Jungfruliga horisonter

Det finns ett flertal olika tekniker och vetenskaper som utvecklas just nu som har potential att förändra inte bara vår livsstil och vår värld utan även hur vi ser på livet och världen i ett grundläggande filosofiskt perspektiv. Trots att detta har hänt förut så tror jag att det kommer att vara en ganska stor och kontroversiell upplevelse även denna gång.

Redan idag så har folk inte riktigt insett konsekvenserna av IT och internet rent "filosofiskt". De filosofiska aspekterna av kvantfysik går knappt att formulera och inom en snar framtid så lovar AI och nanotekniken att kasta nytt ljus på saker och ting.

AI, artificiell intelligens, ställer oss frågan om det går att konstruera inte bara artificiell intelligens utan även artificiell medvetenhet. Om naturen kan skapa medvetenhet av omedveten materia så borde väl även vi kunna lista ut hur det går till och upprepa bedriften?

Nanoteknik eller nanonik eller molekylär ingenjörskonst kan kanske komma att möjliggöra artificiellt liv. På den grundläggande kemiska nivån så är livet väldigt komplicerat och intrikat. I de minsta strukturerna så spelar enskilda molekyler roll. Hittills så har vi varit långt ifrån att kunna kontrollera materian på den nivån med den nivån av kontroll men den kan komma att ändras.

Kvantfysiken har redan gett oss en del orimliga insikter som endast orimliga teorier kan förklara. Tid och rum och kausalitet kan vara rester av en vidskeplig världsbild som vi behöver göra oss av med. Kontrafakticitet kontra lokalism, partikelkirialitet, obestämbarhet, virtuella partiklar och våg/partikeldualitet är nya gåtor som de gamla gudarna aldrig föreställde sej.

Informationstekniken som redan har en stor och växande del av bnp förutsätter och leder till ny logik, matematik och estetik. Internet infiltrerar samhället så att sociologin, politiken och statsvetenskapen kommer att behöva skrivas om. spelteorin ställer besvärliga frågor till vår gamla hederliga moral.
Detta är områden jag inom sinom tid kommer att skriva mer om, för att jag tycker att det verkar kul. Tills dess så kan du väl skriva något själv?

Andra bloggar om
AI
filosofi
internet
IT
kvantfysik
nanoteknik
teknik
vetenskap

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback