klasskamp
Andra bloggar om
samhälle
marx
apor
Du borde läsa Lasse Bergs "Gryning över Kalahari". Där berättar han att forskningen om människans ursprung och natur är väldigt ofullständig. Jämförelser med "människoapor" och alfahannar kan vara mycket missvisande. Han pekar på apsamhällen helt utan alfahannar och dominanshierarkier. Han berättar också om Sanfolken i Afrika, de stammar som han tror lever mest likt ursprungsmänniskan, och deras oerhört komplexa men icke dominanshierarkiska sociala system.
Människan har överlevt ca. 100.000+ år i jägar/samlar-kulturer som bygger i första hand på samarbete. Det är bara de senaste 5-6000 åren som vi levt i jordbruksamhällets konkurrens och dominanshierarkier.
Det är ingen större idé att försöka bevisa något utifrån dagens kunskap om människans urspung och gener, även om det är intressant att diskutera. Något annat som är minst lika intressant att diskutera är om hierarkier verkligen är roten till allt ont som den gröna memen gärna tror.
Det är också intressant att diskutera vad hierarki är. Det finns naturlig och onaturlig hierarki. Nyttig och onyttig hierarki.
Det kan jag hålla med om. Jag tror att jag läste nånstans på din blogg att du skulle skriva något om hierarkier och holarkier. Det ser jag i så fall fram emot.
Jag tror att "klasstänkandet" mycket väl kan ha sitt ursprung hos våra tidiga släktingar.
Däremot tycker jag att du snubblar på mållinjen i det sista stycket. Det finns inga renodlade kapitalistiska samhällen. USA som ofta tas upp som exempel är egentligen hårt reglerat, fackföreningar har stor makt, lagar mot monopol är starkare än här, kvoteringslagar etc etc.
Och jag förstår inte varför kvalitet inte skulle gå före kvantitet? Tror du t ex Samsungs raketkarriär i LCD-skärmvärlden är en slump, nej, de gör de bästa skärmarna, pga av att de tillverkar merparten av alla komponenter själva. Andra varumärken som lever på sin kvalitet är ju Volvo, Toyota, Audi, Ericsson, Apple - listan kan göras lång.
I sista stycket så nämner jag i korthet ett resonemang som nog skulle tjäna på att utvecklas. Jag håller med dej om att det inte finns några renodlat kapitalistiska samhällen. I ett sådant så skulle både politikers och vetenskapsmäns lojalitet gå att köpa för pengar.