Posthumanism

Transhumanism, and movements within transhumanism:

Democratic transhumanism

Extropianism


Transhumanismen med de två inriktiningarna demokratisk och extropianism har jag och Framtidstanken redan redan sagt något om, men vad är då Pankritisk rationalism och posthumanism?


Pankritisk rationalism innebär att du är en rationalist som kan och vill kritisera vad som helst och allting. Pkr verkar vara ganska okänt. Humes radikala skepticism har nog redan övertrumfat pkr i dess eget spel.


Posthumanism är tydligen den europeiska humanistiska traditionen som har utvecklats och som ser människan mindre som skapelsens krona och guds avbild och mer som en art bland andra. Det tycks finnas kopplingar till feminism och ekologisk ideologi.


Naturligtvis skulle man ha kunnat nämna andra filosofier på gång än just dessa. det är rätt oklart vad som gör en filosofi "emergent" men jag skulle kunna tänka mej att Integral Filosofi kan räknas dit, och kanske även t.ex Deleuze Nomadfilosofi. Det finns spår av Deleuze t.ex i svenska bloggosfären.

Techgnosis är nånting som har odlats fram i diverse subkulturer och som blandar informationsparadigmet med evolutionsteori och mystik (även drogrelaterad).


Andra bloggar om
filosofi
transhumanism



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback